CrunchyGranola > De Crunchy Granola > Dadelpasta

Dadelpasta

Wat is dat eigenlijk, dadelpasta?

Dadelpasta is niets anders dan gemalen dadels. Zo eenvoudig is het. In veel Crunchy Granola recepten wordt dadelpasta gebruikt. Het geeft altijd goed resultaat! Het is een prachtig ingrediënt om je granola te zoeten en zit ook nog vol vezels en allerhande mineralen. Daarnaast helpt het bij het maken van grote, crunchy granolaclusters. En bovendien heeft het een heerlijke, licht karamelachtige smaak.

dadelpasta

Hoe maak je dadelpasta?

De dadelpasta die ik gebruik maak ik zelf, het is een fluitje van een cent als je een sterke (high speed), kleine blender hebt. Maar ook met een goede staafmixer of met een food processor kom je een heel eind.

Medjouldadels zijn mijn favoriet, maar je kunt werkelijk elke dadel gebruiken die je lekker vindt.

De methode:

Heb je alleen een grote blender, dan zul je wat meer dadelpasta in één keer moeten maken, omdat kleine porties zich nou eenmaal niet zo makkelijk laten blenden in een grote blender. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Want wat je overhoudt kun je prima een weekje in de koelkast bewaren. Ziehier wat tips waar je je extra dadelpasta allemaal voor in kunt zetten.

Waar koop je de dadels voor je eigengemaakte dadelpasta?

Dadels vind je tegenwoordig in iedere supermarkt. Maar de ene dadel is de andere niet. Let er bij het kopen op dat het de pure dadel betreft, zonder toevoegingen. En hoe smeuïger je dadel, hoe makkelijker je een smeuïge pasta zult kunnen maken. In biologische supermarkten heb je een goede kans van slagen voor kwaliteitsdadels. Maar, daar zijn ze vaak best aan de prijzige kant. Zelf koop ik graag deze biologische medjouldadels bij De Notenshop. Het is een kilo per keer, maar als je ze goed afgesloten bewaart kun je er lang mee doen! (Als je liever kleiner begint: je kunt er ook een verpakking van 500 gram kopen.)

En waar is dadelpasta te koop?

Kant-en-klare biologische dadelpasta is ook te koop! Dat is handig voor als je geen blender of staafmixer hebt of geen zin hebt om het zelf te maken. Het merk Yogi & Yousef verkoopt het bijvoorbeeld. Zowel online via hun eigen webshop als via de biologische super, zoals Ekoplaza (in de grotere winkels of in de webshop). Online kun je ook slagen bij De Notenshop. Deze dadelpasta is overigens niet biologisch. En als je geen problemen hebt met niet-biologische dadelpasta, kijk dan vooral even bij je plaatstelijke Turkse of Marokkaanse supermarkt!

De gekochte pasta is wat steviger dan de zelfgemaakte pasta omdat de dadels in deze kant-en-klare versie niet vooraf geweekt zijn. Meng de kant-en-klare dadelpasta met 1 à 2 eetlepels water voor je het door je granolamengsel mixt. Hierdoor wordt het iets smeuïger en kun je het makkelijker door de andere ingrediënten mengen.

Dadelpasta is makkelijk te verwarren met:

In de winkels vind je ook wel dadelstroop (of dadelsiroop). En hoewel je op ’t-internet ook wel recepten vindt om zelf dadelstroop (eigenlijk gewoon dadelpasta) te maken, is de winkelvariant wel degelijk iets anders.

De winkel-dadelstroop is een veel geconcentreerdere dadel-vorm. Gekookte dadels worden gemalen en gezeefd. En vervolgens wordt het dadelsap ingekookt. De dadelstroop uit de winkel is dus een stuk zoeter en stroperiger dan zelfgemaakte dadelpasta of bijvoorbeeld de hierboven genoemde dadelpasta van Yogi & Yousef.

Alternatieven voor dadelpasta:

Nu dan even iets verwarrends… Want hoewel ik net vertelde dat je dadelpasta niet moet verwarren met dadelstroop, kun je dadelstroop wél prima inzetten in je granola’s. Dit geldt eveneens voor ahornsiroop of honing en andere siropen zoals rijststroop of agavesiroop.

Drie dingen zijn van belang voor je keuze als je dadelpasta wilt vervangen door iets anders:

  1. Je zult een stuk, en dan bedoel ik echt een stúk minder nodig hebben. De stropen en siropen zijn veel geconcentreerder en daarmee zoeter dan zelfgemaakte dadelpasta. Proef tussendoor als je je granolamengsel maakt en je weet vanzelf hoeveel je nodig hebt.
  2. Je granola zal wat losser zijn van structuur. Dadelpasta zorgt over het algemeen voor grotere granolaclusters dan wanneer je stropen of siropen gebruikt. (Hoewel honing óok hele mooie clusters maakt!)
  3. En de smaak is natuurlijk anders als je één van de genoemde alternatieven gebruikt.

Crunchy Granola recepten met dadelpasta:

Veel van de recepten gebruiken dadelpasta. En die zijn allemaal lekker! Maar om je keuze vandaag wat makkelijker te maken kan ik je bijvoorbeeld deze granola’s van harte aanbevelen:
> Rozemarijngranola met cacaodruppels
> Espresso-hazelnootgranola met kardemom
> Boekweit-cacaogranola met kokoschips

Wat kun je nog meer met dadelpasta?

Tja, wat kun je er níet mee zou ik bijna willen vragen! Ziehier wat goede opties. Gebruik het bijvoorbeeld: