Crunchygranola.nl > Recepten > Kokos-vanillegranola met gojibessen

Kokos-vanillegranola met gojibessen

Kokos-vanillegranola met gojibessen up close

De granola in zijn essentie...:

Ik was van plan je hier te vertellen dat je met deze Crunchy Granola weer een hele fijne koolhydraatarme granola aan je granola-bak-repertoire kunt toevoegen. Maar dat is welbeschouwd wat te beperkt. Want ook voor de niet-koolhydraatarm-etende granolafan is dit absoluut een aanrader.

Zéker als je van kokos houdt! Er wordt helemaal geen zoet of zelfs ‘alternatief-zoet’ toegevoegd, de kokospasta en vanillepoeder zorgen voor een lichtzoetige hint. Verder leuk om te weten: de granola is graanvrij en dus glutenvrij. En met nog geen 8 gram netto koolhydraten per portie van 45 gram dus flink koolhydraatarm.

… en in zijn bijzonderheid:

De ster van deze Crunchy Granola-show is kokospasta. Duidelijk!

Kokospasta… Of santen?
Ik ken kokospasta van foodblogs uit de Verenigde Staten, daar heet het ‘Coconut butter’. Het wordt verkocht in glazen potten en vooral gebruikt in zoete snacks als ‘bliss balls’ en ‘granola bars’ of in koekjes. Wij, hier, in Holland, gebruiken het eigenlijk niet op die manier. En ik had dan ook wat moeite om het hier in de winkels te vinden.

Maar in Nederland kennen we wel santen! Santen, de kokoscrème uit de Indonesische keuken die in vrijwel iedere supermarkt ligt. Het wordt verkocht in blokvorm en is meestal te vinden als ‘creamed coconut’ in het schap met Aziatische producten. En deze ‘creamed coconut’ is dus vergelijkbaar met de eerder genoemde kokospasta. Hier in Nederland wordt het vaak gebruikt in hartige, curry-achtige gerechten, maar ook voor zoete versnaperingen én in granola is het dus absoluut een aanwinst!

De blokken santen worden verpakt in plastic (en een kartonnetje). Let er altijd even op dat je santen koopt die voor 100% bestaat uit kokos, en niet meer dan dat.
Koop je liever kokospasta in glas, dan is internet je vriend. Zoek op namen als ‘kokosboter’, ‘coconut butter’ of ‘kokosmoes’ (en ‘Kokosmus’, voor het geval je een Duitse webshop-shopper bent), dan kun je een heleboel vinden. Op deze pagina, die helemaal gewijd is aan dit fijne goedje, heb ik al een paar links voor je verzameld naar webshops die het verkopen. Evenals een heleboel tips over wat je er nog meer mee kan doen, naast het in je granola gebruiken.

Of gewoon zelf kokospasta maken?
Ja, zelf kokospasta maken kan ook prima! Kokospasta is niets anders dan gemalen kokosrasp. Het is heel eenvoudig te maken, mits je een sterke, niet te grote high-speed blender of dito food-processor in de keuken hebt staan. In het recept vertel ik je hoe je de kokospasta zelf kunt maken.

Eerst even smelten…
Kokospasta is hard bij kamertemperatuur, maar smelt goed als je het zachtjes verwarmt. Om het te kunnen gebruiken zul je het dus eerst moeten laten smelten. Hoe je dat makkelijk doet staat ook in het recept.

Het recept: Kokos-vanillegranola met gojibessen

print e-mail

Ingrediënten:

En dan:

