Crunchygranola.nl > Recepten > Citroen-maanzaadgranola met stemgember

Citroen-maanzaadgranola met stemgember

(glutenvrije en vegan granola)

Kokosyoghurt en citroen-maanzaadgranola met stemgember

De granola in zijn essentie...:

Citroen en maanzaad zijn een lekker stel. Dat hoef ik je vast niet uit te leggen. De citroen-maanzaadcake is niet voor niets een klassieker, me dunkt! En wat ik je óok vast niet hoef uit te leggen: citroen en gember maken net zo goed een fantastisch paar. In je limonade, in een goede vinaigrette of in een heilzaam drankje tegen de verkoudheid. Óf in je granola! Dan voegen we de maanzaad waar we het net over hadden ook meteen weer even toe. En zo hebben we het perfecte trio gevonden voor deze zoete-doch-frisse-lichtpittige-crunchy-summervibe-granola…

… en in zijn bijzonderheid:

Gember kent vele verschijningsvormen in de keuken. Zo is er uiteraard de verse gemberwortel (heerlijk!), en verder gedroogde gemberpoeder, sushigember (gember in zout en azijn), gekonfijte gember (gesuikerd) en gedroogde gemberstukjes (die vaak gebruikt worden om thee van te trekken).

En dan hebben we natuurlijk nog dé ster van deze Crunchy Granola: de stemgember. Specifieker: stemgember op siroop. Dat is een belangrijke toevoeging, want de siroop, die gebruiken we ook in dit recept. Dat is ons zoetmiddel vandaag. Stemgember is zacht, lichtpittig en zoet. Als je verse gember snel te heftig vindt, kies voor stemgember! Als je van zoet houdt tenminste, want dat is het.

Je kunt in dit recept zelf een beetje spelen met de hoeveelheid stemgember en siroop die je wilt gebruiken. Proef je granolamengsel voor het de oven in gaat en voeg eventueel nog wat extra toe.

Heb je stemgember of siroop over en vraag je je af wat je er nog meer mee kunt? Kijk dan even hier.

Citroen-maanzaadgranola met stemgember

Het recept: Citroen-maanzaadgranola met stemgember

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een grote kom, een kleine kom, een rasp om de citroenschil te raspen, een kom en een pannetje om de santen au bain-marie te smelten en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
 2. Hak de pecannoten grof.
 3. Meng de grove havervlokken, het maanzaad en de gehakte pecannoten in een grote kom.
 4. Was de biologische citroen en rasp het gele deel van de schil. Pers de citroen uit.
 5. Meng in een kleine kom 3 el citroensap met de citroenrasp en de gembersiroop.
 6. Snijd de stemgember in kleine blokjes en meng door het citroen-gembersiroopmengsel.
 7. Smelt ondertussen de santen au bain-marie (of in een magnetron, maar houd het goed in de gaten en roer veel, het mag niet verkleuren!).
 8. Voeg het citroen-gembermengsel toe aan de kom met de havervlokken en meng goed.
 9. En meng vervolgens de vloeibare santen erdoor.
 10. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel de granola hierover. Spreid uit in een platte laag, maar schuif alles wel strak tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
 11. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola 30 minuten.
 12. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 30 minuten bakken.
 13. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat de granola extra krokant wordt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Citroen-maanzaadgranola met stemgember

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze Citroen-maanzaadgranola met stemgember is heerlijk bij een volle, romige yoghurt. Ik kan je vooral een goeie kokosyoghurt aanraden, bijvoorbeeld de Coco Greek style van Abbot Kinney’s (niet gesponsord, gewoon fan). Die past heel goed bij de santen die in het recept wordt gebruikt. Overigens is de kokossmaak in de granola door het gebruik van de santen geenszins overheersend. Daar zorgen de goeie smaken van de citroen en stemgember wel voor.

En, zoals bijna elke Crunchy Granola, is ook deze variant bijzonder lekker om zo uit het vuistje te eten…

Misschien vind je dit ook lekker?

Als je van maanzaad houdt, dan is de kans groot dat je deze Anijs-venkelgranola met maanzaad ook heel lekker vindt! Deze granola is gemaakt zonder ‘zoet’. Als je daar wel van houdt, van een zoete granola, voeg dan gerust één of twee eetlepels ahornsiroop toe aan het recept. Of natuurlijk wat gembersiroop…

Stemgember over?

Wil je nog wel iets anders ondernemen in de keuken met je stemgember? Hier wat ideeën:

Bonusrecept: Koekjesglazuur van santen!

Heb je wat santen/kokospasta over? Het is een héle goede basis voor glazuur op koekjes of zoete (kaneel!)broodjes. Zonder dat je naar de poedersuiker hoeft te grijpen! En makkelijk te maken bovendien.

Meng hiervoor (alles op kamertemperatuur of iets warmer):

samen in een kommetje tot een gladde, dikke glazuur. Gek genoeg wordt de santen romiger en dikker door het toevoegen van vloeistof. (Het is vast chemisch te verklaren, maar ik noem het gewoon een wonder :).

Verwerk direct op je koekjes of broodjes en laat uitharden.

Citroen-maanzaadgranola met stemgember