Crunchygranola.nl > Recepten > Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos

Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos

(glutenvrije en vegan granola)

Gepofte quinoagranola met rooibos op speltbrood met pindakaas

De granola in zijn essentie...:

Granola’s met koffie of espresso zijn lekker, absoluut. Maar als je meer een theedrinker bent dan een koffiefan kun je met thee natuurlijk net zo goed aan de slag. Deze granola is licht en luchtig door de gepofte quinoa. En de ingrediëntenlijst is kort en er helemaal op gericht om de smaak van je favoriete thee uit te laten komen.

… en in zijn bijzonderheid:

Het bijzondere van deze granola zit ’m natuurlijk in de thee die je gebruikt. Je kunt elke thee gebruiken die je lekker vindt. Iedere thee geeft z’n eigen sfeer/smaak/vibe aan de granola. Sommige thee is bitter, zoals pure zwarte thee. Andere thee is eerder zoet, zoals bijvoorbeeld rooibos.

Ik testte de granola met een drietal zeer verschillende soorten thee. Alledrie geslaagd! Lees verderop op deze pagina bij ‘Welke thee kun je gebruiken?’ over mijn keuzes, bevindingen en tips.

Het recept: Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:

Maak eerst de dadelpasta:*

  1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
  2. Giet het water af, doe de dadels samen met een paar snuffen zout in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Je kunt dit ook doen met een sterke staafmixer met hakmolen of in een hoge, smalle kom.)

En dan de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Hak de amandelen in grove stukken.
  3. Maal de thee in een koffie- of kruidenmolentje zo fijn mogelijk. Gebruik je rooibos, dan moet je daar even de tijd voor nemen, dat is een harde theesoort.
  4. Meng de grove havervlokken, gepofte quinoa, amandelen en gemalen thee in een grote kom.
  5. Smelt de santen au bain-marie (of in een magnetron, maar houd het goed in de gaten en roer veel, het mag niet verkleuren!)
  6. Voeg de dadelpasta en gesmolten santen toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Dat kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
  7. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Spreid uit in een platte laag, maar schuif alles wel strak tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
  8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  9. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken.
  10. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat het vocht kan verdampen.
  11. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.
    Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 110 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met een paar snuffen zout en 1½ à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Gepofte quinoagranola met rooibos of met zwarte thee

Welke thee kun je gebruiken?

In feite kun je iedere theesoort gebruiken die je lekker vindt. Ik heb deze granola met een drietal theesoorten getest. Een rooibos, een ceylonthee en een gearomatiseerde zwarte thee. En alle varianten bleken heel geslaagd. Bij de gearomatiseerde thee heb ik vooral mijn neus gebruikt bij het uitkiezen. Ik drink nooit gearomatiseerde zwarte thee, ik houd daar niet zo van. Maar sommige van die theetjes ruiken wel fantastisch en doen het gewoon heel goed in granola.

De rooibosvariant die ik gebruikte, met vanille, past echt perfect bij de lichtzoete smaak van de santen en het karamellige van de dadelpasta die in het recept gebruikt worden. De gearomatiseerde zwarte thee die ik testte is er éen met rozenblaadjes, kardemom, sinaasappelschil en kruidnagel. En ook die doet het errug goed in granola. De zwarte ceylonthee geeft uiteraard een klein bittertje mee aan de granola. Als je van sterke zwarte thee houdt is dat zeker een aanrader!

Hoe beter de kwaliteit van je thee, hoe lekkerder je granola wordt uiteraard. Kies vooral een theesoort die je lekker vindt, of die je lekker vindt ruiken. Een mooie gelegenheid om eens te struinen in een goed gesorteerde koffie-theewinkel! Daar mag je meestal ook de theesoorten ruiken voor je besluit tot koop.

Je kunt zo veel of zo weinig thee aan je granolamengsel toevoegen als je wilt. En iedere soort vraagt om een andere hoeveelheid. Om een idee te geven van volumes en gewichten, ziehier mijn optimale bevindingen voor wat betreft de geteste theetjes:

Je ziet, het wisselt nogal, de hoeveelheid gebruikte thee. Begin bij 2½ tl gemalen thee, proef je granolamengsel en voeg extra thee toe tot je precies de smaak hebt die je wilt!

Gepofte quinoagranola met rooibos met griekse kokosyoghurt

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

De beste serveertip voor deze Crunchy Granola is de volgende enorm goede combinatie:

volkoren boterhammen

Echt hoor, de moeite van het proberen waard!

Ook met een volle, dikke (plantaardige) yoghurt of kwark is deze granola een succes. Laat het niet te lang staan voor je het gaat eten, dan worden de knapperig gebakken gepofte quinoakorrels snel zacht. Maar als je dat juist wel lekker vindt: vooral doen natuurlijk!

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Als je fan bent van gepofte quinoa, dan is de Tahin-banaangranola met walnoten misschien ook wel iets wat je lekker vindt.

En houd je van gepofte quinoa en mag het allemaal een tikje minder zoet, dan is de Anijs-venkelgranola met maanzaad een goed idee!

Variaties:

Andere zoetmiddelen in plaats van dadels:
In plaats van dadels kun je ook ahornsiroop, honing of een willekeurige andere siroop of stroop gebruiken om mee te zoeten. Afhankelijk van je gekozen zoetmiddel zal de granola misschien wat minder grote clusters vormen. En uiteraard zal de smaak anders zijn.

Wil je ahornsiroop gebruiken? Gebruik dan 2 eetlepels, zo’n 35 à 40 gram. Je kunt de granola overigens iets korter bakken als je ahornsiroop gebruikt. Eerst een half uur op 125ºC à 130ºC en vervolgens nog een half uur op 90ºC is waarschijnlijk wel genoeg.

De andere zoetmiddelopties heb ik niet geprobeerd. Proef gewoon je granola tijdens het mengen en ontdek je eigen favoriete hoeveelheid!

Notenvariatie:
In plaats van blanke amandelen kun je ook andere noten gebruiken. Neem een wat zoetige noot met een redelijk neutrale smaak. Zoals bijvoorbeeld bruine amandelen, cashewnoten of macadamia’s.

Gepofte pseudograanvariatie:
De gepofte quinoa is een belangrijk onderdeel van deze granola. Het geeft het z’n lichte, luchtige, crunchy structuur. Je kunt er voor kiezen om de gepofte quinoa te vervangen door een ander gepoft pseudograan. Kies een kleine variant, zoals bijvoorbeeld gepofte gierst of amaranth.

Gepofte quinoagranola met rooibos op een speltboterham met pindakaas