Crunchygranola.nl > Recepten > Joppiegranola

Joppiegranola

Joppiegranola met Joppiesaus

De granola in zijn essentie...:

Een echte snackgranola met de unieke smaak van Joppiesaus. Hartig en een tikje zoet, zoals het hoort bij deze onovertroffen saus. Joppiegranola is misschien niet je eerste keus voor bij je ontbijt, maar als snack bij de borrel is deze hartige granola niet te versmaden! Vooral voor fans van Joppiesaus of Patatje Joppie chips uiteraard. En voor iedereen die de borrel gewoon een beetje 'up wil spicen' met weer eens iets totaal anders.

… en in zijn bijzonderheid:

Het originele recept voor Joppiesaus is grotendeels geheim, zo schijnt. Maar ui, suiker, tomatenpuree en een goede currysmaak zijn zeker van de partij. En met die kennis kun je met de ingrediënten uit je keukenkastjes een heel goed Joppiemengsel creëren. En dat is de basis voor deze Crunchy Granola. De overige ingrediënten van de granola houden we eenvoudig. Zo gaat alle aandacht naar de buitengewone smaak van Joppiesaus.

Het recept: Joppiegranola

print e-mail

Ingrediënten:

Voor het Joppiemengsel:

Verder nodig:
een grote kom, een kleine kom en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Zo maak je de Joppiegranola:

  1. Verwarm de oven voor op 125 à 130ºC.
  2. Hak de cashewnoten grof.
  3. Meng de grove en fijne havervlokken samen met de cashewnoten in een grote kom.
  4. Maak het Joppiemengsel door alle ingrediënten daarvoor in een kommetje door elkaar te roeren.
  5. Voeg het Joppiemengsel toe aan de grote kom en meng alles goed door elkaar.
  6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover in een platte laag. Druk het goed bij elkaar, zodat je later grote brokken granola krijgt. Ruw de bovenkant eventueel een beetje op met een lepel. Dat ziet er mooi uit als de granola klaar is, maar noodzakelijk is het geenszins.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  8. Draai de temperatuur van de oven terug naar 80ºC en laat de granola vervolgens nog 60 minuten bakken.
  9. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje.
  10. Haal vervolgens de granola los met een spatel. Breek de granola in grove stukken en bewaar het in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 80ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Joppiegranola met Joppiesaus

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze Joppiegranola is niet je standaard ontbijtgranola. Hoewel het misschien best lekker is met wat kwark of yoghurt? Het proberen waard…
Eerder dan in de ochtend zou ik het serveren als crunchy snack bij de borrel. Nóg beter met wat Joppiesaus om in te dippen voor de ultieme ‘Joppie-experience’!

Joppiegranola van dichterbij