Crunchygranola.nl > Recepten > Crispy vanillegranola met pure chocolade

Crispy vanillegranola met pure chocolade

(vezelrijk, glutenvrij, zonder granen, zonder olie, paleo-proof en afhankelijk van je chocoladekeuze óók suikervrij)

Crispy vanillegranola met pure chocolade in een weckpot

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Crispy vanillegranola met pure chocolade in een schaaltje met yoghurt

Een extra crispy granola, hoe krijgen we dat voor elkaar?

Alle granola’s op deze site zijn werkelijk crunchy te noemen. Maar de granola in dit recept is qua crunchyness echt next level. Ik noem het crispy: licht, knapperig en extra crunchy…

De granola wordt zo crispy door zorgvuldig uitgekozen ingrediënten. Het gaat hier niet alleen om de ingrediënten zelf, maar óók om de vorm en afmeting. Ik heb het al vaker gezegd: de grootte en vorm van ingrediënten is bepalend voor het resultaat van je kook- en bakwerk. Dit geldt zéker ook voor zelfgebakken granola!

Ter verduidelijking een voorbeeld. Laten we het over aardappelen hebben. Aardappelfriet en aardappelchips zijn beide gefrituurde, gezouten stukken aardappel. Maar qua structuur, mondgevoel, smaak en crispyness zijn ze volstrekt verschillend. En zo werkt dit ook bij granola’s. Een andere vorm en afmeting van ingrediënten geeft een ander resultaat.

In dit recept gebruiken we tijgernotenschaafsel, kokosvlokken en blanke amandelstaafjes, allemaal dun geschaafd of gesneden. Deze vorm zorgt voor een relatief groot vlak oppervlak, wat bijdraagt aan de luchtigheid en krokantheid en een soort van flakyness, als je begrijpt wat ik bedoel… Zouden we in plaats hiervan tijgernotenmeel, kokosrasp en grof gehakte blanke amandelen gebruiken, dan zou je een volstrekt andere granola krijgen. Als je zin hebt: probeer het eens!

Even tussendoor.. Koskos en amandelen kent iedereen wel, maar wat is een tijgernoot?

De officiële naam van de tijgernoot is chufa en de tijgernoot wordt ook wel aardamandel genoemd. Dat ‘aard’ verwijst naar de groei van de chufa. Het groeit namelijk als knolletje in de grond en is dus géén noot.

Als je meer over de chufa wilt weten, dan raad ik je aan om eens naar de site van ChufaFactory te gaan. Daar vind je er alles over.

Wat voor nu nog goed is om te weten, is de smaak van de tijgernoot. Deze is licht zoetig en nootachtig. De knolletjes zijn hard. In dit recept gebruiken we tijgernotenschaafsel en dat is niets anders dan heel dun geschaafde tijgernoten.

Lees hier waar je tijgernotenschaafsel kunt kopen.

Éxtra crispy granola door het gebruik van gelatine

Als het gaat om crispyness is de grootste held in dit recept toch wel de gelatine. Ik heb het hier overigens niet over bladgelatine of over gelatine met smaakjes, maar over puur en ongezoet gelatinepoeder. Door de relatief grote hoeveelheid gelatine ten opzichte van het water én het helemaal droogbakken in de oven van de gelatine krijg je een verbluffend krokante granola.

Wellicht is gelatine een wat onbekender ingrediënt voor je om te gebruiken in granola. Gelatine is een geleermiddel en kan ook gebruikt worden als bindmiddel. En in deze hoedanigheid helpt het je om, samen met water, de andere granola-ingrediënten te binden zodat je mooie grote én extra crispy granolaclusters krijgt. Ik vind gelatinepoeder een fijn ingrediënt om mee te werken, maar mocht je daar anders tegenaan kijken: ik heb wat alternatieven voor je.

Lees hier waar je gelatine eventueel door kunt vervangen.
En lees hier waar je gelatinepoeder kunt kopen.

Crispy vanillegranola met pure chocolade in schaaltje

Waarom is deze granola goed voor je?

Tja, wat ís een goede granola eigenlijk… Wanneer is iets gezond? Of iets gezond voor je is hangt natuurlijk helemaal af van hoe jouw specifieke lichaam omgaat met het voedsel dat je eet.

