Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Gevriesdroogd fruit
Het is een beetje een gekke naam, gevriesdroogd fruit. In het Engels klinkt het al ietsje normaler: freeze-dried fruit. Maar dan nog…
Hoewel het gek klinkt, beschrijft het wél goed wat het is. Namelijk fruit dat gevriesdroogd is. Vriesdrogen, dat is een werkwoord. Het is de techniek waarbij water uit een product wordt verwijderd door het eerst te bevriezen en dan in zeer droge lucht of in vacuüm te laten verdampen.
Gevriesdroogd fruit is dus volledig van al z’n watervoorraad voldaan en daardoor lekker licht en crunchy. En door de gebruikte techniek is ook nog eens de smaak en kleur heel goed behouden.
Ik vertel je op deze pagina graag
Gevriesdroogd fruit kun je soms in de grotere supermarkten vinden. Maar dat kan even zoeken zijn. Als je op zoek gaat, heb je de meeste kans op de ontbijtafdeling of het schap met gezonde snacks.
Geen zin om stad en land af te zoeken? Dan is er gelukkig altijd nog het internet. Er zijn verschillende sites waar je gevriesdroogd fruit kunt bestellen. Soms in handige meeneemzakjes. Zoals bij 5th Season. Deze zakjes zijn bedoeld als snack tussendoor. Maar uiteraard kun je ze ook gebruiken voor, inderdaad, je granola’s.
Bij Droogfruit.nl verkopen ze het fruit in iets grotere verpakkingen en dat geldt ook voor De Notenshop, Pit & Pit en Bas Boer Noten. Afhankelijk van het soort fruit zijn ze tussen de 30 en 150 gram. Dat lijkt misschien weinig, maar gevriesdroogd fruit is gewoon heel erg licht… Bij De Notenshop en Droogfruit.nl kun je overigens ook terecht voor verschillende gevriesdroogde fruitpoeders (daar kun je vast een heleboel fantastische dingen mee doen!).
Bij Puur Mieke vind je gevriesdroogd fruit in snackzakjes van het merk 5th Season. En het mooie is: met uitzondering van de aardbeien van 5th Season zijn ze verder helemaal biologisch!
Op de site van Adya vind je verschillende soorten gevriesdroogd fruit, in snackzakjes en ook in wat grotere verpakkingen. En allemaal biologisch.
En bij Koro Shop verkopen ze gevriesdroogd fruit van eigen merk. De meeste soorten zijn niet biologisch en alleen in grote verpakking te koop. Een grote verpakking is alleen handig als je het vaak gebruikt. Als de verpakking eenmaal open is kan het fruit snel zacht worden doordat het vocht dat in de lucht zit geabsorbeerd wordt door de droge vruchten.
Iedere site heeft weer andere soorten gevriesdroogd fruit of fruitmixen in het assortiment, dus bekijk ze vooral even allemaal!
Je zou misschien denken dat gevriesdroogd fruit vergelijkbaar is met gedroogd fruit. Maar dat is niet het geval. Gedroogd fruit is zacht en sappig, meer chewy zogezegd. Niet al het water is eruit verdampt bij het drogen. Bij gevriesdroogd fruit daarentegen is wél al het water verdwenen. Met als resultaat hele lichte, luchtige, crunchy fruitstukjes met een fijne, geconcentreerde fruitsmaak.
De smaak van gevriesdroogd fruit lijkt veel op de smaak van vers fruit. Gedroogd fruit heeft dat minder (vergelijk bijvoorbeeld rozijnen met druiven of een gedroogde pruim met z’n verse evenknie). En dat geldt overigens ook voor de kleur. Gevriesdroogd fruit behoudt tijdens het vriesdrogen veel meer de mooie, frisse kleur waar het voor het droogproces mee startte dan gedroogd fruit.
Zowel gedroogd als gevriesdroogd fruit is zoet van nature, zonder toevoeging van extra suiker. (Maar let wel op bij aanschaf, soms wordt gedroogd fruit extra gezoet. Bij gevriesdroogd fruit komt dat niet voor.) Overigens zijn in beide varianten veel van de voedingsstoffen bij het droogproces bewaard gebleven en in het gevriesdroogde fruit zit zelfs nog een groot deel van de natuurlijk aanwezige vitamine C.
De ene fruitsoort lijkt zich beter te lenen voor drogen, zoals druiven (rozijnen), dadels, vijgen, abrikozen en pruimen. De andere fruitsoort dan weer beter voor vriesdrogen. Besachtigen, zoals aardbeien en frambozen bijvoorbeeld. Maar ook bijvoorbeeld appel, mango, banaan, ananas en perzik zijn te vriesdrogen. Waarom de ene soort vaker gedroogd wordt en de ander vaker gevriesdroogd? Als je het weet: laat het me weten, ik ben zelf ook benieuwd…
Tja. Dat is een beetje een lastige.. Als alternatief voor gevriesdroogd fruit zou je gedroogd fruit kunnen gebruiken, maar zoals gezegd: de smaak, de luchtigheid, de bite van beide is gewoon wél anders.
Evenals het gewicht. Waar je met 20 gram gevriesdroogd fruit een hele batch granola flink kunt opleuken is dat met 20 gram gedroogd fruit toch snel te weinig. Het is allebei fruit, maar niet hetzelfde. Dus houd er rekening mee dat je resultaat ook niet hetzelfde zal zijn als je het één door het ander vervangt.
Het is belangrijk dat je gevriesdroogd fruit luchtdicht bewaart. Het fruit is tijdens het vriesdrogen ontdaan van al z’n water, maar zodra het blootgesteld wordt aan lucht zal het fruit weer vocht aanttrekken en zachter worden. Zeker met wat vochtiger weer gebeurt dat snel. Dus houdt de verpakking zolang mogelijk gesloten. Als deze eenmaal open is geweest, bewaar het gevriesdroogd fruit dan afgesloten in de koelkast. Dat behoudt de knapperigheid het beste.
Heb je granola gemaakt met gevriesdroogd fruit, zorg dan ook voor een goede, luchtdichte pot. Een weckpot werkt bijvoorbeeld uitstekend.
Dé granola met gevriesdroogd fruit is natuurlijk de uitermate feestelijke
> Birthday cake granola.
Maar ook de
> PB&J granola, met pindakaas en aardbei is een aanrader!
Het is niet alleen fijn in je granola, je kunt het ook eenvoudig over een bakje yoghurt strooien. Lekker bij je ontbijt of als toetje.
Of eet een handje als snack tussendoor. Ik vind het gek genoeg soms meer de zoete trek stillen dan een stuk vers fruit…
Nog een idee: gebruik het verkruimeld in gebak of koekjes. Doordat het geen water meer bevat zal het de structuur van je baksel minder beïnvloeden dan vers of gedroogd fruit. En gebruik je het in cake, dan hoef je er door het lichte gewicht niet zo bang voor te zijn dat je vulling naar beneden zakt. Hoe handig!
Zoals gezegd: gevriesdroogd fruit heeft een geconcentreerde fruitsmaak en frisse fruitkleur. Als je de fruitstukjes vermaalt tot poeder kun je het dan ook geweldig goed gebruiken als smaakmaker of natuurlijke kleurstof in vanalles. Slagroom, pannenkoeken, macarons…
Óf verwerk stukjes gevriesdroogd fruit in een Eton mess! De structuur heeft wel wat weg van knapperige meringue, dus dat past er prima bij.