Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Moerbeien

Moerbeien

Wat zijn moerbeien?

Moerbeien zijn vruchten van de moerbeiboom. We kennen ze in een witte en een zwarte variant en ze worden vooral in gedroogde toestand gegeten. Gedroogd zijn ze zo groot als een middelgrote rozijn. De witte moerbeien kleuren door het drogen mooi goudgeel, de zwarte worden diepzwart. Verse moerbeien lijken qua vorm enigszins op smalle, langwerpige bramen. En de zwarte moerbei heeft ook nog eens die mooie donkerrood-zwarte braamkleur.

Net als bijvoorbeeld gojibessen worden moerbeien ook wel als superfood bestempeld vanwege het grote aandeel aan vitaminen en mineralen. Maar laten we wel wezen: dat geldt eigenlijk voor álle bessen…

Moerbeien

Op deze pagina...

… vertel ik je graag:

Hoe smaken moerbeien?

Gedroogde moerbeien, zowel de witte als de zwarte variant, zijn lekker zoet. De smaak wordt vaak vergeleken met de smaak van rozijnen, met een hint van honing. Dat laatste kan ik wel begrijpen. Goede honing heeft vaak een wat kruidige smaak. En dat heeft de moerbei ook. Maar de moerbei heeft qua smaak meer weg van een gedroogde vijg dan van een rozijn. En dat geldt overigens ook voor de mate van zoetheid en bite van de moerbei. De bite van moerbeien is, net als die van vijgen, een tikje steviger dan van rozijnen. En rozijnen zijn dan weer wat zoeter en sappiger en hebben bovendien een heel licht zuurtje dat de moerbei niet heeft.

Het bijzonderste aan de moerbei is misschien niet zozeer z’n smaak of bite, als wel z’n crispynesss. De vrunchtbolletjes van het verse vruchtje worden bij het drogen wat crunchy. En dat doet goeie dingen voor de smaaksensatie. Want zoals je wellicht weet: hoe iets smaakt is niet alleen afhankelijk van de werkelijke smaakcomponenten, maar ook bijvoorbeeld van geur, vochtgehalte en dus zeker ook de structuur.

En kun je moerbeien ook vers eten?
Jazeker, je kunt moerbeien absoluut vers eten. Sterker nog: verse moerbeien zijn werkelijk verrukkelijk (en dat woord gebruik ik niet gauw)! Dat geldt in ieder geval voor de donkerrood-zwarte exemplaren, want ik ben eens in de gelukkige omstandigheid geweest er daar een handvol van te kunnen plukken en eten.

En dat vond ik een bijzondere ervaring. Bij de groentenboer of supermarkt zul je ze namelijk niet kunnen kopen. Wil je verse moerbeien eten, dan zul je op zoek moeten gaan naar een moerbeiboom óf er zelf één planten of zaaien. Want net als verse gojibessen zijn verse moerbeien bijzonder kwetsbaar. De enige manier om ze heelhuids in de winkelschappen te krijgen is door ze te drogen.

Waar kun je moerbeien kopen?

Moerbeien worden meestal verkocht als (inderdaad) ‘moerbeien’. Soms vind je ze echter als ‘moerbei bessen’ en soms ook in het Engels als ‘mulberries’. Er wordt allemaal hetzelfde mee bedoeld.

Witte of zwarte moerbeien?

Er bestaan witte moerbeien en zwarte moerbeien. En allebei ook in gedroogde variant. De gedroogde witte moerbeien zijn niet zo moelijk te vinden. De zwarte daarentegen…

Het enige merk dat gedroogde zwarte moerbeien in het assortiment heeft is Terrasana. Voor zover ik heb kunnen achterhalen althans. Maar vervolgens is het ook nog een kunst om ze daadwerkelijk in een winkel of online aan te kunnen schaffen… Het goede nieuws: witte moerbeien vind je vrijwel overal. In de biologische supermarkt of online en ook in de wat grotere reguliere supermarkt.

In de biowinkel

In de biologische supermarkt vind je vaak witte moerbeien van de merken Terrasana, Your Organic Nature, De Nieuwe Band of Green Age. Allemaal goed!

