Crunchygranola.nl > Recepten > Espresso-vanillegranola

Espresso-vanillegranola

(glutenvrije en vegan granola)

Espresso-vanillegranola up close and personal

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Deze granola met espresso en vanille geeft je nét wat extra pit bij je ontbijt. De smaak heeft wel iets weg van een goeie mokkataart: ook wat romig, zoetig en met een licht bittertje van de koffie. Maar in tegenstelling tot de mokkataart zit deze granola vol met gezonde ingrediënten. Dat alles gecombineerd met een goeie crunch en mooie grote granolaclusters maakt dit tot een onweerstaanbare Crunchy Granola.

Espresso-vanillegranola met yoghurt

… en in zijn bijzonderheid:

Voor een goeie espressosmaak gebruiken we in dit recept espressopoeder. Geen vers gezette espresso, daar wordt je granolamengsel wat te nat van.

Koffiebonen in je granola?

Maar naast het espressopoeder gebruiken we óok hele koffiebonen. Inderdaad, koffiebonen. Of espressobonen, wat voor soort boon je maar in huis hebt. Weliswaar grof gemalen, maar toch, het blijven echte koffiebonen. En die stelen werkelijk de show. Ze geven smaak én een goeie crunch, ze doen veel goeds voor de structuur van je granola.

Maar cacaonibs zijn ook een optie

Als je geen koffiebonen in huis hebt, of geen apparaat om ze grof mee te malen, dan kun je ook cacaonibs gebruiken. Dat geeft exact dezelfde crunch, maar natuurlijk net een andere smaak. Het heeft wel net zo’n fijn bittertje als koffie. En cacao, dat past in deze granola heel goed. Maar als het even kan, gebruik koffiebonen, je zult er geen spijt van krijgen!

Grof gemalen koffiebonen voor de espresso-vanillegranola

Het recept: Espresso-vanillegranola

print e-mail

De ingrediëntenlijst lijkt op het eerste oog misschien wat ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Er worden wat alternatieven in genoemd voor het geval je ingrediënten wilt vervangen door iets anders, als dat je toevallig beter uitkomt. Overigens, als je bang bent dat de santen in het recept een kokossmaak aan je granola zal geven: dat is niet het geval! De santen zorgt alleen voor wat romigheid, een beetje extra zoetheid en het geeft een goede binding aan je granola waardoor je mooie grote granolaclusters krijgt.

Ingrediënten:

Verder nodig:

Als je zelf dadelpasta maakt, maak deze dan eerst:*

 1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
 2. Giet het water af, doe de dadels in de blender (of één van de andere genoemde apparaten) en pureer tot een dikke pasta ontstaat.

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC à 125ºC.
 2. Doe de koffiebonen in de koffiemolen (of één van de andere genoemde apparaten) en pulseer een paar keer tot je wat grovere en wat fijnere stukjes boon overhoudt (zie foto hierboven). Als je cacaonibs in plaats van koffiebonen gebruikt kun je deze stap overslaan.
 3. Hak de amandelen en pistachenoten grof.
 4. Meng de havervlokken, noten, koffiebonen, espressopoeder, gemalen vanille en het zout in een grote kom.
 5. Doe de santen in een klein pannetje en laat op heel laag vuur smelten. Roer regelmatig, zorg dat het niet bruin wordt.
 6. Meng ondertussen de dadelpasta door de droge ingrediënten in de grote kom. Dat kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
 7. Meng tot slot de gesmolten santen door de granola.
 8. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel hierover in een platte laag en druk alles een beetje tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen mooie granolaclusters krijgt.
 9. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 10. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 minuten bakken.
 11. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat het vocht kan verdampen. (Zie ook de tip **.)
 12. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 125 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1½ à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

** Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Espresso-vanillegranola met yoghurt

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Op de foto’s zie je de Espresso-vanillegranola met een dikke volle yoghurt. En dat is lekker. Je kunt hier overigens net zo goed een plantaardige variant voor kiezen.

Oók lekker, zo niet lekkerder, is het om de granola te combineren met een (plantaardige) melk. Mijn favorieten zijn in dit geval havermelk of ongezoete amandelmelk.

Maar het állerlekkerst is het om de Espresso-vanillegranola te serveren met een bolletje vanille-ijs, of twee. Als tussendoortje of dessert. En als je het extra fancy wilt maken, maak dan eerst een Affogato en besprenkel die met je Espresso-vanillegranola. Succes gegarandeerd!

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Als je wel van een koffiekik in je ontbijt houdt, dan kan ik je zeker ook de
> Espresso-hazelnootgranola met kardemom aanraden.
Daarin wordt hetzelfde espressopoeder gebruikt als in dit recept, met net zo’n lekker resultaat.

En de volgende twee Crunchy Granola’s hebben de lekkere crunch en nét dat beetje pit en het lichte bittertje van cacaonibs:
> Rozemarijngranola met cacaodruppels
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs

Espresso-vanillegranola in de maak