Rozemarijngranola met cacaodruppels

CrunchyGranola > Recepten > Rozemarijngranola met cacaodruppels

Rozemarijngranola met cacaodruppels op vanilleijs

De granola in zijn essentie...:

Nootvrij maar met flink wat pitten, met cacaodruppels van niets anders dan de pure cacaomassa en met rozemarijn voor een kruidige ondertoon. Met een perfecte balans tussen het zoet van de dadels, het geurige van de rozemarijn en het pittige van de cacao.

… en in zijn bijzonderheid:

Laat je niet afschrikken door de rozemarijn! Het is dan wel een ongebruikelijk ingrediënt voor een granola, maar als je liefhebber bent van rozemarijn in hartige gerechten voorspel ik dat je ook liefhebber zult worden van de rozemarijn in deze Crunchy Granola.

Het recept: Rozemarijngranola met cacaodruppels

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een sterke kleine blender (of eventueel een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Maak eerst de dadelpasta:

  1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
  2. Giet het water af, doe de dadels samen met het zeezout in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Eventueel kan je dit ook met een staafmixer in een hoge, smalle kom doen.)

En dan de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125 à 130ºC.
  2. Doe de havervlokken, pompoen- en zonnebloempitten en de rozemarijn in een grote kom.
  3. Voeg de dadelpasta en zonnebloempitpasta toe en meng alles goed door elkaar. Dit is even een werkje, omdat de pasta’s vrij stevig zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel.
  4. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Druk het een beetje aan, zorg dat alles tegen elkaar aan geplakt zit, zodat je later grote brokken krijgt.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  6. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens 1 uur bakken.
  7. Schakel de oven hierna uit. Haal de bakplaat uit de oven, verdeel de cacaodruppels erover en schuif de plaat weer terug in de uitgeschakelde oven. Laat de cacaomassa smelten in de afkoelende oven, met de deur op een kiertje. Haal de granola uit de oven als hij helemaal afgekoeld is. Schuif het bakblik vervolgens in de koelkast zodat de cacaodruppels weer helemaal kunnen stollen.
  8. Haal als de cacaodruppels weer gestold zijn alles even los met een spatel, breek de granola in stukken en bewaar in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Past uitstekend bij:

IJs!

Ja, ijs. Een paar bolletjes vanilleroomijs. Als dessert na een lichte avondmaaltijd. Of als tussendoortje, waarom ook niet. Toch liever de granola bij het ontbijt nuttigen? Een romige, volle (plantaardige) yoghurt smaakt er eveneens heel goed bij.

Rozemarijngranola met cacaodruppels: de clusters!