Crunchygranola.nl > Recepten > Birthday cake granola

Birthday cake granola

Birthday cake granola met mascarponeslagroom en cake

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!

Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En als je wilt weten waar je deze granola het lekkerst mee combineert, kijk dan vooral even hier. (Ja! Met cake en mascarponeroom!)

De granola in zijn essentie...:

In Nederland kennen we de slagroomtaart en appeltaart als typische verjaardagstaarten. Feestelijk, zeker, maar in de Verenigde Staten maken ze het nog een tikje feestelijker. Daar kennen ze de Birthday cake, taart met gekleurde hagels: sprinkles! De taart zelf is meestal een eenvoudige vanillecake in lagen met flink wat botercrème. Zo gaat alle aandacht naar de sprinkles. Slim…

Zo’n Birthday cake is natuurlijk een geweldig uitgangspunt voor een speciale verjaarsgranola, inderdaad: de Birthday cake granola. Een zoete granola met vanille, boter en natuurlijk een heleboel gezellige sprinkles.

In Nederland gebruiken we overigens de naam strooisels. Maar omdat dat een stuk minder sprankelend klinkt, houd ik het voor deze feestelijke granola op sprinkels. Ik vertel je graag wat meer over dit vrolijke goedje. Welke soorten er zijn, waar je het kunt kopen en wat je er nog meer mee kunt doen, naast het opvrolijken van je granola’s.

… en in zijn bijzonderheid:

Van onze Hollandse slagroomtaart pikken we ook nog wat goede dingen mee voor deze granola.

De traditionele vruchtenjam vindt z’n plek in de vorm van gevriesdroogde stukjes rood fruit. Dit maakt deze granola echt helemaal af! Gevriesdroogd fruit is niet zo bekend in Nederland, maar je kunt het hier zeker wel kopen, online of offline. Ik vertel je hier waar je het kunt vinden. En op die pagina vind je ook meteen wat het is en wat je er nog meer mee kunt doen.

De stukjes witte chocolade in deze Crunchy Granola representeren de zoete romigheid van de overdadige hoeveelheid slagroom in de taart. En de geschaafde amandelen langs de zijkant van de taart worden vertegenwoordigd door gehakte amandelen.

Zo zie je: we combineren het beste van twee verjaarstaart-werelden in deze granola! Ik denk dat dit misschien wel bedoeld wordt met fusion cuisine ?

Birthday cake granola met yoghurt

Het recept: Birthday cake granola

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier), een klein pannetje om de boter in te smelten en een grote kom.

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
 2. Hak de amandelen in grove stukken. (Ik hak ze zelf het liefst in ‘stiften’. Het maakt voor het resultaat van je granola best uit of je de noten fijn hakt, grof hakt, óf in een bepaalde vorm hakt. Het doet iets in de smaak en in de structuur. Dus hak je amandelen hoe je wilt, maar met een beetje extra aandacht voor de vorm wordt je granola nog weer nét een stukje beter.)
 3. Meng de grove havervlokken, gepofte quinoa en amandelen in een grote kom.
 4. Doe boter, ahornsiroop, vanille en zout in een klein pannetje en verwarm het mengsel zachtjes tot de boter gesmolten is. Haal daarna van het vuur af. (Gebruik je dadelpasta** in plaats van ahornsiroop, meng dit dan eerst door de ingrediënten in de grote kom. De dadelpasta niet vooraf met de boter mengen.)
 5. Doe het botermengsel bij de ingrediënten in de grote kom en meng goed door elkaar.
 6. Meng als aller-allerlaatste de sprinkles door de granola, net voor je de granola in de oven schuift, om te voorkomen dat het kleur afgeeft.
 7. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Spreid uit in een platte laag, maar schuif alles wel strak tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
 8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 9. Snijd ondertussen de witte chocolade in blokjes van zo’n ½ cm. Verkruimel het gevriesdroogd fruit een beetje, niet helemaal tot poeder, maar wel zodanig dat je het goed kunt verdelen over alle granola.
 10. Draai na 30 minuten de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 30 minuten bakken. (Gebruik je dadelpasta** in plaats van ahornsiroop, laat de granola dan nog 15 tot 30 minuten extra in de oven zitten, om het vocht uit de dadelpasta helemaal te laten verdampen.)
 11. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven een beetje afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen.
 12. Verdeel de witte chocola over de bakplaat als de granola en oven nog een beetje warm zijn. Schuif weer even in de (uitgeschakelde) oven en laat de chocolade zacht worden, zodat deze vastplakt aan de granola. (Is de oven al te koud, zet dan weer héel even aan op 90ºC. Echt maar even hoor!)
 13. Haal als de chocolade zacht aanvoelt (niet helemaal laten smelten) de bakplaat uit de oven, strooi de stukjes gevriesdroogd fruit erover en duw her en der wat in de zachte chocolade.
 14. Laat de granola verder afkoelen tot kamertemperatuur, transporteer de bakplaat vervolgens naar de koelkast en laat de witte chocolade daar helemaal hard worden.
 15. Haal de granola los met een spatel en breek in stukken.

Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van roomboter kun je ook heel goed cacaoboter gebruiken.

** Ik vind de smaak van de ahornsiroop er-rug goed passen bij deze granola, maar eerlijk is eerlijk: als je dadelpasta gebruikt krijg je wél grotere granolaclusters. Als je voor de grotere clusters gaat, gebruik dan 100 gr dadelpasta in plaats van de ahornsiroop.
Zie hier hou je dit zelf maakt of waar je het kunt kopen.

*** Of gebruik ½ à 1 tl vanille-extract in plaats van vanillepoeder. Bijvoorbeeld van Cook, te koop bij Ekoplaza en soms ook bij andere biowinkels, of Nielsen Massey, te koop bij onder andere AH of Dille & Kamille. Gebruik in ieder geval geen vanille-essence, dat is voornamelijk suiker, met weinig echte vanillesmaak.

Birthday cake granola make your own cake met mascarponeslagroom

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Zoals vrijwel alle Crunchy Granola’s is ook deze variant erg lekker met een schaaltje volle, romige yoghurt bij het ontbijt. En als toetje…

Of eet het met ijs…

En als je voor het toetje gaat en je wilt wat extra feestelijks, kies dan voor een bolletje roomijs. Of twee.

… of met cake en mascarponeroom!

Ken je toevallig nog de tijd dat je een plakje cake versierde met slagroom en kersenvlaaivulling? Dat was lekker toch..!

Deze Crunchy Granola doet het heel goed in een variant hierop:

Cake + mascarponeroom + Birthday cake granola = fantastisch.

Echt hoor! Heerlijk! De smaak van de Birthday Cake granola past uiteraard ontzettend goed bij de cake en room, de stukjes fruit geven een frisse vibe en de lichte crunchyness geeft een goeie bite. Overigens kun je ook gewoon geklopte, gezoete slagroom gebruiken in plaats van de mascarponeroom. Maar mascarponeroom maakt het nét een beetje decadenter nog. Dat mag natuurlijk best, bij feestelijke gelegenheden. En het is niet moeilijker dan wanneer je alleen slagroom opklopt. Op internet vind je hoe je het doet. Ik volgde zelf deze aanwijzingen van Laura’s Bakery op en het resultaat was buitengewoon lekker….

Birthday cake granola op witte ondergrond met strakke lijnen

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Als je fan bent van gepofte quinoa, en zoete granola’s, kan ik je absoluut de Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos aanraden.

Of anders misschien wel deze Tahin-banaangranola met walnoten?

Birthday cake granola in detail