CrunchyGranola > De Crunchy Granola > Ingrediënten

Ingrediënten

Handige tips voor het gebruik van notenpasta’s, het maken of kopen van dadelpasta én informatie over waar je al die granola-ingrediënten nou eigenlijk het beste kunt kopen…

Notenpasta

Nog even over de notenpasta’s, waar ik het hier over heb. Die zijn nogal belangrijk voor het eindresultaat: het is een cruciaal onderdeel voor zowel smaak als crunchy-ness. Ik gebruik verschillende varianten, die ieder an sich goed passen bij het betreffende recept: amandelpasta, zonnebloempitpasta, tahin, pindakaas en hazelnootpasta. Dit neemt niet weg dat je ook een andere notenpasta kunt gebruiken in een recept als je die toevallig in huis hebt of als die je lekkerder lijkt.

Belangrijk is wel dat je een notenpasta kiest met alleen noten, pitten en/of zaden als ingrediënt (met misschien een snufje zeezout) en verder geen toevoegingen. En bedenk of de smaak lijkt te passen bij de overige ingrediënten.

Nog een tip: kies als het even kan een smeuïge notenpasta. Dit mengt makkelijker en geeft een goed bakresultaat. De notenpasta’s van Terrasana zijn wat mij betreft favoriet! Heb je groot succes met andere merken? Laat het me weten, ik ben benieuwd! Ik vind het altijd leuk om nieuwe producten te ontdekken.

Dadelpasta

In veel Crunchy Granola recepten wordt dadelpasta gebruikt als zoet, kleef- en crunchmiddel. Het geeft altijd goed resultaat! En bovendien heeft het een hele goede, licht karamelachtige smaak. De dadelpasta die ik gebruik maak ik zelf, het is een fluitje van een cent als je een sterke (high speed) kleine blender hebt. Maar ook met een goede staafmixer of met een food processor kom je een heel eind.

De methode:

Heb je alleen een grote blender, dan zul je wat meer dadelpasta in één keer moeten maken, omdat kleine porties daar niet mee verwerkt kunnen worden. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Wat je overhoudt kun je prima een weekje in de koelkast bewaren en gebruiken in havermoutpap, door yoghurt, op pannenkoeken, in een saladedressing, voor een chutney, en wat je nog maar verder bedenkt.

Dadelpasta uit eigen blender

Kant-en-klare dadelpasta

Kant-en-klaar
Je kunt tegenwoordig ook kant-en-klare dadelpasta kopen die uitsluitend uit dadels bestaat. Het merk Yogi & Yousef verkoopt het bijvoorbeeld. Zowel online als via de biologische super.

Deze pasta is wat steviger dan de zelfgemaakte pasta omdat de dadels in deze kant-en-klare versie niet vooraf geweekt zijn. Meng de kant-en-klare dadelpasta met 1 à 2 eetlepels water, zodat het iets smeuïger wordt en je het makkelijker door de andere ingrediënten kunt mengen.

Bijzondere ingrediënten: waar vind je die, een beetje makkelijk?

In alle granola’s gebruik ik zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Het is uiteraard aan jou of je dat ook wilt doen. Veel biologische producten zijn tegenwoordig te vinden in de reguliere supermarkt, maar ik winkel vooral graag bij de biologische super én online.

Want heel eerlijk, online, daar kan het toch een stuk voordeliger zijn.
Zo heeft De Notenshop een heel uitgebreid biologisch assortiment tegen hele scherpe prijzen. Daar vind ik bijvoorbeeld ook goed geprijsde biologische medjouldadels (die ik gebruik in bijvoorbeeld de Rozemarijngranola met cacaodruppels of de Pinda-kaneelgranola met cacaonibs) en de cacaoboter (die ik gebruik in de Ketogranola met cacaoboter). En Vitatheek biedt dan weer het hele Terrasana-assortiment heel voordelig aan (daar haal ik dan ook de meeste notenpasta’s vandaan). En er zullen zeker nog meer goede adressen te vinden zijn!