Crunchygranola.nl > Recepten > Keto-chocoladegranola met gojibessen

Keto-chocoladegranola met gojibessen

(koolhydraatarm, keto-proof, glutenvrij, graanvrij, paleo en vegan)

Keto-chocoladegranola met gojibessen en amandelmelk

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Met nog geen 5 gram netto koolhydraten is deze granola bijzonder koolhydraatarm. Om eens even precies te zijn: per portie van 45 gram rekenen we 4,93 gram netto koolhydraten af. En dat ondanks de gojibessen!

Deze granola past dus zelfs heel lekker in je keto-menu. Als je net wat andere merken van ingrediënten in je keukenkastjes hebt staan zal het totale aantal koolhydraten wellicht iets afwijken, maar veel zal het niet zijn.

Overigens zal ook de niet-ketogener blij worden van deze granola, zo bewijst mijn koolhydraatetende vader die hem tot zijn nieuwe favoriet heeft bestempeld. De granola is zacht, maar crunchy. Hij heeft een pure chocoladesmaak, maar de fijne smaaknuances van de noten blijven intact en de gojibessen zorgen voor een fijn fris-zoetje. En daarmee hebben we de perfecte smaakbalans te pakken…

… en in zijn bijzonderheid:

Deze granola is graanvrij. Want granen bevatten immers veel koolhydraten. Maar hoe krijg je dan die typische granolastructuur als je geen graanvlokken gebruikt? Nou, door noten, pitten en kokosvlokken te malen tot kleinere stukjes. En dat meng je vervolgens met amandelmeel, water en olie of gesmolten (cacao)boter tot een crumbly granola.

Vaak wordt in koolhydraatarme granola’s ei-eiwit gebruikt om alles te binden tot clusters. Maar ik houd de basis van de Crunchy Granolarecepten het liefst helemaal plantaardig en op deze manier lukt dat dus ook prima.

Gemalen noten voor de Keto-chocoladegranola met gojibessen

Het recept: Keto-chocoladegranola met gojibessen

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC à 125ºC.
 2. Hak de pecannoten, pistachenoten, pompoenpitten en kokosvlokken in de foodprocessor tot stukjes, ongeveer zo groot als je op bovenstaande foto ziet.
 3. Doe de noten over in een kom en voeg de cacaonibs en het amandelmeel toe. Meng alles door elkaar.
 4. Smelt de kokosolie (of boter of cacaoboter) op laag vuur. Meng het zeezout en eventueel de gemberpoeder erdoor.
 5. Voeg de gesmolten olie of boter en het water toe aan het notenmengsel in de kom en roer alles door elkaar tot je mooie granolaclusters krijgt.
 6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel de granola hierover. Schuif alles tegen elkaar aan, maar zorg dat het een ’luchtig’ mengsel blijft. Zo krijg je de mooiste granolaclusters. Vorm met je vingers eventueel nog wat grotere clusters.
 7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen.
 9. Haal vervolgens de granola voorzichtig los met een spatel en verdeel de gojibessen erover.
 10. Breek de pure chocolade in stukjes en smelt au bain-marie of in de magnetron.
 11. Meng voorzichtig de granola door de chocolade. Je zult zien dat de granola niet helemaal bedekt wordt met chocolade, dat is ook de bedoeling.
 12. Schep de granola weer op de bakplaat, schuif alles weer een beetje tegen elkaar aan en zet de bakplaat in de koelkast om hard te laten worden.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Je kunt de granola in principe buiten de koelkast bewaren. Is het hartje zomer en bijzonder warm in huis, dan is je koelkast wél de aangewezen bewaarplek.

* Iedere noot en pit heeft een andere samenstelling, macrotechnisch gezien. Meer of minder vet, meer of minder eiwit, meer of minder koolhydraten. Als je koolhydraatarm of zelfs ketogeen wilt eten let je daar op. Je kunt voor deze ketogranola een andere noten- en pittensamenstelling kiezen of een andere chocolade, maar dat zal invloed hebben op het aantal koolhydraten. Hoeft helemaal niet erg te zijn natuurlijk, maar het is maar dat je het weet.

** Over chocolade gesproken: ik gebruik graag deze chocolade van Vivani (te koop bij biologische supermarkten en online drogisten), maar deze van Lindt (te koop bij verschillene supermarkten) kan bijvoorbeeld ook heel goed. En er zijn natuurlijk nog genoeg andere opties te vinden…

Tip!

Deze granola bouw je heel makkelijk om tot koolhydraatarme snack. Een soort van pindarotsje. Maar dan zonder pinda’s.. Ik vertel je hier hoe je dat doet.

Keto-chocoladegranola met gojibessen

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Heel eerlijk: eigenlijk is deze granola gewoon heel erg lekker om zo los uit het handje te snacken…

Maar als ontbijtje met bijvoorbeeld amandelmelk is ‘ie óok echt heerlijk. En wil je zo weinig mogelijk koolhydraten eten, dan is dit absoluut een goede ontbijtoptie!

En natuurlijk is een volle yoghurt of cottage cheese er ook prima bij. Deze combinatie geeft iets meer koolhydraten, dus zo wordt het minder ketoproof, maar past het nog steeds uitstekend in een koolhydraatarm dieet.

Ingrediënten voor de Keto-chocoladegranola met gojibessen

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Dit is niet het eerste Crunchy Granolarecept voor een koolhydraatarme/ketogranola. Wil je wat variatie in je koolhydraatarme keuken, probeer dan eens de
> Ketogranola met cacaoboter of de niet te versmaden
> Kokos-vanillegranola met gojibessen.

Maar ook
> De Ultieme snelle ontbijtmix is koolhydraatarm! En, inderdaad, bijzonder snel in elkaar te draaien. Het is slechts een kwestie van ingrediënten mengen en klaar…

Bonusrecept: Keto-chocoladesnack met gojibessen en noten!

Dit granolarecept bouw je heel eenvoudig om tot een recept voor een ketoproof chocoladesnack. Onderstaande foto laat je het resultaat zien. Daar wordt een mens toch blij van?

Je volgt in principe bovenstaand recept, maar op twee punten wijzig je de hoeveelheden:

 1. Je vervangt het water dat in stap 5 gebruikt wordt door eenzelfde hoeveelheid gesmolten kokosolie, boter of cacaoboter.
 2. Je gebruikt in plaats van 40 gram pure 92% chocolade 60 gram.

(Als een paar extra koolhydraten je niet in de weg zitten, voeg dan nog een handje gojibessen toe, dat is lekker.)

De werkwijze is hetzelfde als het recept beschrijft, behalve bij de laatste stap, stap 12. In plaats van je mengsel uit te spreiden over de bakplaat maak je er nu een dikke plak van, van zo’n 1 centimeter hoog. Schuif je bakplaat in de koelkast om uit te laten harden en snijd daarna in brokken. Bewaar je Keto-chocoladesnack met gojibessen in een luchtdicht doosje in je koelkast.

Keto-chocoladesnack met gojibessen en noten