Crunchygranola.nl > Recepten > PB&J granola, met pindakaas en aardbei
Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
PB&J is in Nederland niet echt ’een ding’, maar in de Verenigde Staten des te meer. En ben je een fervent foodblog-bezoeker, dan zul je het zeker kennen, de PB&J sandwich. Een sandwich met peanut butter and jelly. Of jam, dat kan ook. Een boterham met pindakaas en jam dus. En dat is lekker. Oók als je het ombouwt tot een granola!
Deze PB&J granola is glutenvrij, zoals alle granola’s op deze site. Maar waar we meestal havervlokken gebruiken als basis, gebruiken we nu boekweitvlokken. Dat maakt dit recept niet alleen glutenvrij, maar ook volledig graanvrij.
We combineren de boekweitvlokken met amandelmeel voor de meest fantastische crumble-achtige granola. Crispy en luchtig. Bros en licht, maar ook crunchy krokant. Hm, lastig uitleggen soms hè, hoe iets smaakt of voelt. Gewoon maar zelf eens uitproberen dan, is mijn advies. Want echt, dit is lekker…
Als de combinatie van boekweitvlokken en amandelmeel je bevalt, kun je dit natuurlijk ook altijd inzetten voor andere granolarecepten. Vervang de graanvlokken in je recept door dezelfde hoeveelheid boekweitvlokken en amandelmeel, houd daarbij ongeveer de verhouding 4 : 1 (boekweitvlokken : amandelmeel) aan en het komt goed.
Boekweitvlokken zijn op vele plekken te koop, ik geef je hier wat winkeltips.
Voor deze granola raad ik je heel specifiek af om de boekweitvlokken te vervangen door haver- of andere graanvlokken. Het geeft een volledig andere structuur en krokantheid. Havervlokken zijn goed en lekker, maar in dit geval zijn het de boekweitvlokken die deze granola zo bijzonder goed maken.
Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier)en een grote kom.
Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Je kunt natuurlijk ook prima gevriesdroogde aardbeien van een ander merk gebruiken in je granola. En datzelfde geldt voor een andere soort gevriesdroogd fruit, bijvoorbeeld perzik of mango. Maar let er in beide gevallen op dat je een zoete variant kiest.
Want er kan nogal wat verschil zitten in smaak en zoetheid tussen een gevriesdroogde aardbei van ‘merk X’ en éen van ‘merk Y’.
En een gevriesdroogde fruitmix met bijvoorbeeld frambozen of kersen erin is héél lekker in de Birthday cake granola, maar voor de granola in dit recept zal die te zuur zijn. In de Birthday cake granola houden de dadelpasta en zoete witte chocolade het frisse-zoet-zuurtje van deze vruchten mooi in evenwicht. Maar de PB&J granola heeft minder van deze zoete componenten en daarom is echt zoet gevriesdroogd fruit extra belangrijk voor de smaakbalans.
Dus kijk vooral of je lekker zoet gevriesdroogd fruit kunt vinden. Zoals bijvoorbeeld de genoemde aardbeien van Nada Nothing Added, maar dat is zeker niet de enige optie.
Overigens geef ik je op de pagina over gevriesdroogd fruit tips over waar je gevriesdroogd fruit kunt kopen.
De PB&J granola is een typische ontbijtgranola. Die je dus ook met typische granola-ontbijtproducten kunt eten. Een lekker dikke en volle yoghurt, kwark of melk, al dan niet plantaardig: kies wat je lekker vindt, het past allemaal!
N.B. Wil je je gevriesdroogd fruit graag knapperig houden, voeg dan pas echt op het laatste moment voor je gaat eten je (plantaardige) zuivel toe aan je granola. Gevriesdroogd fruit zal snel vocht opnemen als het daarmee in aanraking komt en wordt dan ook vrij snel zacht.
Als je enthousiast bent geworden over gevriesdroogd fruit in je granola, kan ik je zeker de
> Birthday cake granola aanraden.
Ga je speciaal voor de echte pindakaasvibe, kijk dan eens bij de
> Pindagranola met ‘salted honey’ of de
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs.
En spreekt vooral het fruitige aspekt van deze granola je aan, kies dan voor de
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s.
Het is misschien een wat onbekende vlok, de boekweitvlok, maar op verrassend veel plekken te koop, zowel online als in fysieke winkels.
Ik geef je graag wat tips: