Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Appelchips

Appelchips

Wat zijn dat eigenlijk, appelchips?

Appelchips zijn gedroogde appelringen. Door het drogen worden ze flink knapperig.
Inderdaad, net als de welbekende chips van aardappel. Maar daarvoor hoeven ze niet de frituur in, er komt geen olie aan te pas. Sterker nog, het enige ingrediënt in appelchips zijn appels. En door het verdampen van al het water tijdens het droogproces wordt de appel niet alleen knapperig, de friszoete appelsmaak wordt er ook extra door geconcentreerd. En dat is lekker!

Je kunt appelchips zelf maken, of gewoon kopen.

Ze zijn lekker in je zelfgemaakte granola, maar er zijn zeker nog andere manieren om ze te verorberen!

appelchips

Op deze pagina...

… vertel ik je graag:

Waar koop je appelchips?

Appelchips koop je makkelijk online, maar ook in de biologische supermarkt kun je ze vinden, vaak van het merk Terrasana. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Vitatheek.

Verder kun je ook terecht bij

Appelchips worden vrij snel zacht als je de verpakking eenmaal geopend hebt. Gebruik je de appelchips in je zelfgemaakte granola, zorg dan dat je de granola goed luchtdicht verpakt. Dan blijven de appelstukjes langer knapperig.

Appelchips, niet te verwarren met:

Als je op jacht gaat naar appelchips, let er dan even op dat je ook echt appelchips koopt.

Appelchips versus gedroogde appel

Klinkt logisch? Ja, maar verwarring in de winkel ligt op de loer. Gedroogde appelringen zien er verdacht veel uit als appelchips, maar zijn zeker niet hetzelfde.

Het verschil tussen de twee: appelchips zijn knapperig, gedroogde appelringen zijn zachter en een tikje taai. Lekker in bijvoorbeeld je eigengemaakte muesli, maar dan weer net iets minder lekker in je crunchy granola.

homemade appelchips

Hoe maak je appelchips?

Je kunt appelchips kant-en-klaar kopen, maar ook prima zelf maken.

Appelchips maken met behulp van bbq-spiezen en een ovenrek

Appelchips maak je heel eenvoudig in de oven. Het werkt het makkelijkst als je een setje metalen bbq-spiezen en een ovenrek gebruikt. Dat gaat als volgt:

  1. Verwarm je oven voor op 90ºC à 100ºC (niet hoger, dan worden je appelchips bruin…).
  2. Was 3 of 4 zoete, biologische appels.
  3. Verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd de appels met een koksmes in zo dun mogelijke ringen.
  4. Schuif de appelringen aan bbq-spiezen, zorg dat er voldoende ruimte tussen de ringen zit.
  5. Leg de spiezen nu op het ovenrek, zodanig dat de appelringen tussen de spijlen door vallen en plaats het ovenrek in het midden van de oven (voor de visueel ingestelden onder ons: zie de foto hieronder).
  6. Laat de appelringen nu zo’n 2 uur in de oven uitdrogen. Controleer even of ze goed knapperig en droog zijn. Indien niet, dan nog een half uurtje extra in de oven.
  7. Laat de ringen afkoelen et voilá, je hebt appelchips!

Bewaar je chips in een luchtdichte pot, een weckpot bijvoorbeeld. Appelchips worden redelijk snel wat zachter (nog steeds lekker, maar minder knapperig), dus maak ze niet te veel dagen van tevoren.

Appelchips maken zonder bbq-spiezen

Heb je geen bbq-spiezen, dan kun je de appelringen drogen op een bakplaat. Het vocht kan dan wat minder makkelijk verdampen, dus het zal wellicht wat langer duren. Keer je ringen een paar keer tijdens de droogsessie.

Appelchips maken in een droogoven

Als je een droogoven hebt, gebruik deze dan vooral om je appelchips te maken! Zelf heb ik geen droogoven, dus alle ins-and-outs over appels drogen in de droogoven kan ik niet met je delen. Maar internet zal je zeker verder kunnen helpen!

appelchips uit eigen oven

Alternatieven voor appelchips:

Afhankelijk van waar je de appelchips voor nodig hebt zijn er een paar alternatieven.

Ga je voor de geconcentreerde appelsmaak…

Gaat het je om de geconcentreerde appelsmaak en maak je een gerecht waarbij het niet belangrijk is of je appel knapperig is of niet, dan kun je ook gedroogde appeltjes gebruiken. Je weet wel, de appeltjes die ook in tutti frutti zitten en soms ook in een eigen zakje verkocht worden in de supermarkt. En de gedroogde appelringen waar ik het eerder over had zijn dan natuurlijk ook heel goed te gebruiken.

… of juist voor de knapperigheid van de appelchips?

Maar ben je juist op zoek naar de knápperigheid van appelchips, dan kun je ook kiezen voor gevriesdroogde appel. In tegenstelling tot appelchips is gevriesdroogde appel meestal niet van biologische oorsprong. Maar lekker is het zeker! Je kunt het bijvoorbeeld online bestellen bij

(En ben je benieuwd naar wat gevriesdroogd fruit is, dat lees je hier).

Crunchy Granola recepten met appelchips:

De ultieme appelchipsgranola is natuurlijk de
     > Appelgranola met vijgen en hazelnoten.

En als je van de combinatie appel-pindakaas houdt, dan zou je ook heel goed de
     > PB&J Granola, met pindakaas en aardbei
om kunnen bouwen tot een Pindakaas-appelgranola.
Vervang de gevriesdroogde aardbeistukjes door stukjes appelchips en gebruik in plaats van aardbeienjam rinse appelstroop. Je zult iets minder appelstroop nodig hebben dan aardbeienjam. Probeer het eerst met 65 gram appelstroop, proef en voeg eventueel nog iets extra toe.

Wat kun je nog meer met appelchips?

Appelchips doen het goed in je granola, maar zijn zo uit het vuistje ook niet te versmaden. Een heel gezonde vezel- en vitaminerijke snack! Ze zijn zoet, zekers, maar in tegenstelling tot koek, drop en chocolade geven ze je wél snel een voldaan gevoel.

En dan nog wat andere ideeën voor het nuttigen van appelchips: