Crunchygranola.nl > Over de granola's > Allergenenvrij?

Allergenenvrij?

Lees op deze pagina over:

Zijn de Crunchy Granola’s ook volledig glutenvrij?

Ja, alle Crunchy Granola-recepten op deze site zijn glutenvrij.

In verreweg de meeste recepten worden havervlokken gebruikt. Haver is het enige graan dat van nature glutenvrij is. Dat is één van de redenen dat ik voor haver gekozen heb (daarbij is het héel lekker en om allerlei redenen ook nog eens erg gezond). Via kruisbesmetting kan haver echter wel sporen van gluten bevatten. Het gaat om kleine hoeveelheden, dus glutenarm zal het zeker zijn, welke haver je ook koopt. Maar is het belangrijk voor je om volledig glutenvrij te eten: haver is gelukkig ook 100% gegarandeerd glutenvrij te koop. Lees gewoon goed de verpakking voor je inslaat in de winkel.

Ook lekker: pseudogranen! (boekweit bijvoorbeeld, of quinoa)

In sommige recepten wordt er naast haver ook boekweit of quinoa gebruikt. Dit zijn geen echte granen, want ze zijn niet afkomstig van een grassoort (het kenmerk van een Echt Graan) en daarom van nature glutenvrij. Ze worden ook wel pseudogranen genoemd, omdat je ze veelal op dezelfde manier kunt gebruiken in de keuken als granen. Ook hier geldt overigens (net als voor alle andere ingrediënten): check de verpakking als het belangrijk voor je is om geen enkel glutenspoor binnen te krijgen. Is een product gegarandeerd glutenvrij, dan zal daar een aanduiding van te vinden zijn.

Graanvrije granola's, ook zonder haver

Er zijn zelfs een paar volledig graanvrije recepten op de site waar zelfs geen haver in gebruikt wordt. Deze recepten zijn onder te verdelen in twee categorieën: koolhydraatarme granola’s en granola’s met pseudogranen.

In de categorie koolhydraatarme granola’s hebben we bijvoorbeeld de

En in de categorie granolarecepten waarin alleen pseudogranen worden gebruikt, hebben we de

Allemaal lekker!

Granolarecepten zelf graanvrij maken

Wil je graag één van de andere Crunchy Granola-recepten helemaal graanvrij maken? Vervang de haver dan door 3 delen boekweitvlokken en 1 deel amandelmeel. Dat zorgt ook voor een hele fijne crunchy granolastructuur!

Notenvrije granola's

Vrijwel alle Crunchy Granola-recepten kun je makkelijk notenvrij maken door notenpasta’s te vervangen door zonnebloempitpasta, tahin of pindakaas (mits je dat wél kunt eten, natuurlijk). En de gebruikte noten kun je vervangen door zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, pinda’s of een combinatie daarvan. De smaak en structuur zal uiteraard anders zijn dan wanneer je wél noten en notenpasta gebruikt.

Notenvrije Crunchy Granola-recepten

Op de site staan ook een paar recepten die al helemaal kant-en-klaar notenvrij zijn. Kies bijvoorbeeld de

En andere allergenen dan?

Een pinda-allergie komt nog wel eens voor, maar ook een banaanallergie of sesamallergie bestaat. Of een allergie voor honing of appel. Of een intolerantie voor één van deze. Of voor andere ingrediënten….

Wat ik wil zeggen: in alle Crunchy Granola’s kunnen allergenen voorkomen of ingrediënten die een reactie geven waar je lijf niet blij van wordt. Het goede nieuws: alle recepten zijn aan te passen aan je eigen wensen of eisen. Kies wat je lekker lijkt of gewoon wat je al in huis hebt. Als je de verhouding tussen graan/noot (en andere vulling)/zoet/notenpasta/specerijen enigszins gelijk houdt en verder het recept volgt zal het een prima resultaat opleveren!