Crunchygranola.nl > Recepten > Gouden granola uit de koekenpan

Gouden granola uit de koekenpan

(glutenvrij, vegan en lekker snel klaar)

Gouden granola

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!

Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Een goed granolarecept voor als je binnen tien minuten een fijn ontbijt op tafel wilt zetten. Feestelijk van kleur door de goudgele moerbeien en kurkuma en net zo feestelijk van smaak én crunch! Want vergeet vooral die oh zo belangrijke crunch niet… De crunch krijgen we deze keer vooral door de kokosvlokken die samen met de andere ingrediënten zachtjes in de koekenpan geroosterd worden met een beetje olie.

Gouden granola

… en in zijn bijzonderheid:

En die kokosvlokken zorgen óok voor een lichtzoet accent. Samen met de moerbeien heb je alle zoet te pakken die je nodig hebt voor deze granola. Maar houd je toevallig van extra zoet, voeg dan gerust een beetje ahornsiroop toe.

De bijzonderheid van deze granola zit ’m natuurlijk ook in de mooie goudgele kleur. Die krijgen we door kurkuma toe te voegen. Een bijzonder gezonde specerij, met ontstekingsremmende eigenschappen, die extra goed werken als je een klein beetje gemalen zwarte peper toevoegt. En dat doen we hier dan ook. Wees niet bang, het maakt je granola wél lekker kruidig, maar niet overdreven scherp of peperig.

Met de kurkuma, zwarte peper en gember en kaneel maken we eerst een Golden milk mix. Ik vertel je er hier meer over en laat je zien hoe makkelijk je het in elkaar draait (óf waar je het kunt kopen…).

Gouden granola

Het recept: Gouden granola uit de koekenpan

print e-mail

 
Je kunt dit recept iedere keer vers uit de pan toveren, maar het is ook geen probleem om in éen keer vijf porties tegelijk te maken in een grotere pan.

Maak je éen portie, dan ben je binnen 10 minuten klaar om te ontbijten. Maak je wat meer in éen keer, reken dan op een minuut of 15.

Ingrediënten voor éen portie: *

(Wil je meerdere porties tegelijk maken? Kijk dan even hier.)

Verder nodig:
Een kleine koekenpan.

En zo maak je de granola:

  1. Doe de grove havervlokken, de gepofte quinoa, de kokosvlokken en de zonnebloempitten in de koekenpan en zet op het fornuis.
  2. Zet je warmtebron laag en rooster de ingrediënten, nu nog zónder de olie. Schep of schud af en toe om, net zolang tot je de haver, quinoa en kokos begint te ruiken en alles zachtjes begint te sissen. Dit duurt zo’n 5 minuten.
  3. Meng ondertussen de specerijen voor je golden milk mix, als je dat nog niet klaar hebt staan.
  4. Voeg nu je golden milk mix toe aan de pan, gevolgd door de olie of ghee. Het vuur houd je gewoon laag. (Als je ahornsiroop gebruikt voeg je dat ook toe.) Blijf je granola vanaf dit punt vrijwel continu omschudden of -scheppen. Dit is het moment dat je granola lekker crunchy wordt (door de olie), maar óok het moment dat je kokosvlokken snel aan kunnen branden. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Zodra je ziet dat de eerste kokosvlok bruin verkleurt zet je je warmtebron uit. Reken op zo’n 3 minuten.
  5. Schud de granola op een bord en laat even afkoelen. Dat duurt niet zo lang.
  6. Schep ondertussen je yoghurt of choice (of kwark of cottage cheese, óok heel lekker) in een schaaltje en voeg vervolgens je gouden granola, de moerbeien en eventueel het hennepzaad toe.

Enjoy!

Meerdere porties in éen keer maken?

Je kunt ook zonder problemen vijf of zes porties in éen keer maken. Neem dan een grotere pan, vermenigvuldig de ingrediënten met vijf en volg verder bovenstaande aanwijzingen. (Je kunt eventueel iets minder olie gebruiken, maar beknibbel daar niet te veel op. De olie maakt de crispyness ! En bovendien: gezonde olie is dus gewoon heel gezond, daar hoef je niet bang voor te zijn.)

