Crunchygranola.nl > Over crunchygranola.nl > Een gelukkig toeval

Een gelukkig toeval

Homemade granola

Hoe ontstond dat idee eigenlijk, om steeds maar nieuwe granola’s te ontwikkelen? Zoals vele anderen maakte ik al jaren mijn eigen granola, altijd volgens vast recept. Tot het op een gegeven moment een beetje saai werd. Ik stopte ermee en at maar weer eens andere dingen bij het ontbijt.

Een mislukt recept..

Het granola-leven ging pas weer bloeien wegens een gelukkig toeval: het maken van een recept dat volledig mislukte. Het recept zou ‘on the go ontbijtrepen’ als eindresultaat moeten geven, maar het geheel viel jammerlijk uit elkaar. Het resultaat had echter goeie potentie om uit te groeien tot een fantastische granola…

Belangrijk onderdeel van het recept was gepofte quinoa. In de oven gebakken wordt dat bijzonder lekker krokant. Ziehier: de eerste stap op weg naar de eerste ‘Crunchy Granola’. Repen moesten het dus niet meer worden, maar helemaal uit elkaar vallen was ook niet de bedoeling. Dadelpasta bleek dé oplossing. En dadelpasta heeft me sindsdien niet meer verlaten. Je vindt het terug in de Espresso-hazelnootgranola met kardemom bijvoorbeeld. Of in de Boekweit-cacaogranola met kokoschips.

Experimenteren bij de vleet

Ik begon weer enthousiast te worden over granola. En experimenteerde met allerhande ingrediënten. Dat was nieuw, dat experimenteren met granola, en ook nog eens uitzonderlijk leuk om te doen. Het resulteerde in fancy, crunchy granola’s, met bijzondere ingrediënten en nieuwe combinaties. Dadelpasta bleef veelal een vast onderdeel, evenals notenpasta’s, in welke notenvariant dan ook. En verder natuurlijk: heel veel noten en pitten en flink wat specerijen en andere smaakmakers.

Door dat lekker-door-blijven-experimenteren ontstonden er ook granolarecepten zonder dadelpasta. De koolhydraatarme Kokos-vanillegranola met gojibessen en Ketogranola met cacaoboter bijvoorbeeld. Of de Anijs-venkelgranola met maanzaad. En de Joppiegranola (voor als je eens een fijne snack-granola zoekt!).

Granola uit de winkel, die is toch ook goed?

In de winkel kun je tegenwoordig granola in vele-vele varianten kopen. Maar iedere keer als ik de verpakking omdraai om de ingrediëntenlijst te bestuderen schrik ik van de kunstgrepen die gebruikt worden om een lekkere, krokante, ‘clustery’ granola te bakken. Dat is toch niet nodig jongens… Zelf maken is de oplossing. Je kunt de ingrediënten gebruiken die je wilt, die voedzaam zijn en die net zo’n crunchy resultaat geven als de winkelgranola’s. En daarbij: granola bakken is een heerlijk ontspannen bezigheid. Echt hoor, aanrader!

Hoe al dit geëxperimenteer uiteindelijk resulteerde in deze site is ook te lezen. En ben je benieuwd welk gezicht er bij de site hoort, kijk dan op de contactpagina. Kun je meteen je bevindingen of andere dingen met me delen als je daar zin in hebt!