Crunchygranola.nl > Recepten > PB&J granola, met pindakaas en aardbei

PB&J granola, met pindakaas en aardbei

PB&J granola in pot

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

PB&J is in Nederland niet echt ’een ding’, maar in de Verenigde Staten des te meer. En ben je een fervent foodblog-bezoeker, dan zul je het zeker kennen, de PB&J sandwich. Een sandwich met peanut butter and jelly. Of jam, dat kan ook. Een boterham met pindakaas en jam dus. En dat is lekker. Oók als je het ombouwt tot een granola!

… en in zijn bijzonderheid:

Deze PB&J granola is glutenvrij, zoals alle granola’s op deze site. Maar waar we meestal havervlokken gebruiken als basis, gebruiken we nu boekweitvlokken. Dat maakt dit recept niet alleen glutenvrij, maar ook volledig graanvrij.

Boekweitvlokken en amandelmeel, de ultieme mix

We combineren de boekweitvlokken met amandelmeel voor de meest fantastische crumble-achtige granola. Crispy en luchtig. Bros en licht, maar ook crunchy krokant. Hm, lastig uitleggen soms hè, hoe iets smaakt of voelt. Gewoon maar zelf eens uitproberen dan, is mijn advies. Want echt, dit is lekker…

En die ultieme mix kun je ook in andere recepten gebruiken natuurlijk

Als de combinatie van boekweitvlokken en amandelmeel je bevalt, kun je dit natuurlijk ook altijd inzetten voor andere granolarecepten. Vervang de graanvlokken in je recept door dezelfde hoeveelheid boekweitvlokken en amandelmeel, houd daarbij ongeveer de verhouding 4 : 1 (boekweitvlokken : amandelmeel) aan en het komt goed.

Boekweitvlokken, (bijna) overal te koop

Boekweitvlokken zijn op vele plekken te koop, ik geef je hier wat winkeltips.

Voor deze granola raad ik je heel specifiek af om de boekweitvlokken te vervangen door haver- of andere graanvlokken. Het geeft een volledig andere structuur en krokantheid. Havervlokken zijn goed en lekker, maar in dit geval zijn het de boekweitvlokken die deze granola zo bijzonder goed maken.

PB&J granola met pindakaas en aardbei

Het recept: PB&J granola, met pindakaas en aardbei

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier)en een grote kom.

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC à 125ºC.
 2. Hak de pinda’s. Niet te grof, niet te fijn.
 3. Meng de boekweitvlokken, het amandelmeel, de gehakte pinda’s en het zout in een grote kom.
 4. Meng dan de pindakaas erdoor met de bolle kant van een lepel, of met je vingers. Je kunt de pindakaas zogezegd door het droge mengsel heen ‘wrijven’, zoals je misschien ook wel gewend bent als je een crumble deeg maakt. Zorg dat de pindakaas goed gemengd wordt met de andere ingrediënten.
 5. Meng vervolgens de aardbeienjam erdoor, ook met de lepel of met de hand. Je zult zien dat er een grove crumble-achtige structuur ontstaat. Is het mengsel wat te droog, voeg dan wat extra aardbeienjam of een klein scheutje water toe (½ eetlepel om mee te beginnen).
 6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel de granola hierover. Schuif alles lichtjes tegen elkaar aan, maar zorg dat het een ’luchtig’ mengsel blijft. Dat is belangrijk! Vorm met je vingers eventueel nog wat grotere clusters als je van grote clusters in je granola houdt.
 7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 8. Draai na 30 minuten de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 minuten bakken.
 9. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen.
 10. Haal vervolgens de granola los met een spatel.
 11. Verkruimel het gevriesdroogde fruit in kleinere stukjes en meng dit door je granola.

Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Liever ander gevriesdroogd fruit?

Je kunt natuurlijk ook prima gevriesdroogde aardbeien van een ander merk gebruiken in je granola. En datzelfde geldt voor een andere soort gevriesdroogd fruit, bijvoorbeeld perzik of mango. Maar let er in beide gevallen op dat je een zoete variant kiest.

Want er kan nogal wat verschil zitten in smaak en zoetheid tussen een gevriesdroogde aardbei van ‘merk X’ en éen van ‘merk Y’.

En een gevriesdroogde fruitmix met bijvoorbeeld frambozen of kersen erin is héél lekker in de Birthday cake granola, maar voor de granola in dit recept zal die te zuur zijn. In de Birthday cake granola houden de dadelpasta en zoete witte chocolade het frisse-zoet-zuurtje van deze vruchten mooi in evenwicht. Maar de PB&J granola heeft minder van deze zoete componenten en daarom is echt zoet gevriesdroogd fruit extra belangrijk voor de smaakbalans.

Dus kijk vooral of je lekker zoet gevriesdroogd fruit kunt vinden. Zoals bijvoorbeeld de genoemde aardbeien van Nada Nothing Added, maar dat is zeker niet de enige optie.

Overigens geef ik je op de pagina over gevriesdroogd fruit tips over waar je gevriesdroogd fruit kunt kopen.

PB&J granola met pindakaas en aardbei in pot

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

De PB&J granola is een typische ontbijtgranola. Die je dus ook met typische granola-ontbijtproducten kunt eten. Een lekker dikke en volle yoghurt, kwark of melk, al dan niet plantaardig: kies wat je lekker vindt, het past allemaal!

N.B. Wil je je gevriesdroogd fruit graag knapperig houden, voeg dan pas echt op het laatste moment voor je gaat eten je (plantaardige) zuivel toe aan je granola. Gevriesdroogd fruit zal snel vocht opnemen als het daarmee in aanraking komt en wordt dan ook vrij snel zacht.

PB&J granola met yoghurt en aardbeienjam

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Als je enthousiast bent geworden over gevriesdroogd fruit in je granola, kan ik je zeker de
> Birthday cake granola aanraden.

Ga je speciaal voor de echte pindakaasvibe, kijk dan eens bij de
> Pindagranola met ‘salted honey’ of de
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs.

En spreekt vooral het fruitige aspekt van deze granola je aan, kies dan voor de
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s.

Waar kun je boekweitvlokken kopen?

Het is misschien een wat onbekende vlok, de boekweitvlok, maar op verrassend veel plekken te koop, zowel online als in fysieke winkels.

Ik geef je graag wat tips:

PB&J granola in detail