In zijn algemeenheid kun je van afzonderlijke ingrediënten wél aangeven of het de kracht heeft om een positieve dan wel negatieve bijdrage te leveren aan je gezondheid.

Granola zonder suiker

In dit granolarecept vind je, afhankelijk van welke chocolade je gebruikt, géén toegevoegde suikers. Toch is deze granola licht-zoetig. De laatste tijd probeer ik vaker om toegevoegde zoetmiddelen in de granola’s te beperken. Hoewel ik graag dadels, gedroogde pruimen of abrikozen in de recepten gebruik, vind ik het ook een uitdaging om ‘het zoet’ te vinden in ingrediënten die van nature wel zoetig zijn, maar minder suiker bevatten. Zoals sommige soorten noten, kokos en dus ook tijgernoten.

Granola voor je spijsvertering

Met dit recept doe ik niet alleen mijn best om je smaakpapillen te plezieren, maar óók je darmflora en je algehele spijsvertering. In de tijgernoten zitten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, beide van belang voor de werking van je darmen. De tijgernoten zijn een goede bron van resistent zetmeel, dat onder andere dient als voedsel voor je darmflora. Ook de kokosvlokken zijn vezelrijk. De gelatine kan bijdragen aan een gezonde darmwand.

Granola zonder granen

Ik weet dat er veel mensen zijn die om verschillende redenen het eten van granen willen beperken. Soms is dat vanwege de gluten in granen, maar dat is niet altijd het geval. Ook de hoeveelheid koolhydraten kan bijvoorbeeld een rol spelen. Of de wens om een paleo-dieet te volgen. In veel granola’s -ook in de granolarecepten op deze site- wordt haver gebruikt als basis. Haver is van nature glutenvrij, maar het is en blijft een graan.

Als je alle granen en pseudogranen (zoals boekweit of quinoa) wilt vermijden, dan is dit granolarecept zeker een aanrader!

Crispy vanillegranola met pure chocolade - gestapeld

Waar koop je chufa schaafsel en gelatinepoeder?

Ik houd het eenvoudig hier. Ik geef je voor elk van deze ingrediënten een paar opties, in willekeurige volgorde, waar je online je slag kunt slaan.

Alle andere ingrediënten kun je in vrijwel iedere supermarkt vinden.

Chufa schaafsel a.k.a. tijgernotenschaafsel

Gelatinepoeder

In dit recept gebruik je slechts 30 gram gelatinepoeder, je houdt dus veel over, maar je kunt het erg lang bewaren als je het droog bewaart. Voor nog járen granola-bak-plezier.

Gehakte amandelen voor Crispy vanillegranola met pure chocolade

Crispy vanillegranola met pure chocolade

print e-mail

Laat je vooral niet afschrikken door de wellicht wat ongebruikelijke ingrediënten in dit recept! Samen zorgen ze voor een bijzonder crispy, luchtige granola met een fantastische, subtiel-zoete en licht-notige smaak.

Niet alle ingrediënten zijn overal te krijgen. Ik heb een handig lijstje voor je gemaakt met (web)shops waar je terecht kunt voor tijgernotenschaafsel en gelatinepoeder.

Ingrediënten voor één grote pot:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Hak/snijd de blanke amandelen in de lengte in 3 x tot staafjes (zie de foto hierboven). Hak de kokosvlokken tot wat kleinere stukken.
  3. Meng alle droge ingrediënten (met uitzondering van de chocolade) in een grote kom door elkaar.
  4. Meng het vanille-extract met het water.
  5. Meng het water met de droge ingrediënten in de grote kom. Zorg dat het echt goed gemengd is.
  6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een zo plat mogelijke laag op de bakplaat en druk alles stevig tegen elkaar aan (belangrijk om goede, grote clusters te krijgen).
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 30 minuten.
  8. Draai de temperatuur van de oven terug naar 100ºC en laat de granola vervolgens weer 30 minuten bakken. (Weersta de neiging om de oven op een hogere temperatuur te laten, je kokosvlokken zullen verbranden en bitter worden.)
  9. Draai de granola voorzichtig om met een grote spatel (probeer zoveel mogelijk aan één stuk te houden) en laat nog 45 minuten bakken. (Er zit veel vocht in het granolamengsel dat allemaal moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.) Schakel de oven hierna uit, maar laat de deur dicht om de warmte te bewaren.
  10. Laat de granola buiten de oven een beetje afkoelen. Controleer vervolgens of de granola helemaal droog en krokant gebakken is. Is dat niet het geval, schuif de bakplaat dan nog eens 10 tot 15 minuten in de oven op 100ºC.
  11. Hak de chocolade ondertussen in blokjes van zo’n ½ x ½ cm.
  12. Breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt. Kleiner als je het in je ontbijt wilt gebruiken, iets groter als je het als tussendoortje wilt kunnen eten.
  13. Verdeel de stukjes chocolade over de granola en zet de bakplaat weer terug in de nog warme oven. Laat de chocolade gedeeltelijk smelten (zie de foto hieronder). (Als je oven al te ver afgekoeld is, zet ’m dan héel even aan op een lage temperatuur, vooral niet te hoog en te lang, dan verbrandt de chocolade. Het moet nét warm genoeg zijn om de chocolade te laten smelten.)
  14. Haal de bakplaat uit de oven. Laat even afkoelen en schuif vervolgens in de koelkast tot de chocolade weer hard geworden is.
  15. Breek in stukken en bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

NB. Je kunt de granola prima een paar weken bewaren, mits het helemaal droog gebakken is. Het blijft luchtig en krokant. Het kan zijn dat de chocolade wat wit uitslaat. Dat is echter geen enkel probleem, je granola wordt er niet minder lekker van.

* Vanille-extract
Ik gebruik graag het vanille-extract van Nielsen-Massey. Online te koop bij bijvoorbeeld AH of Dille & Kamille, maar óók in de wat grotere supermarkt te vinden. Verder kan ik je het vanille-extract aanraden van het biologische merk Cook, te koop bij Ekoplaza en soms ook bij andere biowinkels.

Gebruik in ieder geval geen vanille-essence, dat is voornamelijk suiker, met weinig echte vanillesmaak.

** Extra pure Chocolade
Voor dit recept heb ik de pure chocolade met een cacao-percentage van 85% van Lindt gebruikt. Deze reep is te vinden in de wat grotere supermarkten of online te bestellen.

Ook de 85% reep van het biologische merk Vivani is een aanrader. Te koop bij bijvoorbeeld Ekoplaza, maar ook in andere biologische winkels en bij online drogisten.

Een andere chocolade is natuurlijk ook prima mogelijk! Kies dan wel voor een dunne reep en weersta de verleiding om voor melk of ‘gewoon’ puur te gaan. De extra pure chocolade combineert erg goed met de andere granola-ingrediënten.

Wil je de granola helemaal suikervrij, dan kun je ook prima een extra pure reep chocolade gebruiken met 100% cacao (het is misschien even wennen als je zo puur nog niet gewend bent, maar ik kan het je van harte aanraden om eens te proberen), of een alternatief gezoete variant.

Tip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. Het kan zijn dat je de granola’s wel een kwartiertje langer in de oven moet laten. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot.

Crispy vanillegranola met pure chocolade op de bakplaat

Gelatine in granola, kun je dat vervangen door iets anders?

Gelatine is een geleermiddel en kan ook gebruikt worden als bindmiddel. En in deze hoedanigheid helpt het je om, samen met water, de andere granola-ingrediënten te binden zodat je mooie, grote en bijzonder crispy granolaclusters krijgt.

Wellicht ben je niet bekend met het in dit recept gebruikte gelatinepoeder. In Nederland wordt vaker bladgelatine gebruikt en dat is ook veel makkelijker te vinden in de winkel.

Gelatinepoeder is echter een stuk makkelijker in het gebruik. Zeker als granola-ingrediënt. Bladgelatine moet eerst weken in water en vervolgens worden verwarmd voor je het kunt gebruiken. Gelatinepoeder kun je simpelweg door de rest van je ingrediënten mengen. Dat scheelt een hoop handelingen (en afwas). Het is ook makkelijker te doseren dan bladgelatine.

Het heeft dus voordelen om gelatinepoeder te gebruiken. Nadelen zijn er ook. Zo is het niet in de reguliere supermarkt te vinden (maar hier lees je waar wél). Een ander nadeel kan zijn dat het in eerste instantie niet zo lekker ruikt. Maar na het bakken van de granola merk je daar helemaal niets meer van. Beloofd!

