CrunchyGranola > De Crunchy Granola > Gevriesdroogd fruit

Gevriesdroogd fruit

Wat is dat eigenlijk, gevriesdroogd fruit?

Het is een beetje een gekke naam, gevriesdroogd fruit. In het Engels klinkt het al ietsje normaler: freeze-dried fruit. Maar dan nog…

Hoewel het gek klinkt, beschrijft het wél goed wat het is. Namelijk fruit dat gevriesdroogd is. Vriesdrogen, dat is een werkwoord. Het is de techniek waarbij water uit een product wordt verwijderd door het eerst te bevriezen en dan in zeer droge lucht of in vacuüm te laten verdampen. Of beter gezegd te laten sublimeren.

Als je denkt: “Ze zit hier gewoon Wikipedia te quoten!” Dat klopt. Dat is wat ik hier deed…

Gevriesdroogd fruit is dus volledig van al z’n watervoorraad voldaan en daardoor lekker licht en crunchy. En door de gebruikte techniek is ook nog eens de smaak en kleur heel goed behouden. Voor deze kennis had ik eigenlijk geen Wikipedia nodig, dat heb ik proefondervindelijk zelf ondervonden…

Gevriesdroogd rood fruit

Op deze pagina...

Ik vertel je op deze pagina graag

Waar is gevriesdroogd fruit te koop?

Gevriesdroogd fruit kun je soms in de grotere supermarkten vinden. Maar dat kan even zoeken zijn. Als je op zoek gaat, heb je de meeste kans op de ontbijtafdeling of het schap met gezonde snacks. Ga je naar Albert Heijn, kijk dan even bij de ontbijtspullen, want daar verkopen ze ook een Gevriesdroogde fruit mix met rood fruit van hun eigen merk.

Geen zin om stad en land af te zoeken? Dan is er gelukkig altijd nog het internet. Er zijn verschillende sites waar je gevriesdroogd fruit kunt bestellen. Soms in handige meeneemzakjes. Zoals bij Nada Nothing Added en 5th Season. Deze zakjes zijn bedoeld als snack tussendoor. Maar uiteraard kun je ze ook gebruiken voor, inderdaad, je granola’s.

Bij Droogfruit.nl verkopen ze het fruit in iets grotere verpakkingen, tussen de 40 en 100 gram. Dat lijkt misschien weinig, maar gevriesdroogd fruit is gewoon heel erg licht… Bij Droogfruit.nl kun je overigens ook terecht voor verschillende gevriesdroogde fruitpoeders (daar kun je vast ook een heleboel fantastische dingen mee doen!) en ‘gewoon’ gedroogd fruit.

Iedere site heeft weer andere soorten gevriesdroogd fruit of fruitmixen in het assortiment, dus bekijk ze vooral even allemaal!

Verschil tussen gevriesdroogd en gedroogd fruit:

Je zou misschien denken dat gevriesdroogd fruit vergelijkbaar is met gedroogd fruit. Maar dat is niet het geval. Gedroogd fruit is zacht en sappig, meer chewy zogezegd. Niet al het water is eruit verdampt bij het drogen. Bij gevriesdroogd fruit daarentegen is wél al het water verdwenen. Met als resultaat hele lichte, luchtige, crunchy fruitstukjes met een fijne, geconcentreerde fruitsmaak.

De smaak van gevriesdroogd fruit lijkt veel op de smaak van vers fruit. Gedroogd fruit heeft dat minder (vergelijk bijvoorbeeld rozijnen met druiven of een gedroogde pruim met z’n verse evenknie). En dat geldt overigens ook voor de kleur. Gevriesdroogd fruit behoudt tijdens het drogen veel meer de mooie, frisse kleur waar het voor het droogproces mee startte dan gedroogd fruit.

Zowel gedroogd als gevriesdroogd fruit is zoet van nature, zonder toevoeging van extra suiker. (Maar let wel op bij aanschaf, soms wordt gedroogd fruit extra gezoet. Bij gevriesdroogd fruit komt dat niet voor.) Overigens zijn in beide varianten veel van de voedingsstoffen bij het droogproces bewaard gebleven en in het gevriesdroogde fruit zit zelfs nog een groot deel van de natuurlijk aanwezige vitamine C.

De ene fruitsoort lijkt zich beter te lenen voor drogen, zoals druiven (rozijnen), dadels, vijgen, abrikozen en pruimen. De andere fruitsoort dan weer beter voor vriesdrogen. Besachtigen, zoals aardbeien en frambozen bijvoorbeeld. Maar ook bijvoorbeeld appel, mango, banaan en perzik zijn te vriesdrogen. Waarom de ene soort vaker gedroogd wordt en de ander vaker gevriesdroogd? Als je het weet: laat het me weten, ik ben zelf ook benieuwd…

Gevriesdroogde aardbeien

Alternatieven voor gevriesdroogd fruit:

Tja. Dat is een beetje een lastige.. Als alternatief voor gevriesdroogd fruit zou je gedroogd fruit kunnen gebruiken, maar zoals gezegd: de smaak, de luchtigheid, de bite van beide is gewoon wél anders.

Evenals het gewicht. Waar je met 20 gram gevriesdroogd fruit een hele batch granola flink kunt opleuken is dat met 20 gram gedroogd fruit toch snel te weinig. Het is allebei fruit, maar niet hetzelfde. Dus houd er rekening mee dat je resultaat ook niet hetzelfde zal zijn als je het één door het ander vervangt.

Crunchy Granola recepten met gevriesdroogd fruit:

Dé granola met gevriesdroogd fruit is natuurlijk de uitermate feestelijke
> Birthday Cake granola

Ik probeerde deze granola met zowel de Gevriesdroogde fruit mix van AH als de _Freeze-dried Strawberry_ van Nada Nothing Added. De eerste is lichter in gewicht en meer fris-zoet-zuur, zoals verse bosvruchten ook vaak zijn. De tweede is wat zwaarder, gewichttechnisch gesproken, en zoet met flinke aardbeismaak. Kies vooral de soort die je het lekkerst lijkt en gebruik wat meer of minder, al naar gelang je smaak.

Wat kun je nog meer met gevriesdroogd fruit?