De droge ingrediënten zullen wat langer de tijd nodig hebben in de pan voor ze lekker gaan ruiken. Houd rekening met zo’n 8 minuten. Op het moment dat je de golden milk mix en de olie toevoegt heb je nog zo’n 5 minuten nodig.

Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar het in een luchtdichte pot. Een weckpot bijvoorbeeld. De moerbeien kun je alvast toevoegen aan de pot óf pas op het moment dat je gaat eten.

Misschien denk je ‘Tjonge, dat is een flink ontbijt!’, maar ik beloof je dat het je zonder problemen de hele ochtend door zal helpen. Snacks tussendoor zijn dan helemaal niet meer nodig. Maar houd je van snacks en ontbijt je liever licht, maak dan gerust wat minder of bewaar wat voor de volgende dag.

Gouden granola

Bonusrecept voor een kruidig specerijenmengsel: de Golden milk mix!

In dit granolarecept gebruiken we een specerijenmix voor Golden milk. Dat is een warm drankje dat je maakt met (plantaardige) melk en een mix van kurkuma, gember, kaneel en een snuf zwarte peper. En soms worden er nog andere specerijen aan toegevoegd, zoals kardemom, gemalen anijszaad of korianderzaad.

Kopen…

Je kunt deze mix kant-en-klaar kopen in biologische supermarkten en allerhande online drogisterijen. Bijvoorbeeld van Chikko of Superfoodies. Ze hebben allebei net een andere samenstelling, dus kijk even wat je lekker lijkt voor je tot aanschaf over gaat.

… of lekker zelf maken!

Maar je kunt deze mix dus ook heel eenvoudig zelf maken met specerijen die je wellicht tóch al in je keukenkastje hebt staan!

Men neme, voor een klein potje:

Meng de specerijen goed door elkaar (met een theezeefje voorkom je klontjes) en bewaar in een afgesloten potje.

En wat kun je zoal doen met deze mix?

Voor de Gouden granola heb je 1 theelepel van dit specerijenmengsel nodig. Je houdt dus nog over. Dat kun je gebruiken in je volgende portie granola, óf om zo’n fijne, verwarmende Golden milk mee te maken. Op deze site staat een recept voor Bulletproof Golden Milk met cacaoboter. Heerlijk! Eventueel kun je een beetje honing of ahornsiroop toevoegen, maar kies je voor een zoete plantaardige melk als basis, dan is dat niet eens nodig.

Nog een idee: gebruik deze Golden milk mix eens in een hartig gerecht. In een curry met kokosmelk bijvoorbeeld. Of meng het door je favoriete pannenkoek- of farinatabeslag van kikkererwtenmeel voor weer eens een heel nieuw kruidig accent.

Gouden granola

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze koekenpangranola is fantastisch lekker met een volle, romige yoghurt. Plantaardige of echte zuivel, dat maakt niet uit. Maar ook een romige kwark of cottage cheese combineren goed.

De gepofte quinoa wordt snel zacht als het met vocht in aanraking komt, dus strooi de granola pas over je ontbijtkom op het moment dat je het ook gaat eten.

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Er staat nóg een goudgele granola met kurkuma op deze site. Maar misschien moet je even wennen aan het idee van dit recept… Het is namelijk een recept voor
     > Joppiegranola.

Precies! Granola met de smaak van Joppiesaus. Als je fan bent van Joppiesaus of Joppiechips of überhaupt alles Joppie, maak dan zeker eens deze hartige snackgranola. En het beste is nog wel: je maakt de granola met alleen maar gezonde ingrediënten. Goed snackwerk dus.

En als je vooral graag snelle ontbijtgerechten maakt, klik dan eens door naar
     > De Ultieme snelle ontbijtmix.

Hier komt geen oven en zelfs geen koekenpan aan te pas. Het is een kwestie van ingrediënten door elkaar mengen en klaar. En ik beloof je, ook déze mix is heerlijk crunchy. En gewoon heerlijk…

Gouden granola