Tahin-banaangranola met walnoten

CrunchyGranola > Recepten > Tahin-banaangranola met walnoten

Tahin-banaangranola met walnoten en griekse yoghurt

De granola in zijn essentie...:

Een lichtkruidige granola, gezoet met niets anders dan banaan. Extra veel crunch door de gepofte quinoa en het sesamzaad. De tahin en de walnoten hebben een lichtbittere ondertoon, maar tegelijkertijd ook een hint van zoet. Samen een goed stel om de zoete banaan te completeren.

Citroensap lijkt een vreemde eend in de bijt, maar doet uitstekend werk: het voorkomt de weeïgheid die banaan wel eens kan veroorzaken in baksels.

… en in zijn bijzonderheid:

Bananenchips, je bent er fan van, of helemaal niet. Ze worden meestal gezoet met suiker of honing. Heb je liever alléén het zoet van banaan in je granola? Er is ook gedroogde banaan, gevriesdroogde banaan of bananenchips zonder suiker te vinden met een beetje online zoekwerk. Ook als je er voor kiest de bananenchips weg te laten: de granola is dan nog steeds heel goed!

Het recept: Tahin-banaangranola met walnoten

print e-mail

Ingrediënten:

En dan:

  1. Verwarm de oven voor op 125 à 130ºC.
  2. Doe de havervlokken, gepofte quinoa, grof gehakte walnoten en het sesamzaad in een grote kom.
  3. Doe de bananen in een kleinere kom en prak ze tot een fijne moes. Voeg de tahin en het citroensap toe en meng goed. En meng vervolgens de kaneel, kardemom, piment en het zout erdoor. (Tip: gebruik een theezeefje om de specerijen te zeven boven je kom. Zo voorkom je klontjes en het verdeelt makkelijker.)
  4. Voeg het banaanmengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar.
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Druk het goed bij elkaar.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 1 uur bakken.
  8. Schakel de oven hierna uit en laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje.
  9. Haal vervolgens alles even los met een spatel, breek de granola in stukken en meng de (eventueel in stukjes gebroken) bananenchips erdoor. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Past uitstekend bij:

Volle Griekse yoghurt, of een andere romige yoghurtvariant. En die mag uiteraard ook van plantaardige oorsprong zijn.

Variatietip:

Iets anders dan walnoten? Pecannoten geven weer een hele andere smaak!

Tahin-banaangranola met walnoten: de clusters!