Crunchygranola.nl > Over de granola's > Waar vind je de granola-ingrediënten?

Waar vind je de granola-ingrediënten?

Op deze pagina vind je

Wat minder alledaagse ingrediënten: alles wat je er over wilt weten

In de Crunchy Granola’s zitten soms wat minder alledaagse ingrediënten. Misschien kun je ze niet zo snel vinden in de supermarkt, of misschien vraag je je wel af wat het eigenlijk is. Boekweitgrutten bijvoorbeeld. Of santen

Ik probeer daar zoveel mogelijk antwoord op te geven via losse pagina’s die gewijd zijn aan een specifiek ingrediënt. Ik vertel je wat het is, waar je het kunt kopen en of er goede alternatieven zijn. En ook in welke Crunchy Granola’s je het kunt gebruiken en wat je nog meer kunt doen met het ingrediënt.

Nog lang niet alle ingrediënten hebben zo’n ereplek verworven, maar ik werk er hard aan om de lijst uit te breiden!

Al die bijzondere ingrediënten: waar vind je die, een beetje makkelijk?

Sommige ingrediënten in de Crunchy Granola recepten zijn wat bijzonder. Omdat ze biologisch zijn, óf omdat ze gewoon niet zo bekend zijn in onze keukens. Maar waar vind je die ingrediënten dan?

Biologisch…

In alle granola’s gebruik ik zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Het is uiteraard aan jou of je dat ook wilt doen. Veel biologische producten zijn tegenwoordig te vinden in de reguliere supermarkt, maar ik winkel vooral graag bij de biologische super (zo heeft Ekoplaza een uitgebreid assortiment) én online.

Want heel eerlijk, online, daar kan het toch een stuk voordeliger zijn.
Zo heeft De Notenshop een groot biologisch assortiment tegen goede prijzen. Daar vind je bijvoorbeeld fijn geprijsde biologische medjouldadels, heel veel soorten noten en cacaoboter. En ook bij Pit&Pit kun je veel vinden. Vitatheek biedt dan weer het hele Terrasana-assortiment heel voordelig aan (voor bijvoorbeeld je notenpasta’s). En er zullen zeker nog meer goede adressen te vinden zijn!

… of gewoon niet zo alledaags…

En soms zijn ingrediënten gewoon wat minder gebruikelijk. Om maar eens een voorbeeld te noemen: in de Birthday cake granola wordt gevriesdroogd fruit gebruikt. Nou is dat geen grote bekende in Nederland, maar het is hier gelukkig wél te koop.

Ik probeer zoveel mogelijk op de speciale ingrediëntenpagina’s te vertellen waar je terecht kunt voor een specifiek ingrediënt. Zowel online als offline.

Mocht er nog geen informatie te vinden zijn over een ingrediënt, maar zit je er node om te springen, vraag het me gerust: info@crunchygranola.nl.

Dadelpasta uit eigen blender

In de basis: notenpasta en dadelpasta

In vrijwel de meeste recepten gebruik ik dadelpasta en éen of andere notenpasta. Omdat het zulke belangrijke basisingrediënten zijn verdienen ze hier wat extra aandacht.

Notenpasta

Als er notenpasta’s gebruikt worden zijn deze nogal belangrijk voor het eindresultaat: het is een cruciaal onderdeel voor zowel smaak als crunchy-ness. Ik gebruik verschillende varianten, die ieder op zich goed passen bij het betreffende recept: amandelpasta, zonnebloempitpasta, tahin, pindakaas en hazelnootpasta. Dit neemt niet weg dat je ook een andere notenpasta kunt gebruiken in een recept als je die toevallig in huis hebt of als die je lekkerder lijkt.

Belangrijk is wel dat je een notenpasta kiest met alleen noten, pitten en/of zaden als ingrediënt (met misschien een snufje zeezout) en verder geen toevoegingen. En bedenk of de smaak lijkt te passen bij de overige ingrediënten.

Nog een tip: kies als het even kan een smeuïge notenpasta. Dit mengt makkelijker en geeft een goed bakresultaat. De notenpasta’s van Terrasana zijn wat mij betreft favoriet! Heb je groot succes met andere merken? Laat het me weten, ik ben benieuwd! Ik vind het altijd leuk om nieuwe producten te ontdekken.

Dadelpasta

In veel Crunchy Granola recepten wordt dadelpasta gebruikt als zoet, kleef- en crunchmiddel. Het geeft iedere keer goed resultaat! En bovendien heeft het een hele goede, licht karamelachtige smaak. De dadelpasta die ik gebruik maak ik zelf, het is een fluitje van een cent als je een sterke (high speed) kleine blender hebt. Maar ook met een goede staafmixer of met een food processor kom je een heel eind. Hoe je zelf dadelpasta maakt? Dat vind je hier.

Geen tijd, zin of gereedschap om er mee aan de slag te gaan? Dan is er ook geen nood aan de man: je kunt dadelpasta zelfs kant-en-klaar kopen.

Aan de slag met ingrediënten en recepten

Als je meteen meer wilt weten over een specifiek ingrediënt kun je hier terecht.

En meteen maar een leuk recept opzoeken doe je hier.