Crunchygranola.nl > Over de granola's > Maatlepels en weegschaal

Maatlepels en weegschaal

Maatlepels

In de experimenteerfase heb ik nogal eens kwistig gestrooid met specerijen. Ik gebruik graag specerijen, maar ontdekte al snel: meer is tóch niet altijd beter. Het maakt nogal uit of je ⅛ theelepel kruidnagel gebruikt of eerder een ½ theelepel…

Maar dat gezegd hebbende: minder is óok niet altijd beter: een ½ theelepel kaneel in je recept doet niet hetzelfde als een hele. En daarbij: de ene theelepel blijkt de andere niet te zijn. Een theelepel in keukenla-X kan twee keer zo groot zijn als die in keukenla-Y.

Voor het afmeten van de specerijen gebruik ik daarom sinds de periode van het iets te kwistige strooien met kruidenpotjes een setje gestandaardiseerde maatlepels. Maatlepels van ⅛ theelepel tot 1 eetlepel, met vier maten er tussenin. Ideaal! Dat tackelt meteen de verwarring over hoe groot een theelepel nou eigenlijk is…

Als je geen setje maatlepels in huis hebt: misschien is het een goed verjaarscadeau? (Zelf heb ik een setje van Oxo Good Grips en die zijn fijn in het gebruik. Deze zijn overigens ook in allerhande kookwinkels te koop.) En in de tussentijd kijk je even naar de maat van je eigen lepels en probeer je een match te vinden aan de hand van dit rijtje:

Maatlepel Inhoud
1 eetlepel 15 milliliter
½ eetlepel 7½ milliliter
1 theelepel 5 milliliter (⅓ eetlepel)
½ theelepel 2,5 milliliter
¼ theelepel wat minder dan dat
⅛ theelepel ennn.. nog wat minder dan dat. Maar meer dan een mespunt en meer dan een snuf.

Als ik het in de recepten heb over ‘een snuf’ zout, dan bedoel ik nog weer minder dan ⅛ theelepel, zo’n 2 keer schudden met het zoutvaatje.

Keukenweegschaal

Alles wat ik niet afmeet met de maatlepels weeg ik af met een keukenweegschaal. (Overigens is dat óok een goed verjaarscadeau! Net als de maatlepels hoeft dat helemaal niet duur te zijn.) Het gebruik van een weegschaal is nauwkeuriger dan het gebruik van ‘cups’, wat ze in de Verenigde Staten bijvoorbeeld hanteren, of ‘een handje’, wat je in Nederlandse recepten nog wel eens ziet.

Dat gezegd hebbende: bij alle ingrediënten waar je meer dan 25 gram van gebruikt komt het echt niet aan op de gram. Ben je meer van ‘de handje zus en zo’, dan kan dat prima. Als het granolabakplezier daarmee voor jou verhoogd wordt: lekker doen!