Crunchygranola.nl > Recepten > Granola cereal: de klassieke granola in een nieuw jasje
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Als je lekker wilt eten maar óok een beetje op je gezondheid let zul je waarschijnlijk eerder kiezen voor zelfgemaakte granola dan voor de krokante muesli’s of ontbijtgranen uit de supermarkt. Vooral die zoete ontbijtgranen, ja, die kunnen hartstikke feestelijk en lekker zijn, maar toch koop ik ze liever niet.
In Amerika zijn Cocoa Puffs en Reese’s Puffs Cereal bekende ontbijtgranen. Het zijn brosse, krokante graanballetjes met chocolade- en pindakaassmaak die je met een beetje melk als ontbijt eet. Er zijn ook nog andere cereal puffs, bijvoorbeeld met vanille- of fruitsmaak. In Nederland kennen we ‘Honing pops’, dat is enigszins vergelijkbaar.
Dit soort ontbijtgraanballetjes (om ze zo maar even te noemen) kun je ook heel goed zelf maken. Met ingrediënten die je zelf kiest en waarmee je dus fancy en lekkere ontbijtgranen maakt die een stuk voedzamer en vullender zijn dan de supermarktvariant. Lekkere ontbijtgranen en voedzame granola in één. Granola cereal dus. Het kost even tijd om de balletjes te maken, maar het is een bijzonder ontspannend karweitje met een fantastisch lekker resultaat. Win-winsituatie!
Ik heb het al vaker gezegd op deze site: hoe iets smaakt wordt niet alleen beïnvloed door de ingrediënten die gebruikt worden. De bite, de structuur, de grootte, de vorm: het draagt allemaal bij aan je eet-ervaring. Denk maar eens aan het verschil tussen brood en gekookte tarwekorrels. Beide zou je kunnen bereiden met niet meer dan tarwe en water. Maar het product is behoorlijk anders nietwaar?
Dit geldt net zo goed voor je zelfgemaakte granola. Een andere bereiding geeft een ander resultaat. In deze Granola cereal gaan exact dezelfde ingrediënten als in de Klassieke havergranola met rozijnen en ook in vrijwel dezelfde verhouding. Maar de bereiding is helemaal anders. De havervlokken, noten en kokos malen we helemaal fijn, zodat de smaken van de afzonderlijke ingrediënten volledig mengen. En in plaats van een los granola-mengsel maken we ronde granola-balletjes met een brosse, crunchy bite.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip:
Je granola cereal zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog tien minuten tot een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Eerlijk gezegd eet ik deze granola cereal het liefst gewoon uit het vuistje. Ik vind de brosse balletjes heerlijk om zo weg te knabbelen. Als snack, maar ook als ontbijt. Een schaaltje met yoghurt plus een schaaltje met granolaballetjes ernaast. Prima!
Traditioneel worden cereal puffs gegeten met wat melk. Dat kan plantaardig zijn of niet-plantaardig, wat je wilt. Ik raad je aan om de melk niet rechtstreeks uit de koelkast te gebruiken. Laat het even opwarmen richting kamertemperatuur en voeg pas je granola cereal toe als je gaat eten. Dat komt de smaak ten goede!
Op de foto hierboven zie je een combinatie met cottage cheese en compote. Dat is ook een hele goeie combinatie. Cranberrycompote, appelcompote, pruimencompote, perencompote, het is er allemaal lekker bij!
Natuurlijk geef ik je hier de link naar het originele recept voor de
> Klassieke havergranola met rozijnen
Sowieso is het leuk om eens beide varianten te maken, zowel de klassieke granola als de granola cereal. Ervaar hoe verschillend het resultaat is, terwijl je toch dezelfde ingrediënten gebruikt en beide varianten gewoon in de oven bakt.
In de categorie ‘Klassieke granola in een nieuw jasje’ is dit recept óok een grote aanrader:
> ‘Nutella’ granolarepen met chocoladefudge
En als je in Amerikaanse sferen wilt blijven, vind je de
> PB&J granola, met pindakaas en aardbei misschien wel wat!