Crunchygranola.nl > Recepten > Granola cereal: de klassieke granola in een nieuw jasje

Granola cereal: de klassieke granola in een nieuw jasje

(vegan en glutenvrije granola)

Granola cereal, granola ontbijtgranen in pot

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Granola cereal, granola ontbijtgranen met rauwmelkse kefir hangop

Granola versus ontbijtgranen.

Als je lekker wilt eten maar óok een beetje op je gezondheid let zul je waarschijnlijk eerder kiezen voor zelfgemaakte granola dan voor de krokante muesli’s of ontbijtgranen uit de supermarkt. Vooral die zoete ontbijtgranen, ja, die kunnen hartstikke feestelijk en lekker zijn, maar toch koop ik ze liever niet.

In Amerika zijn Cocoa Puffs en Reese’s Puffs Cereal bekende ontbijtgranen. Het zijn brosse, krokante graanballetjes met chocolade- en pindakaassmaak die je met een beetje melk als ontbijt eet. Er zijn ook nog andere cereal puffs, bijvoorbeeld met vanille- of fruitsmaak. In Nederland kennen we ‘Honing pops’, dat is enigszins vergelijkbaar.

Dit soort ontbijtgraanballetjes (om ze zo maar even te noemen) kun je ook heel goed zelf maken. Met ingrediënten die je zelf kiest en waarmee je dus fancy en lekkere ontbijtgranen maakt die een stuk voedzamer en vullender zijn dan de supermarktvariant. Lekkere ontbijtgranen en voedzame granola in één. Granola cereal dus. Het kost even tijd om de balletjes te maken, maar het is een bijzonder ontspannend karweitje met een fantastisch lekker resultaat. Win-winsituatie!

Granola cereal balletjes, granola ontbijtgranen

Dezelfde ingrediënten, volledig andere granola.

Ik heb het al vaker gezegd op deze site: hoe iets smaakt wordt niet alleen beïnvloed door de ingrediënten die gebruikt worden. De bite, de structuur, de grootte, de vorm: het draagt allemaal bij aan je eet-ervaring. Denk maar eens aan het verschil tussen brood en gekookte tarwekorrels. Beide zou je kunnen bereiden met niet meer dan tarwe en water. Maar het product is behoorlijk anders nietwaar?

Dit geldt net zo goed voor je zelfgemaakte granola. Een andere bereiding geeft een ander resultaat. In deze Granola cereal gaan exact dezelfde ingrediënten als in de Klassieke havergranola met rozijnen en ook in vrijwel dezelfde verhouding. Maar de bereiding is helemaal anders. De havervlokken, noten en kokos malen we helemaal fijn, zodat de smaken van de afzonderlijke ingrediënten volledig mengen. En in plaats van een los granola-mengsel maken we ronde granola-balletjes met een brosse, crunchy bite.

Granola cereal in de maak

Het recept: Granola cereal, de klassieke granola in een nieuw jasje

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
 2. Maal de havervlokken, noten, kokosrasp, kaneel en zout fijn in de foodprocessor tot het lijkt op grof meel. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van je apparaat. Gebruik je een high speed blender, let dan vooral op dat je niet te lang mixt, het verandert dan al snel in een soort pasta en dat is hier niet de bedoeling.
 3. Meng het haver-notenmengsel met de gesmolten kokosolie, ahornsiroop en het water tot een plakkerig geheel (zie de foto boven het recept). Als je het bij elkaar grijpt met je vingers moet het goed aan elkaar blijven plakken.
  NB Afhankelijk van de gekozen noten kan het mengsel juist wat vettig of juist wat drogig zijn. De ene noot is namelijk de ander niet, qua vetgehalte. Als je mengsel wat vettig is kun je er wat haver- of boekweitmeel doorheen mengen. Net zoveel tot het mengsel de juiste substantie heeft. Begin bij 1 eetlepel en voeg indien nodig steeds een ½ eetlepel extra toe. Is je mengsel juist wat droog en kun je er geen balletjes van draaien, voeg dan wat water en/of olie toe in stapjes van ½ eetlepel per keer tot je de gewenste smeuïgheid hebt.
 4. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten staan, zodat het vocht goed geabsorbeerd wordt door de droge ingrediënten. Dat maakt het balletjes-rollen makkelijker.
 5. Maak kleine balletjes van je mengsel van ongeveer een centimeter in doorsnede. Een maatlepeltje voor ⅛ theelepel is een heel handig hulpmiddel, maar het kan ook zonder. Ik was er een half uurtje mee zoet en vond het persoonlijk een heel ontspannen klusje, maar heb je iets minder tijd of geduld, dan kun je de balletjes ook wat groter maken (met behulp van een maatlepel van ¼ theelepel of gewoon met je vingers). Houd dan wel rekening met een mogelijk langere baktijd in de oven!
  Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en leg de balletjes erop.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola cereal zo’n 30 minuten. Schud halverwege een keer om.
 7. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola cereal in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
 8. Meng na het afkoelen de rozijnen door je cereal et voilà! Klaar zijn je ontbijtgranen.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip:
Je granola cereal zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog tien minuten tot een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Granola cereal met cranberrycompote en cottage cheese

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Eerlijk gezegd eet ik deze granola cereal het liefst gewoon uit het vuistje. Ik vind de brosse balletjes heerlijk om zo weg te knabbelen. Als snack, maar ook als ontbijt. Een schaaltje met yoghurt plus een schaaltje met granolaballetjes ernaast. Prima!

Traditioneel worden cereal puffs gegeten met wat melk. Dat kan plantaardig zijn of niet-plantaardig, wat je wilt. Ik raad je aan om de melk niet rechtstreeks uit de koelkast te gebruiken. Laat het even opwarmen richting kamertemperatuur en voeg pas je granola cereal toe als je gaat eten. Dat komt de smaak ten goede!

Op de foto hierboven zie je een combinatie met cottage cheese en compote. Dat is ook een hele goeie combinatie. Cranberrycompote, appelcompote, pruimencompote, perencompote, het is er allemaal lekker bij!

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Natuurlijk geef ik je hier de link naar het originele recept voor de
> Klassieke havergranola met rozijnen
Sowieso is het leuk om eens beide varianten te maken, zowel de klassieke granola als de granola cereal. Ervaar hoe verschillend het resultaat is, terwijl je toch dezelfde ingrediënten gebruikt en beide varianten gewoon in de oven bakt.

In de categorie ‘Klassieke granola in een nieuw jasje’ is dit recept óok een grote aanrader:
> ‘Nutella’ granolarepen met chocoladefudge

En als je in Amerikaanse sferen wilt blijven, vind je de
> PB&J granola, met pindakaas en aardbei misschien wel wat!

Granola cereal, granola ontbijtgranen op lepel