Crunchygranola.nl > Recepten > Granola met roze of blauwe muisjes
Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
Een feestelijke geboortegranola, speciaal voor de komst van een nieuw klein mensje. Of misschien wel meerdere nieuwe mensjes. Compleet met roze of blauwe muisjes. Natuurlijk! Of roze én blauwe muisjes, dat kan net zo goed.
Dit is een fantastische granola om te geven als kraamcadeau. Maar het is ook een lekker alternatief voor de traditionele suikerboon of doopsuiker. Granola maken is wel iets meer werk dan suikerbonen kopen, maar het goede nieuws: deze granola is wel supersnel in elkaar te draaien!
En verder is deze muisjesgranola natuurlijk ook heel lekker om gewoon bij ontbijt, dessert of koffie te verorberen (lekker met cake en room, voor als je eens zin hebt in wat anders dan de klassieke beschuit met muisjes…).
Deze granola is natuurlijk vooral bijzonder vanwege z’n specifieke ‘Hoera-er-is-een-nieuw-mensje-geboren!’-thema.
Maar ik (als rechtgeaard granola-bak-fan) vind dat deze granola er net zo goed uitspringt vanwege het gebruik van boekweitmeel* om grote brokken granola te maken (a.k.a. granolaclusters). Clusters in granola krijg je door het gebruik van honing, stroop, dadelpasta, notenpasta of eiwit. Of een combinatie daarvan. Maar als je al deze ingrediënten eigenlijk niet wilt gebruiken, wat doe je dan om je clusters te clusteren?
Dan gebruik je dus bijvoorbeeld boekweitmeel*. Gezond, glutenvrij, redelijk neutraal van smaak en met zeer goede papieren qua bindeigenschappen. Met het boekweitmeel maak je snel een dik beslag waarmee je de granola als het ware aan elkaar bindt tot grote knapperige granolaclusters. Het werkt fantastisch kan ik je vertellen. En niet alleen in deze specifieke granola. Dus als je eens zin hebt in wat geëxperimenteer met je granolasmaken, houdt ongeveer de verhoudingen voor het beslag aan zoals in het recept beschreven staat en ga je gang!
Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier), een kleine kom en een grote kom.
Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
* Boekweitmeel is prima te vinden in biologische supermarkten en de wat grotere reguliere supermarkten. Gebruik je liever geen boekweitmeel, dan kun je waarschijnlijk ook gewone tarwebloem gebruiken. Ik heb het niet geprobeerd, maar theoretisch zou het geen probleem moeten zijn. Bloem heeft een wat minder uitgesproken smaak dan boekweitmeel, het zou me niets verbazen als de granola daardoor nog iets zoeter wordt. Nog even voor de volledigheid: deze granola is glutenvrij, maar als je bloem gebruikt is dat natuurlijk niet meer het geval.
Deze muisjes-granola is heel lekker met een kommetje dikke yoghurt of milde kwark bij het ontbijt. Ook lekker: met (plantaardige) melk (vooral als je fan bent van anijsmelk!)
Wil je het extra feestelijk, combineer de granola dan eens met een paar bolletjes roomijs voor een geweldig dessert.
Net als de Birthday cake granola is deze Crunchy granola met roze of blauwe muisjes er-rug-goed op een plak cake met (mascarpone)room! Voor als je iets anders wilt serveren aan je kraambezoek dan een beschuit met muisjes. Benieuwd hoe zo’n versnapering eruit zou kunnen zien? Kijk dan even bij de Birthday cake granola. Verderop op die pagina geef ik je advies voor de mascarponeroom. Maar je kunt natuurlijk ook prima kant-en-klaar opgeklopte slagroom gebruiken. Want eerlijk is eerlijk: dat is een stuk sneller en makkelijker.
(En over snel en makkelijk gesproken: misschien is het wel een goed idee om de granola van tevoren te maken. Want in de kraamtijd zijn er vermoedelijk andere dingen waar je je tijd aan wilt besteden dan het bakken van granola’s… Gelukkig blijft de granola zeker een paar weken goed nadat je hem helemaal knapperig uit de oven hebt gehaald.)
Dé smaakmakers in deze granola zijn natuurlijk het anijs- en venkelzaad. Goed nieuws voor als je van deze warm-zoet-kruidige smaak houdt, want de
> Anijs-venkelgranola met maanzaad
is óok een hele fijne granola. Zonder zoet, dus een goede tegenhanger voor deze zoete feestgranola. Voor de wat gewonere dagen, zeg maar.
En ga je voor het feestelijke aspect, dan zou ik zeker eens de
proberen!