Crunchygranola.nl > Recepten > 'Nutella' granolarepen met chocoladefudge

'Nutella' granolarepen met chocoladefudge

Het beste tussendoortje: glutenvrije en vegan granolarepen

Een stapel ‘Nutella’ granolarepen met chocoladefudge

De granola in zijn essentie...:

Ja, ook dít is granola! Maar dan in uitermate lekkere snack-vorm. Met dezelfde ingrediënten als in deze granolarepen zou je een granola voor het ontbijt kunnen maken. Granola is echter niet alleen in de ochtend een blij-makende-keus, ook op andere momenten van de dag doet het 't goed. Dus waarom de granola dan niet in een bijzonder lekker, no-bake, makkelijk te maken, eten, mee te nemen tussendoortje gegoten? Precies!

… en in zijn bijzonderheid:

Wat bijzonder is aan deze granolarepen? Vooral dat ze de smaak en ‘bite’ hebben van een ongezond tussendoortje (lees: enorm lekker), maar dat er wel degelijk heel gezonde ingrediënten in zitten.

Ze hebben die overheerlijke Nutella-smaak, zonder dat je er een pot Nutella voor hoeft aan te schaffen. Want wat is de smaakessentie van Nutella eigenlijk? Een zoete pasta met hazelnoten en cacao. Juist. En die smaak kunnen we prima zelf creëren met pure ingrediënten, zonder extra toevoegingen.

En die chocoladefudge in het recept, daar is ook iets mee. Want ook dat is geen échte fudge. Fudge bestaat uit boter, suiker en melk of room. Hier gebruiken we pure chocolade, hazelnootpasta (van niets anders dan hazelnoten) en ahornsiroop. Daarmee kunnen we met weinig moeite een romige, fudge-ige bite creëren.

Al met al zou ik dit een gezonde reep willen noemen. Jahoor, dat durf ik wel te beweren! Hoewel ik natuurlijk ook heel goed weet dat wat ‘gezond’ is een punt van discussie kan zijn. En dat het er ook maar helemaal vanaf hangt hoeveel je van iets eet. Maar toch, ja, een gezond tussendoortje, dat vooral ook lékker is. Een win-win-situatie zou ik zo zeggen!

‘Nutella’ granolarepen met chocoladefudge

Het recept: 'Nutella' granolarepen met chocoladefudge

print e-mail

Ingrediënten:

Voor de bodemlaag:

Voor de chocoladefudgelaag:

Voor bovenop:

Verder nodig: Een keukenmachine/foodprocessor, een cakeblik van 30 cm lang en een vel bakpapier. (Of een siliconenvorm om individuele repen in te kunnen maken. Dat kan natuurlijk ook.)

Maak eerst de bodem:

  1. Start met het roosteren van alle hazelnoten, dus in totaal 165 gram. Zet hiervoor een koekenpan met de hazelnoten op een laag vuurtje en laat ze heel langzaam roosteren. Schud regelmatig om. Ze zijn klaar als ze lekker geuren en héel lichtbruin zijn. Houd ze goed in de gaten, laat ze niet verbranden! Dat is zonde van de smaak en doet alle gezonde vetten en eiwitten verpieteren.
  2. Doe 125 gram van de geroosterde hazelnoten samen met de havermout of havervlokken en een paar snuffen zout in de keukenmachine/foodprocessor. Laat een paar minuten draaien tot de hazelnoten tot kleine stukjes zijn gemalen.
  3. Ontpit en halveer ondertussen de dadels.
  4. Voeg één voor één de gehalveerde dadels toe aan de keukenmachine. Laat ’m net zolang draaien tot je een mooi kleverig geheel hebt dat als je het bij elkaar drukt ook goed aan elkaar blijft plakken. Laat gerust een aantal minuten draaien! Beter te lang dan te kort.
  5. Leg een vel bakpapier, op de juiste lengte afgeknipt (30 cm), in de cakevorm, zodanig dat het papier een beetje over de lengte-randen heen hangt. Daarmee weet je zeker dat je de granolabars goed uit de vorm kunt halen later. Doe de massa over in de vorm, strijk glad en druk heel goed aan met de bolle kant van de lepel. Zet even apart.

En maak dan de chocoladefudge laag:

  1. Hak eerst de 40 gram overgebleven hazelnoten in grove stukken. Zet even apart.
  2. Hak vervolgens de chocolade in kleine stukjes. Doe deze samen met de hazelnootpasta en ahornsiroop in een hittebestendige kom. Zoek een pannetje uit waar de kom precies mooi op past. Hij valt er een beetje in, maar mag de bodem niet raken. Doe een laagje water in de pan en breng het tegen de kook aan. Het water hoeft niet hard te koken, stomen is genoeg.
  3. Zet de kom op het pannetje en laat alles samen smelten. Roer af en toe. Verwarm het niet langer dan nodig. (Hoe langer je verwarmt, hoe minder vloeibaar de fudge is en hoe minder makkelijk te verwerken.) Spreid de fudge direct uit over de granolabodem. En strijk ook direct glad met een pannenlikker of de bolle kant van een lepel.
  4. Strooi de grof gehakte hazelnoten erover en druk ze een beetje in de fudge.
  5. Zet de cakevorm een paar uur in de koelkast om de granolarepen stevig te laten worden.
  6. Haal de vorm uit de koelkast, til de granolabar aan het bakpapier uit de vorm en snijd met scherp mes in 8 repen. Óf in kleinere ‘bites’, wat je wilt!

Het lekkerst zijn deze repen als je ze direct uit de koelkast eet. En dat is ook de plek waar je ze, goed luchtdicht verpakt, bewaart. Of in de vriezer, individueel of per 2 verpakt, dan kun je makkelijk en in no time een goede versnapering tevoorschijn toveren. Laat ze voor het eten een klein beetje ontdooien, dat hoeft niet lang te duren.

‘Nutella’ granolarepen met chocoladefudge en een kop thee

Deze Crunchy Granolarepen passen uitstekend bij:

Een kop thee!
Of koffie!
Of warme chocomel, als je daar meer voor ‘in the mood’ bent natuurlijk.

Misschien vind je dit ook lekker?

Als je van hazelnoten en granola’s houdt, dan vind je deze
> Espresso-hazelnootgranola met kardemom vast óok het proberen waard!

Deze granolareep is eigenlijk een feestelijke variant op de
> Klassieke havergranola. Voor je dagelijkse portie granola is dit een heel fijn basisrecept.

Een andere variant op de klassieke havergranola is
> Granola cereal. Brosse, crunchy balletjes die doen denken aan ontbijtgranen uit de supermarkt. Maar dan met gezonde ingrediënten!

‘Nutella’ granolarepen met chocoladefudge in birdview