Crunchygranola.nl > Recepten > Speculaasgranola met mandarijn en chocola

Speculaasgranola met mandarijn en chocola

Speculaasgranola met mandarijn en chocola, geserveerd met yoghurt en sinaasappel

De granola in zijn essentie...:

Een bijzonder feestelijke granola, speciaal voor de wintermaanden. Sinterklaas-feestelijk door het gebruik van de verwarmende speculaaskruiden, amandelen en mandarijn. En kerst-feestelijk door de combinatie van zoete citrus met pure chocolade (die na het bakken in feestelijke krullen over de granola wordt gedrapeerd!).

… en in zijn bijzonderheid:

Deze Crunchy Granola heeft een subtiele, maar echte mandarijnsmaak. Dus geen gebruik van extract, en geen bitterheid van mandarijnenrasp. We koken gedroogde abrikozen samen met mandarijnensap, zodat de mandarijnensmaak volledig in de abrikozen trekt. De combinatie van gedroogde abrikoos en mandarijn is subliem! Zeker bij het gebruik van ongezwavelde abrikozen, de bruine variant. De kleur is misschien even wennen, maar deze bruine vruchten zijn minder zuur en veel zoeter dan de oranje, gezwavelde broertjes en zusjes. Ik zou de smaak omschrijven als een kruising tussen dadels en rozijnen. Klinkt goed toch?

Het recept: Speculaasgranola met mandarijn en chocola

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een sterke kleine blender (of een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Maak eerst de abrikozenpasta met mandarijn:

 1. Doe de gedroogde abrikozen samen met het mandarijnensap in een klein steelpannetje. Breng het sap aan de kook, zonder deksel, en zet vervolgens het vuur laag. Laat de abrikozen net zo lang koken in het sap tot al het vocht opgenomen en verdampt is. Dit duurt zo’n 20 à 25 minuten. Als het vocht bijna verdampt is, houd het dan goed in de gaten en roer af en toe om te voorkomen dat de abrikozen aanbranden. De abrikozen zijn nu zacht en kleverig en hebben een heerlijke mandarijnensmaak!
 2. Doe de abrikozen in de blender, samen met twee snuffen zeezout en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Je kunt dit ook doen met een sterke staafmixer in een hoge, smalle kom.)

Je kunt de abrikozenpasta prima een dag of twee vantevoren maken, bewaar het tot gebruik in de koelkast.

En dan de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125 à 130ºC.
 2. Hak de amandelen grof.
 3. Meng de havervlokken, boekweitgrutten, gehakte amandelen en speculaaskruiden in een grote kom.
 4. Voeg de amandelpasta en abrikozenpasta toe en meng alles goed door elkaar. De pasta’s zijn beide vrij stevig, dus het kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
 5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover in een platte laag. Druk het goed bij elkaar, zodat je later grote brokken granola krijgt.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 60 à 75 minuten bakken.
 8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje.
 9. Als de granola afgekoeld is breek je de chocolade in kleine stukjes en smelt je deze au bain-marie (of in de magnetron). Verdeel de gesmolten chocolade met een lepel in vrolijke krullen over de granola. (Zie onderstaande tip als je een snelle-chocolade-shortcut zoekt.)
 10. Laat de chocolade weer hard worden (zet de bakplaat eventueel in de koelkast als het je te langzaam gaat) en haal vervolgens de granola los met een spatel. Breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt en bewaar het in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Tip:
Heb je geen zin in het hele chocolade-smelten-en-granola-versieren-gebeuren?

Hier is een snelle-chocolade-shortcut:
Hak of schaaf de chocolade in hele kleine stukjes. Als je granola helemaal goed gebakken is (zie ook de volgende tip), verspreid je op het moment dat je de oven uitgezet hebt de chocolade over de bakplaat met granola. De oven is dan nog warm genoeg om de chocolade te laten smelten. Laat de ovendeur op een kiertje staan en de granola helemaal afkoelen. (Schuif na het afkoelen van de granola eventueel de bakplaat nog in de koelkast als de chocolade niet snel genoeg hard wordt.)

Je krijgt met deze methode geen vrolijke chocokrullen, en afhankelijk van de grote van je chocoladestukjes zullen er grotere of kleinere ‘chocolade-eilanden’ te vinden zijn in je granola, maar lekker zal het ook zeker zijn!

En nog een tip:
Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Speculaasgranola met mandarijn en chocola, geserveerd met yoghurt, sinaasappel en mandarijnensiroop

* Bonusrecept: mandarijnensiroop!

Voor dit heel eenvoudige recept voor mandarijnensiroop kun je mooi het mandarijnensap gebruiken dat je nog over hebt uit de fles. En als je verse mandarijntjes gebruikt hebt voor de abrikozenpasta, pers er dan wat extra uit om deze siroop te kunnen maken. Want geloof me: dit is lekker!

Zo maak je het:

 1. Doe een halve liter mandarijnensap (of meer) in een klein steelpannetje zonder deksel.
 2. Breng het sap aan de kook, draai het vuur laag en laat het sap inkoken tot je ongeveer een vijfde overhoudt. Dit duurt om en nabij een uur. De eerste drie kwartier heb je er geen omkijken naar. Controleer daarna regelmatig even hoe het er voor staat. Als de siroop bijna de juiste consistentie heeft (het begint dan steeds harder te pruttelen) roer je regelmatig in de pan om te voorkomen dat de siroop aanbrandt (of over de pan heen pruttelt.. :).

That’s it! Van 500 ml sap houd je ongeveer 100 ml mandarijnensiroop over. Bewaar de siroop afgedekt in een glazen bakje of schaaltje in de koelkast.

Heerlijk om een paar theelepels bij je ‘Speculaasgranola met mandarijn en chocola’ met wat romige yoghurt te eten, maar uiteraard kun je het ook gebruiken bij je havermout, over pannenkoeken, in een saladedressing of wat je maar lekker lijkt!

Past uitstekend bij:

Deze Crunchy Granola is lekker met een volle, romige yoghurt, hangop of kwark en wat verse mandarijn- of sinaasappelstukjes.

En natuurlijk is het extra lekker met een paar theelepels van je zelfgemaakte mandarijnensiroop. Dat maakt het nog net een tikkie feestelijker en helemaal ‘af’ voor een weekendwaardig ontbijt. Enjoy!

Speculaasgranola met mandarijn en chocola