In de super

In de reguliere supermarkt vind je witte moerbeien vrijwel altijd in het schap met biologische producten. Bijvoorbeeld van het merk Raw Organic Food. De AH heeft moerbeien uit de eigen lijn in het assortiment.

En natuurlijk online

Als je online aan het winkelen slaat heb ik nog een ander goed rijtje voor je. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Puur Mieke, Nutamo, Pit&Pit, De Notenshop en Puur & Fit.

Vrijwel alle andere online drogisterijen hebben trouwens óók witte moerbeien in het assortiment, van de biologische merken die ik eerder noemde of weer hele andere.

En de prijs?

Dat is nog wel een interessant punt! Want de prijs die je betaalt voor witte moerbeien loopt nogal uiteen. En dan overdrijf ik niet… Ik heb moerbeien gezien voor zo’n € 12,- per kilo tot maar liefst € 39,- per kilo en alles er tussenin.

En dat heeft dan niet eens iets te maken met de verpakkingsgrootte (kleine verpakkingen zijn niet altijd duurder dan grotere van andere merken), het al dan niet biologisch zijn (want dat zijn bovenstaande allemaal) of de plek waar je ze koopt (de biowinkel is soms goedkoper dan de supermarkt en online is het niet altijd goedkoper dan in de fysieke winkel).

Dus als de prijs belangrijk voor je is, is een rondje prijzen opzoeken zeker de moeite waard.

Alternatieven voor moerbeien:

De gedroogde moerbei is het enige gedroogde fruit dat zo lekker crispy is. Qua structuur is het dus lastig om een alternatief te vinden.

Rozijnen

Maar als het je vooral om het formaat van de moerbei gaat, dan is de rozijn een goed en goedkoop alternatief. Qua kleur zou je natuurlijk het beste de gele rozijn kunnen kiezen, maar qua smaak komt de zwarte rozijn meer in de buurt.

De voedingsstoffen in moerbeien en rozijnen zijn natuurlijk verschillend en de smaak is in beide gevallen zoet, maar niet hetzelfde. De rozijn heeft een licht zuurtje in zich dat de moerbei niet heeft. De rozijn is tegelijkertijd ook iets zoeter en qua bite wat zachter en sappiger.

Wil je de moerbeien in je gerecht vervangen door rozijnen en tóch iets van de moerbeismaak terug laten komen, probeer dan een beetje kruidige honing te verwerken in je recept. Misschien dat dat nét dat vleugje je ne sais quoi kan toevoegen…

Vijgen

Als je een alternatief zoekt in de gedroogde-fruit-categorie die de smaak van de moerbei het best benadert, dan is de gedroogde vijg een goede optie. Smaak, zoetheid, stevigheid en bite, het komt allemaal wel enigszins overeen. Maar: het formaat is uiteraard volstrekt anders en ook dát heeft invloed op je smaakbeleving.

Dus kijk vooral wat je belangrijk vindt en take your pick.

Crunchy Granola recepten met moerbeien:

Hét granolarecept met de witte moerbei is de
     > Gouden granola uit de koekenpan.
Mooi goudgeel van kleur door de kurkuma én de moerbeien.

Maar moerbeien zijn ook een bijzonder goede toevoeging aan de
     > Klassieke havergranola.
Vervang de rozijnen in het recept simpelweg door moerbeien.

Wat kun je nog meer met moerbeien?

Moerbeien passen uitstekend in allerhande ontbijtjes. In granola’s dus, maar denk ook eens aan combinaties met:

En maak je een fijne crumble met appel voor een bijzonder ontbijtje, verkruimel dan eens wat moerbeien door de toppping voor wat extra crispyness én smaak.

In allerhande snacks

Natuurlijk passen moerbeien ook heel goed in allerhande snacks. Je kunt ze net zo gebruiken als ander gedroogd fruit in een trailmix, zelfgemaakte mueslirepen of fijne bliss balls.

Vraagt je recept om rozijnen of cranberry’s, om maar wat te noemen, vervang ze dan gerust eens door moerbeien.