Crunchygranola.nl > Recepten > Speculaasgranola met mandarijn en chocola
Een bijzonder feestelijke granola, speciaal voor de wintermaanden. Sinterklaas-feestelijk door het gebruik van de verwarmende speculaaskruiden, amandelen en mandarijn. En kerst-feestelijk door de combinatie van zoete citrus met pure chocolade (die na het bakken in feestelijke krullen over de granola wordt gedrapeerd!).
Deze Crunchy Granola heeft een subtiele, maar echte mandarijnsmaak. Dus geen gebruik van extract, en geen bitterheid van mandarijnenrasp. We koken gedroogde abrikozen samen met mandarijnensap, zodat de mandarijnensmaak volledig in de abrikozen trekt. De combinatie van gedroogde abrikoos en mandarijn is subliem! Zeker bij het gebruik van ongezwavelde abrikozen, de bruine variant. De kleur is misschien even wennen, maar deze bruine vruchten zijn minder zuur en veel zoeter dan de oranje, gezwavelde broertjes en zusjes. Ik zou de smaak omschrijven als een kruising tussen dadels en rozijnen. Klinkt goed toch?
Verder nodig: een sterke kleine blender (of een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).
Je kunt de abrikozenpasta prima een dag of twee vantevoren maken, bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Tip:
Heb je geen zin in het hele chocolade-smelten-en-granola-versieren-gebeuren?
Hier is een snelle-chocolade-shortcut:
Hak of schaaf de chocolade in hele kleine stukjes. Als je granola helemaal goed gebakken is (zie ook de volgende tip), verspreid je op het moment dat je de oven uitgezet hebt de chocolade over de bakplaat met granola. De oven is dan nog warm genoeg om de chocolade te laten smelten. Laat de ovendeur op een kiertje staan en de granola helemaal afkoelen. (Schuif na het afkoelen van de granola eventueel de bakplaat nog in de koelkast als de chocolade niet snel genoeg hard wordt.)
Je krijgt met deze methode geen vrolijke chocokrullen, en afhankelijk van de grote van je chocoladestukjes zullen er grotere of kleinere ‘chocolade-eilanden’ te vinden zijn in je granola, maar lekker zal het ook zeker zijn!
En nog een tip:
Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Voor dit heel eenvoudige recept voor mandarijnensiroop kun je mooi het mandarijnensap gebruiken dat je nog over hebt uit de fles. En als je verse mandarijntjes gebruikt hebt voor de abrikozenpasta, pers er dan wat extra uit om deze siroop te kunnen maken. Want geloof me: dit is lekker!
Zo maak je het:
That’s it! Van 500 ml sap houd je ongeveer 100 ml mandarijnensiroop over. Bewaar de siroop afgedekt in een glazen bakje of schaaltje in de koelkast.
Heerlijk om een paar theelepels bij je ‘Speculaasgranola met mandarijn en chocola’ met wat romige yoghurt te eten, maar uiteraard kun je het ook gebruiken bij je havermout, over pannenkoeken, in een saladedressing of wat je maar lekker lijkt!
Deze Crunchy Granola is lekker met een volle, romige yoghurt, hangop of kwark en wat verse mandarijn- of sinaasappelstukjes.
En natuurlijk is het extra lekker met een paar theelepels van je zelfgemaakte mandarijnensiroop. Dat maakt het nog net een tikkie feestelijker en helemaal ‘af’ voor een weekendwaardig ontbijt. Enjoy!