Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Havervlokken

Havervlokken

Wat zijn dat eigenlijk, havervlokken?

Van alle graankorrels kunnen ‘vlokken’ gemaakt worden door de korrels te pletten. Dat kan dus ook van haver, met havervlokken als resultaat. Voor het maken van havervlokken wordt de hele korrel gebruikt. Dus inclusief zemel en kiem en niet slechts het zetmeelgedeelte van het graan. Havervlokken zijn dan ook altijd volkoren.

Graanvlokken zijn makkelijker en sneller te bereiden dan de hele graankorrels. En daarnaast ook makkelijker te verteren. Belangrijke redenen waarom graanvlokken zo populair zijn. En een ideaal ingrediënt voor je granola’s.

Havervlokken

Op deze pagina...

Ik vertel je op deze pagina graag

Is er verschil tussen havervlokken en havermout?

Als we het over havermout hebben, dan hebben we het feitelijk óók over havervlokken.

De havervlokken worden in stukjes geknipt tot kleinere vlokken en dat heet dan havermout. Havermout is sneller gaar als je het kookt dan wanneer je hele havervlokken gebruikt (in je havermoutpap bijvoorbeeld). Hoe kleiner de havermout, hoe korter je het hoeft te koken (of te weken, zoals bij overnight oats).

Havervlokken = grove havervlokken. En havermout = fijne havervlokken.

Havervlokproducenten gebruiken verschillende benamingen voor eenzelfde soort vlok. En dat zorgt voor verwarring als je in de winkel staat om je havervlokken te kopen.

Havermout wordt namelijk ook wel verkocht als ‘fijne havervlokken’. En om onderscheid te maken met havermout worden de ongeknipte havervlokken ook wel ‘grove havervlokken’ genoemd. Om het nog iets ingewikkelder te maken wordt de grove vlokvariant soms ‘grove havermout’ genoemd (wat eigenlijk gek is, maar dat terzijde) en havermout ‘fijne havermout’ (wat net zo gek is, maar ook dat terzijde…).

Dus:
  > havervlokken = grove havervlokken = grove havermout
  > havermout = fijne havervlokken = fijne havermout

Zodan! Nu weet je voor altijd welke variant je nodig hebt als je iets met havervlokken gaat doen.

Maar dan is er ook nog zo iets als ’naakte havermout’…

Dan nog even dit: er bestaat ook nog zoiets als ’naakte havermout’. Dat is in feite ‘gewoon havermout’, maar dan gemaakt van een havervariant waarbij de korrels spontaan zelf het kaf van het koren scheiden. En dat is een goed iets! Want daardoor hoeft het kaf niet machinaal van de korrels gepeld te worden (wat de gebruikelijke werkwijze is bij het verwerken van haver), zodat er meer voedingsstoffen overblijven. In Nederland is het te koop van het merk Puur Rineke, biologisch en wel. Je vindt het onder andere bij The Green Chapter, Puur & Fit en De Online Drogist en soms ook bij biologische supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Havermout of fijne havervlokken

Een glutenvrij graan?

Haver is het enige graan dat van nature glutenvrij is.

Dat is één van de redenen dat haver als basisingrediënt in verreweg de meeste Crunchy Granolarecepten op deze site terugkomt. (Daarbij is het héel lekker, goedkoop en om allerlei redenen ook nog eens erg gezond. Maar omdat dit een granolareceptensite is en geen gezondheidssite -en ik ook geen expert ben op dat gebied- ga ik daar maar niet verder op in. Zoek gerust op ’t internet naar de vele voordelen van haver, dat is zeker interessante materie!)

Via kruisbesmetting kan haver sporen van gluten bevatten. Het gaat om kleine hoeveelheden, dus glutenarm zal het zeker zijn, welke haver je ook koopt. Maar is het belangrijk voor je om volledig glutenvrij te eten: haver is gelukkig ook 100% gegarandeerd glutenvrij te koop. Lees gewoon goed de verpakking voor je inslaat in de winkel.

Haver is dan wel het enige échte graan dat glutenvrij is, er bestaan ook een heel aantal zogenoemde ‘pseudogranen’, zoals quinoa of boekweit. Vlokken van pseudogranen kun je ook prima gebruiken in je granola’s of andere recepten. Hier lees je wat meer over de soorten en waar je ze kunt kopen.

Waar koop je havervlokken?

Havervlokken kun je kopen in iedere willekeurige (niet al te kleine) supermarkt. Vaak is er ook een biologische variant in het assortiment.

Verder kun je in elke natuurwinkel of biologische supermarkt terecht en online is het ook overvloedig te vinden. Misgrijpen is dus bijna onmogelijk!

Alternatieven voor havervlokken:

Er zijn vele-vele mogelijkheden als je havervlokken ergens anders door wilt vervangen.

Vlokken van andere granen…

Als je geen problemen hebt met gluten, kun je de grove havervlokken prima vervangen door andere graanvlokken: speltvlokken, tarwevlokken, roggevlokken of gerstvlokken. Deze zijn te vinden bij biologische supermarkten en natuurwinkels, maar ook de grotere reguliere supermarkten hebben vaak wel iets van dit rijtje in het assortiment. De smaak is natuurlijk anders dan van haver, maar de structuur en het formaat is vrijwel hetzelfde, dus in je granola- of andere baksels kun je dit gewoon één op één vervangen.

