Crunchygranola.nl > Recepten > Appelgranola met vijgen en hazelnoten

Appelgranola met vijgen en hazelnoten

(glutenvrije en vegan granola)

Appelgranola

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Een Crunchy Granola met lekker grote granolaclusters en goeie herfstvibes. Met kaneel en hazelnoten, vijgen en appel en een snufje kruidnagel. Om eens even goed en energiek het najaar in te duiken.

… en in zijn bijzonderheid:

Dubbele appelvibes in deze granola: in de vorm van appelchips én in de vorm van appelstroop. Appels zijn naast zoet ook altijd wat friszuur. Dat combineert heel goed met de zoete gedroogde vijgen.

Appelchips

Appelchips zijn op verschillende plekken te koop, ik geef je hier wat winkeltips. Maar zelf maken kan net zo goed! En dat gaat helemáal makkelijk als je er een ovenrek en wat bbq-spiezen bij gebruikt. Maar noodzakelijk is dat niet, op een bakplaat kan het ook. (Overigens: onder de ‘ingrediënten-sectie’ vind je nog meer informatie over appelchips.)

Rinse appelstroop versus appelstroop en appel-perenstroop

Ik gebruik in dit recept rinse appelstroop. Dat is in elke supermarkt wel te vinden. ‘Rinse’ appelstroop is wat zoeter dan ’echte’ appelstroop. Voorheen dacht ik dat de ’echte’ zoeter zou zijn. Rins betekent tenslotte ‘zuurachtig’. Je gaat er dan van uit dat dié appelstroop juist de zuurste van de twee is. Toch? Maar neen! De toevoeging ‘rins’ bij appelstroop betekent juist dat deze variant in plaats van zuur juist zuuráchtig is, minder zuur dus… En dat is in deze granola wel zo lekker.

Een alternatief voor rinse appelstroop is appel-perenstroop. En ook die is in de biologische en reguliere supermarkt prima te vinden. De peren maken de stroop ook wat zoeter. Vaak bestaat deze stroop uit peren en appels en niet meer dan dat. Maar kijk even goed op het ingrediëntenlijstje of er niet onverhoopt een berg suiker of suikervervangers in zit. Niet nodig namelijk!

Appelgranola

Het recept: Appelgranola met vijgen en hazelnoten

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier), een kleine kom en een grote kom.

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
 2. Hak de hazelnoten grof.
 3. Meng de havermout en hazelnoten door elkaar in een grote kom.
 4. Meng in een kleinere kom de appelstroop, hazelnootpasta, kaneel, kruidnagel en zout goed door elkaar tot een dikke, egale pasta.
 5. Meng het appelstroopmengsel met de bolle kant van een lepel door de havermout en hazelnoten. Zorg dat alles goed gemengd wordt. Het is even een werkje, maar de aanhouder wint hè! (En wordt beloond met een fijne granola… :)
 6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel de granola hierover. Schuif alles dicht tegen elkaar in een platte laag en druk een beetje aan. Zo krijg je straks mooie grote granolaclusters.
 7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 8. Draai na 30 minuten de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 minuten bakken.
 9. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook onderstaande tip.)
 10. Haal vervolgens de granola los met een spatel.
 11. Snijd de gedroogde vijgen in blokjes van ongeveer een ½ centimer. Hussel de blokjes door een klein theelepeltje rijstmeel, zodat de vijgenstukjes niet meer plakken.
 12. Breek de appelchips in kleine stukjes.
 13. En meng tot slot de vijgen en de appelchips door je granola.

Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Appelgranola

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze herfstige granola is heerlijk met een bakje yoghurt of kwark in de ochtend. Of als je liever je granola met melk verorbert, dat kan natuurlijk ook. En persoonlijk vind ik hem het állerlekkerst met een beetje cottage cheese.

Maar het herfstige karakter past ook heel goed bij een fijne dikke smoothiebowl van pompoen, banaan en een beetje (plantaardige) melk.

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Als je knapperig zoet fruit in je granola lekker vindt kan ik je zeker de
> Birthday cake granola of de
> PB&J granola, met pindakaas en aardbei aanraden.

En trekt het herfstige van deze granola je vooral, met z’n kruidige kruidnageltoets, kijk dan zeker even bij de
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s.

Appelgranola

Hoe maak je zelf appelchips?

Je kunt appelchips kant-en-klaar kopen, maar ook prima zelf maken. Zéker als je een droogoven hebt is dat heel goed te doen. Zelf heb ik geen droogoven, dus alle ins-and-outs over appels drogen in de droogoven kan ik niet met je delen. Maar internet zal je zeker verder kunnen helpen.

Appelchips maken met behulp van bbq-spiezen en een ovenrek

Zonder droogoven, in een ‘gewone’ oven kan het ook. Met behulp van metalen bbq-spiezen en een ovenrek. En het is niet moeilijk. Het gaat als volgt:

 1. Verwarm je oven voor op 90ºC à 100ºC (niet hoger, dan worden je appelchips bruin…).
 2. Was 3 of 4 zoete, biologische appels.
 3. Verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd de appels met een koksmes in zo dun mogelijke ringen.
 4. Schuif de appelringen aan bbq-spiezen, zorg dat er voldoende ruimte tussen de ringen zit.
 5. Leg de spiezen nu op het ovenrek, zodanig dat de appelringen tussen de spijlen door vallen en plaats het ovenrek in het midden van de oven (voor de visueel ingestelden onder ons: zie de foto hieronder).
 6. Laat de appelringen nu zo’n 2 uur in de oven uitdrogen. Controleer even of ze goed knapperig en droog zijn. Indien niet, dan nog een half uurtje extra in de oven.
 7. Laat de ringen afkoelen et voilá, je hebt appelchips!

Bewaar je chips in een luchtdichte pot, een weckpot bijvoorbeeld. Appelchips worden redelijk snel wat zachter (nog steeds lekker, maar minder knapperig), dus maak ze niet te veel dagen van tevoren.

Appelchips maken zonder bbq-spiezen

Heb je geen bbq-spiezen, dan kun je de appelringen drogen op een bakplaat. Het vocht kan dan wat minder makkelijk verdampen, dus het zal wellicht wat langer duren. Keer je ringen een paar keer tijdens de droogsessie.

Appelgranola

Waar kun je appelchips kopen?

Als je op jacht gaat naar appelchips, let er dan even op dat je ook echt appelchips koopt. Klinkt logisch? Ja, maar verwarring in de winkel ligt op de loer. Gedroogde appelringen zien er verdacht veel uit als appelchips, maar zijn zeker niet hetzelfde. Het verschil tussen de twee: appelchips zijn knapperig, gedroogde appelringen (en ook gedroogde appeltjes en appelstukjes) zijn zachter en een tikje taai. Lekker in bijvoorbeeld je eigengemaakte muesli, maar net iets minder lekker in je crunchy granola.

Appelchips koop je makkelijk online, maar ook in de biologische supermarkt kun je ze vinden, vaak van het merk Terrasana. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Vitatheek.

Verder kun je ook terecht bij

Appelchips worden vrij snel zacht als je de verpakking eenmaal geopend hebt. Zorg dan ook dat je je granola goed luchtdicht verpakt. Dan blijven de appelstukjes langer knapperig.

Appelgranola