Crunchygranola.nl > Over de granola's > Allergenenvrij?

Allergenenvrij?

Zijn de Crunchy Granola’s ook volledig glutenvrij?

Ja, in principe zijn alle Crunchy Granola’s glutenvrij.

Er zijn een paar volledig graanvrije recepten (zoals de Ketogranola met cacaoboter, de Kokos-vanillegranola met gojibessen en de Anijs-venkelgranola met maanzaad), en verder wordt in alle recepten haver gebruikt. Haver is het enige graan dat van nature glutenvrij is. Dat is één van de redenen dat ik voor haver gekozen heb (daarbij is het héel lekker en om allerlei redenen ook nog eens erg gezond). Via kruisbesmetting kan haver echter wel sporen van gluten bevatten. Het gaat om kleine hoeveelheden, dus glutenarm zal het zeker zijn, welke haver je ook koopt. Maar is het belangrijk voor je om volledig glutenvrij te eten: haver is gelukkig ook 100% gegarandeerd glutenvrij te koop. Lees gewoon goed de verpakking voor je inslaat in de winkel.

In sommige recepten wordt er naast haver ook boekweit of quinoa gebruikt. Dit zijn geen echte granen (pseudogranen worden ze dan ook wel eens genoemd) en dus van nature glutenvrij. Maar ook hier geldt: check de verpakking als het belangrijk voor je is om geen enkel glutenspoor binnen te krijgen. Dit geldt uiteraard ook voor alle overige ingrediënten: is 100% glutenvrij belangrijk in jouw geval, check altijd de verpakking. Is een product gegarandeerd glutenvrij, dan zal daar een aanduiding van te vinden zijn.

En andere allergenen dan?

Een pinda-allergie komt nog wel eens voor, maar ook een banaanallergie of sesamallergie bestaat. Of een allergie voor honing of noten. Of een intolerantie voor één van deze. Of voor andere ingrediënten….

Wat ik wil zeggen: in alle Crunchy Granola’s kunnen allergenen voorkomen of ingrediënten die een reactie geven waar je lijf niet blij van wordt. Het goede nieuws: alle recepten zijn aan te passen aan je eigen wensen of eisen. Kies wat je lekker lijkt of gewoon wat je al in huis hebt. Als je de verhouding tussen graan/noot (en andere vulling)/zoet/notenpasta/specerijen enigszins gelijk houdt en verder het recept volgt zal het een prima resultaat opleveren!