Bladgelatine

Wil je gelatinepoeder vervangen door bladgelatine, houd dan de volgende werkwijze aan:

Agar agar

Agar agar is een plantaardig geleermiddel, gewonnen uit zeewier. Je kunt gelatine in veel gevallen vervangen door agar agar, maar de werkwijze is anders en het uiteindelijke resultaat ook enigszins. Met agar agar in plaats van gelatine wordt je granola net zo crispy, maar een stuk compacter en minder luchtig. Ook de smaak verandert er iets door. Qua structuur en smaak geef ik de voorkeur aan het gebruik van gelatine, maar als je je granola graag plantaardig wilt houden is agar agar een goed alternatief.

Wil je gelatinepoeder vervangen door agar agar, houd dan de volgende werkwijze aan:

Eiwit

In plaats van gelatine kun je ook gebruik maken van het eiwit van een ei. Vervang de gelatine en het water in het recept door 1 of 1½ eiwit. Of het 1 of 1½ moet zijn laat je afhangen van hoe het granolamengsel is na toevoegen van 1 eiwit. Is het mengsel vochtig genoeg om een samenhangend geheel te vormen, dan kun je volstaan met 1. Is het nog wat te droog, voeg dan nog een beetje eiwit toe.

NB: ik heb het vervangen van gelatine door eiwit níet geprobeerd in dit specifieke recept. Wél in andere granola’s. En eiwit bindt gewoon ook goed. Ik verwacht dan ook dat het hier prima werken zal voor dit specifieke aspect. Maar of het de structuur en crispyness helemaal evenaart durf ik je niet te beloven.

Ik verwacht overigens dat de granola minder lang in de oven hoeft te staan als je eiwit gebruikt. Controleer af en toe als de granola in de oven staat.

Toch gewoon de gelatinepoeder?

Ik vind gelatinepoeder een heel fijn ingrediënt om mee te werken en het geeft het beste en meest crispy en luchtige resultaat voor je granola. Maar zoals je leest zijn er alternatieven.

Ga je gewoon voor de gelatinepoeder?

Hier lees je waar je het kunt kopen.

Crispy vanillegranola met pure chocolade met yoghurt

Smaakvariaties voor je crispy granola

Ik heb deze crispy granola ook getest met een aantal smaakvariaties. Ik kan je de volgende varianten van harte aanbevelen:

Crispy vanille-sinaasappelgranola met pure chocolade

Voeg aan de droge ingrediënten een zakje gedroogde sinaasappelrasp toe of versgeraspte sinaasappelschil van 2 biologische sinaasaapels. Ik gebruik graag de zakjes gedroogde sinaasappelrasp van het merk BioVegan. Eén zakje bevat 9 gram gedroogde sinaasappelschil, het equivalent van de rasp van 2 verse sinaasappels. Je kunt uiteraard ook gedroogde sinaasappelrasp van een ander merk gebruiken.

Je kunt ook kiezen voor sinaasappelextract (ook wel sinaasappelaroma genoemd). Gebruik dan 2 à 3 theelepels, naar smaak (proef na het toevoegen van 2 theelepels en voeg meer toe als je dat lekker lijkt).

Crispy vanille-koffiegranola met pure chocolade

Voor een koffie-twist meng je één zakje espresso oploskoffie door de rest van de droge ingrëdienten (één zakje espresso oploskoffie bevat 1,8 gram espressopoeder). Je kunt deze zakjes kopen bij de wat grotere supermarkten, meestal van de merken Nescafé of Douwe Egberts.

Je kunt ook een deel van het water in het recept vervangen door een vers gezet (en weer afgekoeld) kopje espresso of koffie.

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Heb je eenmaal gelatinepoeder en chufaschaafsel in huis? Dan is het slechts een kleine stap naar de
> Granola met tijgernotenschaafsel en bakbananenmeel (paleo, glutenvrij en notenvrij).
Bakbananenmeel kun je veelal op dezelfde plekken vinden als tijgernotenschaafsel en gelatinepoeder.

Houd je van de combinatie van vanille en het bittere van de pure chocolade, dan vind je de combinatie van vanille en koffie misschien ook wel fijn. Klik dan vooral even door naar de
> Espresso-vanillegranola (glutenvrij en vegan).

Crispy vanillegranola met pure chocolade - gestapeld voor witte muur