Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Gepofte quinoa

Gepofte quinoa

Wat is dat eigenlijk, gepofte quinoa?

Gepofte quinoa, dat is quinoa die gepoft is. Zo makkelijk is het. Het proces van het poffen van quinoa is hetzelfde als wanneer je mais poft met popcorn als resultaat. Het is ook net zo luchtig, volumineus en licht, maar wel een stuk kleiner dan popcorn. Quinoazaden zijn dan ook minder groot dan maiszaden. Ik zeg ‘quinoazaden’, want hetgeen wij in de volksmond ‘quinoa’ noemen is het zaad van de quinoaplant. Quinoa is geen graan, dus de zaden zijn glutenvrij van nature. Oorspronkelijk werd het met name verbouwd in het verre Zuid-Amerika, tegenwoordig komt het ook succesvol van onze Hollandse landbouwgronden.

Gepofte quinoa

Op deze pagina...

Ik vertel je op deze pagina graag

Gepofte quinoa in je granola

Wat granola zo lekker maakt, en het mijns inziens écht een streepje voor geeft op bijvoorbeeld muesli, is z’n crunchyness. Gepofte quinoa is in principe zacht. Maar bak je het mee in je granola, dan wordt het heerlijk knapperig! Het geeft ook een fijne bite en flink wat extra volume aan je granola. Dat is een goed iets: meer granola = natuurlijk beter. En daar heb je niet eens zoveel gepofte quinoa voor nodig.

Waar koop je gepofte quinoa?

Gepofte quinoa is goed te vinden, zowel in de fysieke winkel als online. Maar wil je graag gepofte quinoa van Hollandse bodem, dan zul je het zelf moeten poffen. (Hollandse quinoa om zelf te poffen kun je bijvoorbeeld vinden bij Pit&Pit en bij natuurwinkels en online kun je het kopen van het merk Terrasana).

Kant-en-klaar gepofte quinoa is voor zover ik heb kunnen ontdekken niet afkomstig uit Nederland. Maar biologisch is het meestal wel. Je kunt het onder andere vinden in de wat grotere supermarkten. Soms van het eigen merk, zoals de gepofte quinoa van Albert Heijn, en soms van bijvoorbeeld Damhert, zoals bij de Plus. En ook Holland&Barrett heeft het in het assortiment.

Gepofte quinoa is ook een typisch natuurwinkelproduct. Bij de natuurwinkel of biologische supermarkt slaag je dan ook vrijwel altijd. Gepofte quinoa van Your organic Nature vind je bijvoorbeeld bij Ekoplaza, maar kijk vooral ook bij de kleinere, zelfstandige biowinkels voor je gepofte quinoa!

En bij online winkels is er ook voldoende keus. Zoals onderstaand rijtje je laat zien. Je vindt het onder andere bij

Ja, genoeg te kiezen!

Echter: er is een groot verschil in prijs! Dus als de prijs belangrijk voor je is, dan is het goed om die even te vergelijken.

Of maak je je gepofte quinoa liever zelf?

Dat kan natuurlijk ook, je quinoa zelf poffen. Zoals gezegd: het is net als het poffen van mais tot popcorn. Maar de quinoazaden verbranden vrij snel, dus beware. Of misschien ligt dat aan mij. Op de een of andere manier is het mij nooit echt goed gelukt om popcorn te maken en met quinoa poffen was ik nog minder succesvol. Maar het kan! Er zijn genoeg mensen die er hun hand niet voor omdraaien. Ieder z’n kwaliteiten hè…

Maar goed. Heb je zin in een uitdaging, dan is dit hoe het poffen van quinoa in zijn werk gaat:

Wat je moet doen is eerst de quinoa een paar minuten laten weken in water. Laat de quinoa uitlekken in een zeef en laat ondertussen een pan met dikke bodem goed heet worden. Doe vervolgens de quinoa in de pan en laat de hitte zijn werk doen. Wel het vuur een stuk minder hoog zetten. En een deksel op de pan doen. Na een tijdje hoor je de quinoa poffen. Roer af en toe om te voorkomen dat de quinoa aanbrandt of schud de pan heen en weer. Als je bijna niets meer hoort poffen haal je de pan van het vuur en is je quinoa klaar. Het is binnen 5 minuten gepiept. Laat niet langer in de pan zitten dan nodig, dan verbrandt je gepofte quinoa alsnog.