  1. Verwarm de oven voor op 120ºC.
  2. Hak de noten zo grof of fijn als je wilt. (Mijn persoonlijke voorkeur: grof, dan proef je de individuele noten nog goed in de granola. Maar doe vooral wat jou lekker lijkt.) Breek grote kokoschips in kleinere stukjes.
  3. Maak je kokospasta als volgt gebruiksklaar:
    Santen
    Gebruik je santen, snijd dan de benodigde hoeveelheid af van het blok (of net een beetje meer, er blijft altijd wat achter in de kom als je het overgiet) en smelt het zachtjes au bain-marie.
    Kokospasta uit een glazen pot
    Gebruik je kokospasta uit een glazen pot, zet deze dan in een klein pannetje met warm/heet water op een laag vuurtje. Laat het water niet al te hard bubbelen, de pasta hoeft niet te koken, alleen te smelten. Roer af en toe even om.
    Zelfgemaakte kokospasta
    Wil je zelf de kokospasta maken? Kijk dan even hieronder hoe je dat doet. Je kokospasta is na het maken direct klaar voor gebruik.
  4. Meng in een grote kom alle noten, de zonnebloempitten, kokoschips en vanillepoeder door elkaar.
  5. Roer de gesmolten kokospasta even goed door zodat het een egaal vloeibare pasta is. Meng 60 gram hiervan vervolgens snel door de andere ingrediënten in de kom.
  6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het granolamengsel hierover. Verspreid in een platte laag, maar schuif alles wel tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 15 minuten. Verlaag de temperatuur naar 90ºC en bak vervolgens nog voor 15 tot 20 minuten. (Laat het niet te bruin worden. Héél lichtbruine randjes her en der op kokoschips is voldoende!)
  8. Laat de granola buiten de oven een beetje afkoelen en schuif het bakblik vervolgens in de koelkast zodat de granola hard kan worden.
  9. Schep alles om met een spatel om de clusters los te maken van de bakplaat. Meng de gojibessen erdoor en bewaar de granola bij kamertemperatuur in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor. (Als het hartje zomer is en ook binnenshuis tropisch warm, bewaar de granola dan in de koelkast.)

Kokospasta zelf maken:

Zelf kokospasta maken is heel eenvoudig. Maar je hebt er wel een sterke high-speed blender of food-processor voor nodig. Het liefst in een klein formaat, dan hoef je niet zo’n grote hoeveelheid in eens te maken.

Doe 150 à 200 gram kokosrasp in de blender of food-processor (of meer als je een grotere blender of food-processor gebruikt). Blend de kokosrasp net zo lang tot je een romige, smeuïge, vloeibare en gladde pasta overhoudt. Dit duurt zéker een aantal minuten. Bij iedere blender of food-processor is de werkwijze van het blenden net weer anders. Maar kokospasta maken gaat op exact dezelfde manier als pindakaas of notenpasta maken. Als je nog niet eerder zelf pindakaas of notenpasta hebt gemaakt, zoek dan even op hoe jouw apparaat dat het beste aanpakt (bij de fabrikant, of natuurlijk gewoon op YouTube).

Bewaar je kokospasta in een glazen potje. Het wordt hard bij kamertemperatuur. Zie hier hoe je de pasta weer vloeibaar kunt maken. Heb je heel veel pasta gemaakt, verdeel het dan over meerdere potjes. Als je dan eens wat wilt gebruiken hoef je niet meteen je hele voorraad weer te verwarmen tot het vloeibaar is.

Bonusrecept: koekjesglazuur van kokospasta!

Voor dit Crunchy Granola recept heb je niet deze hele hoeveelheid kokospasta nodig. Maar gelukkig is het op nog veel meer manieren te gebruiken. Je kunt het gebruiken in curry’s, maar je kunt het ook op dezelfde manieren inzetten als pindakaas en notenpasta’s (in smoothies, warme chocomel (!), sauzen, bliss balls, warme havermout, als broodsmeersel, in je zelfgemaakte bonbons, you name it!).

Maar met kokospasta is er nog meer mogelijk. Het is een héle goede basis voor glazuur op koekjes of zoete (kaneel!)broodjes. Zonder dat je naar de poedersuiker hoeft te grijpen!

Meng hiervoor (alles op kamertemperatuur of iets warmer):

samen in een kommetje tot een gladde, dikke glazuur. Gek genoeg wordt de kokospasta romiger en dikker door het toevoegen van vloeistof. (Het is vast chemisch te verklaren, maar ik noem het gewoon een wonder :).

Verwerk direct op je koekjes of broodjes en laat uitharden.

Kokos-vanillegranola met gojibessen met cashewyoghurt

Deze granola past uitstekend bij:

Deze Crunchy Granola is gewoon heel lekker ‘on its own’. Zo uit het vuistje bedoel ik dus.

Maar bij het ontbijt wil je misschien iets meer dan een handje granola. Kies dan voor een volle yoghurt met een zachte, niet al te zure smaak. Bijvoorbeeld Griekse yoghurt, kokosyoghurt of (mijn huidige favoriet!) cashewyoghurt.

Misschien vind je dit ook leuk?

Een andere koolhydraatarme granola die ábsoluut de moeite van het proberen waard is, is deze Ketogranola met cacaoboter. Nog koolhydraatarmer inderdaad. En met cacao! What’s not to like..

En ben je fan van gojibessen en wil je iets héél snels in elkaar draaien? Kies dan voor deze Ultieme snelle ontbijtmix.

Kokos-vanillegranola met gojibessen