Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Appelchips
Appelchips zijn gedroogde appelringen. Door het drogen worden ze flink knapperig.
Inderdaad, net als de welbekende chips van aardappel. Maar daarvoor hoeven ze niet de frituur in, er komt geen olie aan te pas. Sterker nog, het enige ingrediënt in appelchips zijn appels. En door het verdampen van al het water tijdens het droogproces wordt de appel niet alleen knapperig, de friszoete appelsmaak wordt er ook extra door geconcentreerd. En dat is lekker!
Je kunt appelchips zelf maken, of gewoon kopen.
Ze zijn lekker in je zelfgemaakte granola, maar er zijn zeker nog andere manieren om ze te verorberen!
… vertel ik je graag:
Appelchips koop je makkelijk online, maar ook in de biologische supermarkt kun je ze vinden, vaak van het merk Terrasana. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Vitatheek.
Verder kun je ook terecht bij
Appelchips worden vrij snel zacht als je de verpakking eenmaal geopend hebt. Gebruik je de appelchips in je zelfgemaakte granola, zorg dan dat je de granola goed luchtdicht verpakt. Dan blijven de appelstukjes langer knapperig.
Als je op jacht gaat naar appelchips, let er dan even op dat je ook echt appelchips koopt.
Klinkt logisch? Ja, maar verwarring in de winkel ligt op de loer. Gedroogde appelringen zien er verdacht veel uit als appelchips, maar zijn zeker niet hetzelfde.
Het verschil tussen de twee: appelchips zijn knapperig, gedroogde appelringen zijn zachter en een tikje taai. Lekker in bijvoorbeeld je eigengemaakte muesli, maar dan weer net iets minder lekker in je crunchy granola.
Je kunt appelchips kant-en-klaar kopen, maar ook prima zelf maken.
Appelchips maak je heel eenvoudig in de oven. Het werkt het makkelijkst als je een setje metalen bbq-spiezen en een ovenrek gebruikt. Dat gaat als volgt:
Bewaar je chips in een luchtdichte pot, een weckpot bijvoorbeeld. Appelchips worden redelijk snel wat zachter (nog steeds lekker, maar minder knapperig), dus maak ze niet te veel dagen van tevoren.
Heb je geen bbq-spiezen, dan kun je de appelringen drogen op een bakplaat. Het vocht kan dan wat minder makkelijk verdampen, dus het zal wellicht wat langer duren. Keer je ringen een paar keer tijdens de droogsessie.
Als je een droogoven hebt, gebruik deze dan vooral om je appelchips te maken! Zelf heb ik geen droogoven, dus alle ins-and-outs over appels drogen in de droogoven kan ik niet met je delen. Maar internet zal je zeker verder kunnen helpen!
Afhankelijk van waar je de appelchips voor nodig hebt zijn er een paar alternatieven.
Gaat het je om de geconcentreerde appelsmaak en maak je een gerecht waarbij het niet belangrijk is of je appel knapperig is of niet, dan kun je ook gedroogde appeltjes gebruiken. Je weet wel, de appeltjes die ook in tutti frutti zitten en soms ook in een eigen zakje verkocht worden in de supermarkt. En de gedroogde appelringen waar ik het eerder over had zijn dan natuurlijk ook heel goed te gebruiken.
Maar ben je juist op zoek naar de knápperigheid van appelchips, dan kun je ook kiezen voor gevriesdroogde appel. In tegenstelling tot appelchips is gevriesdroogde appel meestal niet van biologische oorsprong. Maar lekker is het zeker! Je kunt het bijvoorbeeld online bestellen bij
(En ben je benieuwd naar wat gevriesdroogd fruit is, dat lees je hier).
De ultieme appelchipsgranola is natuurlijk de
> Appelgranola met vijgen en hazelnoten.
En als je van de combinatie appel-pindakaas houdt, dan zou je ook heel goed de
> PB&J Granola, met pindakaas en aardbei
om kunnen bouwen tot een Pindakaas-appelgranola.
Vervang de gevriesdroogde aardbeistukjes door stukjes appelchips en gebruik in plaats van aardbeienjam rinse appelstroop. Je zult iets minder appelstroop nodig hebben dan aardbeienjam. Probeer het eerst met 65 gram appelstroop, proef en voeg eventueel nog iets extra toe.
Appelchips doen het goed in je granola, maar zijn zo uit het vuistje ook niet te versmaden. Een heel gezonde vezel- en vitaminerijke snack! Ze zijn zoet, zekers, maar in tegenstelling tot koek, drop en chocolade geven ze je wél snel een voldaan gevoel.
En dan nog wat andere ideeën voor het nuttigen van appelchips: