Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Boekweitgrutten

Boekweitgrutten

Wat zijn dat eigenlijk, boekweitgrutten?

Boekweitgrutten zijn gepelde, gebroken boekweitzaden. Boekweitzaad is een zaad dat lijkt op graan, maar dat ís het niet. Want granen zijn zaden van grassen en boekweit is nou eenmaal niet afkomstig van gras. Het is een zogenaamd ‘pseudograan’ en boekweit is dan ook volledig glutenvrij.

Boekweitgrutten worden vaak gebruikt om boekweitpap mee te maken. Maar heel eerlijk, ik vind het véél lekkerder in granola dan in pap. Want door boekweitgrutten mee te bakken in de oven krijgt de granola een fantastisch luchtige, crunchy bite.

boekweitgrutten

Waar zijn boekweitgrutten te koop?

Biologische boekweitgrutten zijn in alle (niet al te kleine) biologische supermarkten te koop. Bij landelijke ketens als Odin en Ekoplaza kun je zowel in de winkels zelf als in de webshop terecht. Online kun je ook prima slagen bij Pit&Pit en Holland & Barrett.
En je zult het eveneens in de grotere reguliere supermarkten kunnen vinden (of dan toch in ieder geval in de webshops daarvan), want ook Koopmans voert het in zijn assortiment. Biologisch zelfs!

Alternatieven voor boekweitgrutten:

Kun je geen boekweitgrutten vinden, of houd je het liever bij haver in je granola, ga dan op zoek naar haverzemelen. Dat geeft een iets minder crunchy effect, maar is een goede tweede. Haverzemelen vind je, onder andere, op bovengenoemde adressen. Ook bij de grotere reguliere supermarkt kun je ze vaak wel vinden, in het bio-schap.

Niet te verwarren met:

Boekweitgrutten moet je niet verwarren met boekweit (ook wel boekweitkorrels genoemd). Zoals je al eerder hebt kunnen lezen: dat zijn de hele zaden.
Dat gezegd hebbende, boekweit is zéker lekker in granola! Zo wordt boekweit bijvoorbeeld heel succesvol ingezet in het recept voor Boekweit-cacaogranola met kokoschips. Maar het geeft een totaal andere structuur en daarmee een totaal andere ‘bite’ aan je granola dan boekweitgrutten. Soms wil je het éen, soms wil je het ander…

Boekweitgrutten en havergrutten zijn niet uitwisselbaar

Waar je boekweitgrutten ook niet mee moet verwarren zijn havergrutten. Havergrutten (ook wel ‘steel cut oats’) zijn in stukjes gesneden haverkorrels. Ze zijn grover en harder dan boekweitgrutten en geven niet de luchtige, crunchy bite die de boekweitgrut je kan leveren.

Crunchy Granola recepten met boekweitgrutten:

Aan de slag met boekweitgrutten? Deze granola’s kan ik je met enthousiasme aanraden!
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs
> Speculaasgranola met mandarijn en chocola
> Pindagranola met ‘salted honey’

Wat kun je nog meer met boekweitgrutten?

Stel. Je hebt een zak boekweitgrutten gekocht. Je denkt: “Dat is lekker zeg, boekweitgrutten door de granola! Maar ik zou er nog wel wat anders mee willen maken…”
Geen probleem! Er zijn genoeg opties. De klassieke boekweitpap is er natuurlijk éen van. Maar doe ook eens een handje boekweitgrutten door je pannenkoekbeslag, voor extra vezels en een goede volkoren-vibe. Of voeg het toe aan brood- of koekjesdeeg. Ook een absolute aanrader!