… of graanvlokken van pseudogranen…

Wil je het glutenvrij houden, dan is er ook voldoende keus: boekweitvlokken, gierstvlokken, quinoavlokken, rijstvlokken, maisvlokken, het kan allemaal in je granola (of je overnight oats of havermoutpap).

Al deze vlokken zijn gemaakt van ‘pseudogranen’: zaden die niet afkomstig zijn van een grassoort, maar in de keuken wel gebruikt kunnen worden op dezelfde manier zoals je granen gebruikt.

Wat al deze pseudograanvlokken met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal een stuk kleiner dan grove havervlokken (het gaat meer richting havermout), en daarbij is de structuur óók nog eens heel anders. Soms zijn ze zachter, soms juist crunchy-er. Gebruik je het in je granola, dan zal je resultaat anders zijn dan wanneer je grove havervlokken gebruikt. Niet beter, niet slechter, maar gewoon wél heel anders.

Bij biologische supermarkten vind je altijd wel een paar pseudograanvlokken in het assortiment. Maar ook de grotere supermarkten hebben vaak iets in huis. In het biologische schap zou je bijvoorbeeld best eens boekweitvlokken van het merk Smaakt of van Biofood kunnen vinden. En online is er natuurlijk keus genoeg. Zo heeft Pit&Pit een groot assortiment in graanvlokken en pseudograanvlokken. Ook bij De Notenshop kun je goed terecht. En kijk zeker ook eens bij Meesters van de Halm!

… of gekiemde havervlokken.

Verder bestaat er zoiets als ‘gekiemde havervlokken’. Dat kiemen heeft voordelen voor je gezondheid. Tijdens het kiemproces (van welk willekeurig graan dan ook) worden door de graankorrel extra voedingsstoffen aangemaakt. Denk bijvoorbeeld aan vitamines en enzymen. Dat is bevorderlijk voor je spijsvertering en algehele welzijn. Gekiemde havervlokken zijn wat moeilijker te vinden, maar internet is ook hier je vriend. Je kunt ze bijvoorbeeld bij Pit&Pit bestellen.

Havervlokken, niet te verwarren met:

In veel recepten op deze site zijn grove havervlokken een belangrijk ingrediënt. De basis van je granola, zogezegd. Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak. Gek hoe dat werkt hè? Maar zo is het!

En natuurlijk werkt dit ook de andere kant op: wordt er havermout gebruikt in recepten, dan kun je dat vervangen door grove havervlokken, maar structuur en smaak zal iets anders worden.

Waar je grove havervlokken overigens wél prima door zou kunnen vervangen vertel ik je hier.

En havergrutten, -korrels en -zemelen dan?

Haver is echt in vele-vele varianten te koop. Zo heb je niet alleen verschillende soorten havervlokken, maar ook havergrutten (steel cut oats), haverkorrels en haverzemelen. Al die varianten zijn lekker en zeker een plek in je menu waardig. Maar ze zijn niet zo geschikt om in je granola te gebruiken. Met uitzondering van haverzemelen. In een aantal Crunchy granolarecepten wordt boekweitgrutten gebruikt. Daarvoor in de plaats kun je heel goed haverzemelen gebruiken. Het doet hetzelfde voor je granola-structuur als boekweitgrutten.

Crunchy Granola recepten met havervlokken:

Grove havervlokken vormen de basis van veel Crunchy Granola recepten. Dus kijk vooral even op de receptenpagina waar alle Crunchy Granola’s te vinden zijn.

Maar een paar snelle tips heb ik ook voor je!

Fan van salted caramel en pindakaas? Maak dan vooral de
> Pindagranola met ‘salted honey’.

Of als je zin hebt in een hartige granola (die het ook écht heel goed doet als ontbijt, met cottage cheese bijvoorbeeld) kijk dan even bij de
> Tahingranola met miso.

En dan een all-time favourite, de
> Espresso-hazelnootgranola met kardemom.

Maar als je vooral iets feestelijks zoekt, klik dan door naar de
> Birthday cake granola (ideaal als homemade verjaarscadeau!).

Wat kun je nog meer met havervlokken?

Havervlokken zijn bijzonder veelzijdig in gebruik!

Gebruik het in je ontbijt…

Je kunt er niet alleen granola’s mee maken, maar ook een heleboel andere ontbijtjes, zoals de welbekende overnight oats, smoothies of havermoutpap.

… in tussendoortjes…

Maar ook in voedzame snacks als energierepen, bliss balls en haverkoekjes is het een zeer geliefd ingrediënt.

… maak er havermeel van…

En je kunt er eenvoudig havermeel van maken, mits je een redelijk sterke foodprocessor of blender tot je ter beschikking hebt. Havermeel wordt vaak gebruikt in glutenvrije recepten (voor brood, muffins of pannenkoeken bijvoorbeeld). Je kunt het in de supermarkt kopen, maar zelf maken is dus ook zeker een optie.

… als bindmiddel in zelfgemaakte burgers…

Fijne havervlokken (havermout) of havermeel kun je uitstekend gebruiken als bindmiddel in zelfgemaakte burgers. Of het nou vegetarische, vegan-, vlees- of half-half-burgers zijn, het werkt in alle gevallen goed.

… of gebruik het in plaats van andere graanvlokken.

Havervlokken kun je verder overal inzetten waar je ook andere graanvlokken voor kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor alle bovenstaande havervlok-ideeën geldt: Google, Bing, DuckDuckGo, Ecosia of yahoo! en gij zult zeker vinden!