Alternatieven voor gepofte quinoa:

Gepofte quinoa kun je goed vervangen door gepofte gierst of gepofte amaranth. Zowel gierst als amaranth zijn kleine zaden, die poffen dus ook niet al te groot op, net als quinoa. Gierst is overigens wel een graan, dus wil je het glutenvrij, dan is gierst niet je beste keuze. Amaranth is het kleine broertje/zusje van de quinoa, dus wel zonder gluten.

Gepofte gierst en amaranth zijn minder gangbaar dan gepofte quinoa, maar beide zijn zeker de moeite waard om naar op zoek te gaan!

Voor (biologische) gepofte gierst kun je terecht bij Pit&Pit.

Het biologische merk De Nieuwe Band verkoopt gepofte amaranth. Dat kun je in biologische supermarkten en natuurwinkels wel eens vinden, maar ook online, in de webshop van Odin bijvoorbeeld. Ook bij Koro kun je gepofte amaranth bestellen. Dan heb je meteen een héle grote zak vol.

Waar je gepofte quinoa beter niet door kunt vervangen (of soms toch wel):

In de supermarkten en biologische winkels vind je ook andere gepofte granen en pseudogranen. Zoals gepofte rijst, tarwe, spelt, haver of boekweit. Al deze variëteiten hebben gemeen dat ze een stuk groter oppoffen dan quinoa, gierst of amaranth. Simpelweg omdat die zaden of granen vele malen groter zijn dan de laatste drie.

Uiteraard kun je ze prima gebruiken in je ontbijt. En zelfs verwerken in je granola. Maar het resultaat zal anders zijn, vanwege dit grotere volume (en natuurlijk ook de smaak). Dus houd daar rekening mee als je een recept volgt. Misschien dat je de verhoudingen tussen de ingrediënten wat aan moet passen. Wat overigens helemaal geen probleem hoeft te zijn. Een beetje variatie in de (granola)keuken kan geen kwaad nietwaar?

En misschien dat je geneigd bent om de gepofte quinoa te vervangen door de ongepofte variant. Dat geeft een heel andere bite (het is een stuk harder) en mist het volume van de gepofte versie.

Crunchy Granola recepten met gepofte quinoa:

Ik gebruik graag gepofte quinoa in mijn granola’s. Het zorgt voor een fijne crunchy, luchtige structuur. En zelfs als je weinig gepofte quinoa gebruikt, gooit het meteen het volume flink omhoog. En zoals gezegd: meer granola = natuurlijk beter…

Enkele Crunchy Granola’s met gepofte quinoa die ik je zeker aan kan raden:
> Birthday cake granola
> Crunchy gember-quinoagranola
> Tahingranola met miso

en natuurlijk de
> Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos

Wat kun je nog meer met gepofte quinoa?

Gepofte quinoa kun je natuurlijk ook zo over je ontbijtyoghurt of -smoothie sprenkelen of door je muesli mengen. Het is dan niet knapperig, zoals in granola, maar zachter en fluffy.

En je kunt het in allerhande zoete snacks verwerken. Net als met gepofte rijst kun je ook heerlijke repen maken met gepofte quinoa en chocolade (en pindakaas!). En voeg je het toe aan je bliss balls dan geeft het weer nét even een andere structuur en bite.

Ik heb het (nog!) niet geprobeerd, maar ik kan me zo voorstellen dat je gepofte quinoa ook heel goed onderdeel kunt maken van een zoete of hartige crumble.

En verder leent gepofte quinoa zich uitstekend ter decoratie van welk willekeurig gerecht dan ook!