Crunchygranola.nl > Recepten > Boekweit-cacaogranola met kokoschips

Boekweit-cacaogranola met kokoschips

Boekweit-cacaogranola met kokoschips, geserveerd met amandelmelk

De granola in zijn essentie...:

Een notige granola, niet alleen door de vele amandelen en hazelnoten, maar ook door het notige accent van de boekweit. De subtiel licht-donkere smaak van de boekweit werkt wonderwel samen met het bittere van de cacao. En de zoetige kokoschips en medjoul dadels bieden hier vervolgens weer een mooi tegenwicht aan. Zo komt het allemaal prachtig samen.

… en in zijn bijzonderheid:

De bijzonderheid van deze Crunchy Granola zit ‘m misschien juist wel in de redelijk gebruikelijke combinatie van de ingrediënten. Een granola met cacao, hazelnoten en kokos, die is wel te vinden in de winkel toch? Waarom dan nog zelf de keuken in? Redenen genoeg!

Vanwege het flinke aandeel noten in deze granola, de pure en stevige cacaosmaak, de crunchy-ness van de boekweit, de gezondere ingrediënten… Met als bonus óok nog het plezier en de rustgevende werking van zelf je granola maken en het opsnuiven van de geweldige bakgeuren als je granola in de oven staat…

Het recept: Boekweit-cacaogranola met kokoschips

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een sterke kleine blender (of een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Maak eerst de dadelpasta:*

 1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
 2. Giet het water af, doe de dadels in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Je kunt dit ook doen met een sterke staafmixer in een hoge, smalle kom.)

En dan de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125 à 130ºC.
 2. Hak de amandelen en hazelnoten grof en breek de kokoschips in kleinere stukjes.
 3. Meng de havervlokken, boekweitkorrels, alle noten, kokoschips en cacaopoeder in een grote kom.
 4. Voeg de pindakaas en dadelpasta toe en meng alles goed door elkaar. De dadelpasta en pindakaas zijn vrij stevig zijn, dus het kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
 5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Druk het goed bij elkaar, zodat je later grote brokken granola krijgt.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 1 uur bakken.
 8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje.
 9. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 115 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1,5 à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Past uitstekend bij:

Allerhande plantaardige melk is hier lekker bij. Maar vooral amandel- of hazelnootmelk maakt het natuurlijk helemaal af. Liever yoghurt of kwark bij het ontbijt? Dat kan net zo goed!

Boekweit-cacaogranola met kokoschips: de clusters!