Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Gojibessen

Gojibessen

Wat zijn dat eigenlijk, gojibessen?

Gojibessen zijn kleine, fel-oranje-rode, ovaalvormige bessen. Als we het in Nederland over gojibessen hebben, hebben we het eigenlijk altijd over de gedroogde variant. Door het drogen kleuren de besjes naar een wat valiger donkerrood en verschrompelen ze tot een kleiner formaat. Net als de welbekende rozijn, zeg maar.

En zijn ze ook gezond?
Er is op internet veel informatie te vinden over de gezondheidsvoordelen van gojibessen. Ze zijn een aantal jaar geleden populair geworden omdat ze als superfood werden beschouwd vanwege de enorme hoeveelheid gezonde stofjes. Maar er wordt ook gerept over mogelijke bijwerkingen als je er teveel van eet of als je toevallig gevoelig bent voor het besje. Mijn expertise zit ’m in het ontwikkelen van lekkere granolarecepten die óok gezond te noemen zijn, maar een voedingsdeskundige ben ik niet. Dus laat ik ook maar niet doen alsof nietwaar? Als je meer wilt weten over dit onderwerp: het internet helpt je makkelijk aan informatie!

Gojibessen

Op deze pagina...

… vertel ik je graag:

Hoe smaken gojibessen?

Gedroogde gojibessen zijn zoetig, licht friszuur, een beetje kruidig en hebben zelfs een kleine hint van zout. Het opvallendste aan de besjes is echter de structuur. Ze zijn chewy, heel licht en iets stugger dan je waarschijnlijk gewend bent van gedroogd fruit.

En kun je gojibessen ook vers eten?
Ja, je kunt gojibessen ook vers eten. Daarvoor zul je wel zelf een struik in je tuin moeten zetten, want verse gojibessen zijn niet te koop. Net als verse moerbeien zijn verse gojibessen bijzonder kwetsbaar. De enige manier om ze heelhuids in de winkelschappen te krijgen is door ze te drogen. Zowel moerbeienbomen als gojibessenstruiken gedijen goed in ons klimaat.

Waar koop je gojibessen?

Gojibessen zijn alomtegenwoordig. Je koopt ze online of in de biologische supermarkt, maar ook in de reguliere supermarkt zijn ze te vinden.

In de biologische supermarkt vind je vaak gojibessen van de merken Terrasana, Horizon, De Nieuwe Band of Green Age. Allemaal goed!

In de reguliere supermarkt vind je gojibessen vrijwel altijd in het schap met biologische producten. Bijvoorbeeld van het merk Raw Organic Food, maar de AH heeft gojibessen uit de eigen lijn, net als de Jumbo.

Als je online aan het winkelen slaat kan ik je bijvoorbeeld Puur & Fit, De Notenshop, Pit&Pit en Vitatheek aanraden.

Overigens hebben vrijwel alle online drogisterijen de bessen in het assortiment, van bovenstaande merken of weer hele andere. Wat ik zeg: goji bessen zijn werkelijk alomtegenwoordig tegenwoordig. Bijna niet te missen!

Waar moet je op letten als je gojibessen koopt?

Als de prijs belangrijk voor je is, zul je even goed vergelijkend warenonderzoek moeten doen. Hoe dan ook is het een duur besje. Maar bij de ene winkel een flink stuk duurder dan bij de andere.

De smaak

Dat is overigens niet altijd voor niets. Er kan een behoorlijk kwaliteitsverschil zitten tussen de besjes van verschillende merken. Dat kun je proeven. Heb je wel eens gojibessen geprobeerd en vond je het maar een muffe bes? Dan kan ik je aanraden nog eens een ander merk te proberen. (Ja, ik spreek uit eigen ervaring…)

Aandacht voor moeder aarde

De biologische variant is ook duurder dan de reguliere variant. Ik raad je aan om biologische gojibessen te kopen. Dat is natuurlijk altijd al fijn, bij alle ingrediënten die je koopt. Maar het ene gewas wordt meer bespoten dan het andere gewas. En reguliere gojibessen krijgen een fikse lading mee heb ik begrepen.

Omdat de gojibes een aantal jaar geleden zo enorm populair werd is ook de wereldwijde productie flink opgeschroefd. En als dat zo rap gebeurt heeft dat altijd gevolgen voor arbeidsomstandigheden en de manier waarop er met de grond wordt omgegaan. Zoals dat ook gebeurde met quinoa bijvoorbeeld, nog een aantal jaar geleden meer.

