Crunchygranola.nl > Recepten > Espresso-hazelnootgranola met kardemom

Espresso-hazelnootgranola met kardemom

(glutenvrije en vegan granola)

Espresso-hazelnootgranola met kardemom, geserveerd met homemade cashewmelk

De granola in zijn essentie...:

Granola voor de liefhebber van wat extra cafeïne in de ochtend. Met de fantastische combinatie van koffie en hazelnoot. Met notenpasta van niets anders dan gemalen hazelnoot en daarbij ook nog eens flink wat grof gehakte hazelnoten voor een extra vleug hazelnootknapperigheid in je crunch. De kardemom geeft een kruidige, frisse, lichtcitrusachtige kick en maakt het absoluut-helemaal-af.

… en in zijn bijzonderheid:

Een goede granola kenmerkt zich natuurlijk door de juiste smaakcombinatie van de ingrediënten. Maar wat net zo belangrijk is voor de smaaksensatie is de knapperigheid en de structuur. In deze granola zorgen de grofgehakte hazelnoten en de twee verschillende havervlokken voor deze perfecte structuur. Ik kan me voorstellen dat je niet altijd zowel grove als fijne havervlokken in huis hebt. Maar als het even kan: gebruik ze allebei! (Of vervang de fijne havervlokken door bijvoorbeeld quinoavlokken of, nóg beter, boekweitgrutten. Boekweitgrutten zitten zéker in mijn top drie van meest favoriete crunchmakers!)

Het recept: Espresso-hazelnootgranola met kardemom

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:
een sterke kleine blender (of een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Maak eerst de dadelpasta:*

  1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
  2. Giet het water af, doe de dadels in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Je kunt dit ook doen met een sterke staafmixer in een hoge, smalle kom.)

En dan de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125 à 130ºC.
  2. Hak de hazelnoten grof.
  3. Meng de grove en fijne havervlokken en de hazelnoten in een grote kom.
  4. Meng in een kommetje de inhoud van de espressosticks met ½ eetlepel water (meer is niet nodig!). Meng er vervolgens de kardemom, gember en 2 snuffen zout door tot een egale massa. En meng dan ook de dadelpasta erdoor.
  5. Voeg de hazelnootpasta en het espresso-dadelmengsel toe aan de grote kom en meng alles goed door elkaar. Dat kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
  6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Verspreid in een platte laag, maar schuif alles wel tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  8. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken.
  9. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat het vocht kan verdampen.
  10. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 115 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1,5 à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Allerhande (plantaardige) melk is hier lekker bij. Hazelnootmelk is natuurlijk een goede optie. Maar cashewmelk is wat mij betreft eerste keus! Al is het alleen maar omdat je deze zoetige, zachte en romige ‘melk’ heel makkelijk zelf kunt maken. Zoals je hieronder kunt lezen.

Maar, dat gezegd hebbende: yoghurt of kwark zijn ook prima kameraden. Kan net zo goed!

Bonusrecept! Zelf cashewmelk maken.

Uiteraard kun je je cashewmelk in de winkel kopen. Maar een extra dikke en romige cashewmelk maak je heel makkelijk zelf, met behulp van een blender. Je hebt er niets anders voor nodig dan cashewnoten en water. Hier is hoe het werkt:

Week 75 gram ongebrande, ongezouten cashewnoten een nacht (of toch in ieder geval 2 uur) in ruim water. Giet de volgende ochtend de cashewnoten af, spoel om met fris water en giet weer af. Blend de cashewnoten vervolgens met 300 à 400 ml koud water tot je een heerlijk romige cashewmelk hebt. Vind je het te dik? Eenvoudigweg wat extra water toevoegen!

(Voor een extra fancy cashewmelk: blend een beetje vanillepoeder mee.)

Espresso-hazelnootgranola met kardemom, de clusters