Crunchygranola.nl > Recepten > Crunchy gember-quinoagranola

Crunchy gember-quinoagranola

(glutenvrije en vegan granola)

Crunchy gember-quinoagranola met yoghurt

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Een warmkruidige granola met flink wat gemalen gember, kaneel en een snufje nootmuskaat. Alle crunchy granola's zijn natuurlijk -je raadt het al- crunchy, maar met dit recept heb je een extra crispy variant te pakken door de flinke hoeveelheid gepofte quinoa. Bak je gepofte quinoa in de oven, dan wordt dat heerlijk krokant.

… en in zijn bijzonderheid:

Dit recept is eigenlijk het aller-allereerste officiële Crunchy Granolarecept. Jazeker!

Ik vertel op Een gelukkig toeval waar mijn granola-ontwikkel-liefde door aangewakkerd werd. Ik deed een poging een recept te volgen voor snackrepen en dat mislukte volledig… Maar mijn werk bleek niet voor niets!

De basis in dat recept was gepofte quinoa, een ingrediënt dat ik daarvoor nog niet eerder gebruikt had. En die gepofte quinoa beviel me wel. Die moest nodig eens in een granola geprobeerd worden. En om de boel een beetje bij elkaar te houden gebruikte ik dadelpasta.

Resultaat? Match made in heaven, zoals men dan zegt. En samen met een handjevol andere ingrediënten ontstond daar dan zomaar ineens de Crunchy gember-quinoagranola.

Waarom het recept nu pas online komt? Geen idee eigenlijk… Maar ontbreken mag het niet, want het is nog steeds één van mijn favorieten. Overigens zou het kunnen zijn dat je het recept al eens eerder hebt gezien. Al meer dan twee jaar geleden heb ik het als gastblogger op een andere site gepost. En nu is het éindelijk tijd voor een welverdiende plek op crunchygranola.nl.

Crunchy gember-quinoagranola in voorraadpot

Het recept: Crunchy gember-quinoagranola

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:
Een grote kom, een sterke kleine blender of goede staafmixer (niet nodig als je kant-en-klare dadelpasta koopt*) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Als je zelf dadelpasta maakt, maak deze dan eerst:*

 1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
 2. Giet het water af, doe de dadels in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Je kunt dit ook doen met een sterke staafmixer met hakmolen of in een hoge, smalle kom.)

En dan de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC à 125ºC.
 2. Hak de pecannoten grof.
 3. Meng de havermout, gepofte quinoa, pompoenpitten, pecannoten en alle specerijen en het zout in een grote kom.
 4. Voeg de pindakaas en de dadelpasta toe en meng alles goed door elkaar. Dat kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
 5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel hierover in een platte laag en druk alles goed tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen mooie granolaclusters krijgt.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 50 tot 60 minuten bakken.
 8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat het vocht kan verdampen. (Zie ook de tip **.)
 9. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 150 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1½ à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

** Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Crunchy gember-quinoagranola met yoghurt

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze gember-quinoagranola doet het heel goed bij een schaaltje volle yoghurt of kwark in de ochtend. Tip: maak het niet te lang van te voren klaar, want dan worden de knapperig gebakken gepofte quinoazaden weer wat zacht.

En deze granola is ook heel erg lekker om zo uit het vuistje wat van te eten.

Óf, en dat is misschien wel mijn favoriet, met een bolletje ijs of twee als fijn dessert!

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Voor de echte gemberfans heb ik nóg een goed granolarecept. Wat te denken van een fijne
> Citroen-maanzaadgranola met stemgember ?

En als je van de luchtigheid van gepofte quinoa in je granolabaksels houdt, dan zou ik zeker eens de
> Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos of de
> Tahin-banaangranola met walnoten proberen!

Crunchy gember-quinoagranola close-up