Het is lastig om er achter te komen of de gojibes die je wilt kopen geproduceerd is met oog voor mens en aarde. Wat je wél kunt weten: goedkoop is echt vaak duurkoop. En partijen die letten op deze kwesties zullen daar meestal ook het één en ander over communiceren op de verpakking of hun website. Dus dat kun je ook nog even onderzoeken.

Koolhydraten

En dan nog een aandachtspunt voor de koolhydraatarme eters onder ons. In mijn koolhydraatarme granola’s gebruik ik graag een handje gojibessen en jij misschien ook. Gek genoeg is het aantal koolhydraten per merk heel uiteenlopend. Variërend van 43 gram tot 68 gram koolhydraten per honderd gram. Waarom dat zo is? Als jij het weet weet ik het…

Alternatieven voor gojibessen:

Zoals gezegd: de gojibes is een unieke bes. Qua smaak en qua structuur. Dus een volwaardig alternatief is lastig te vinden.

Cranberry’s

Als je ze toch graag door iets anders wilt vervangen in je granola of muesli dan zou je het beste kunnen kiezen voor gedroogde cranberry’s. De smaak komt enigszins in de buurt van de smaak van gojibessen. De structuur is echter wel heel anders. En gedroogde cranberry’s zijn altijd gezoet (met suiker of appeldiksap bijvoorbeeld), dus wil je dat liever niet, dan is dat geen goede optie.

Gedroogde kersen of blauwe bessen

In dat geval zou je op zoek kunnen gaan naar gedroogde kersen of blauwe bessen. Die zijn wat moeilijker te vinden in de winkel. Zeker in de biologische variant. Soms, maar niet altijd, worden ze óok gezoet met suiker. Dus dat is even opletten bij de aanschaf.

En de prijs van deze alternatieven?

Wat geldt voor gojibessen geldt ook zeker voor deze alternatieven: afhankelijk van kwaliteit, herkomst en aarde-vriendelijkheid zal ook de prijs tussen de verschillende merken enorm variëren. En hoe meer gezoet, hoe goedkoper vaak.

Crunchy Granola recepten met gojibessen:

De gojibes is een hele goede toevoeging aan je koolhydraatarme granola. Ze zijn klein en licht en met slechts een kleine hoeveelheid voeg je al veel smaak en structuur toe. Want voor het geval je het niet weet: de perfecte granola maak je door een samenspel van ingrediënten met verschillende smaken én verschillende structuren. Smaak, crunchyness, chewyness, het formaat van de afzonderlijke onderdelen: het heeft allemaal invloed op het resultaat.

Wil je wat granola-inspiratie? Kijk dan vooral even bij deze twee varianten:
     > Keto-chocoladegranola met gojibessen
     > Kokos-vanillegranola met gojibessen

En voor een héle snelle en vooral ook goeie mix om je havermout, yoghurt of kwark te voorzien van extra smaak en voedingsstoffen, raad ik je graag
     > De Ultieme snelle ontbijtmix aan.

Wat kun je nog meer met gojibessen?

Ja, gojibessen zijn erg lekker in je granola, maar ze lenen zich ook prima voor andere ontbijtjes. Om maar even wat te noemen:
     > Meegekookt in je havermout-, gierst- of rijstepap.
     > Door je eigen gemixte muesli gemixed.
     > Als topping over je smoothiebowl gesprenkeld.
     > Of door je smoothie gemixed, al dan niet vooraf even geweekt in wat heet water.

In zoete lekkernijen

Gedroogde gojibessen kun je net als ander gedroogd fruit (rozijnen of cranberry’s bijvoorbeeld) gebruiken in zoete baksels en snacks van allerlei pluimage. Denk aan cake en koek, een trailmix, zelfgemaakte mueslirepen of fijne bliss balls.

Als fijne saladevulling

Als je fan bent van gedroogd fruit door je salades, zoals rozijnen of cranberry’s, denk dan zeker ook eens aan gojibesen. Als je het gedroogde besje iets te stug vindt voor je salade, maar de smaak wél erg vindt passen bij de andere ingrediënten, week ze dan even in heet water. Ze worden al snel zachter.

Of in hartige gerechten

Sommig gedroogd fruit leent zich erg goed als onderdeel van hartige gerechten. Denk aan abrikozen, pruimen of rozijnen. En dit geldt ook voor gojibessen. Op de site van Green Age las ik het idee voor kerrierijst met gojibessen. Dat klinkt toch heerlijk lieve mensen!