Crunchygranola.nl > Recepten > Granola met roze of blauwe muisjes

Granola met roze of blauwe muisjes

Granola met roze en blauwe muisjes

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk! Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Een feestelijke geboortegranola, speciaal voor de komst van een nieuw klein mensje. Of misschien wel meerdere nieuwe mensjes. Compleet met roze of blauwe muisjes. Natuurlijk! Of roze én blauwe muisjes, dat kan net zo goed.

Dit is een fantastische granola om te geven als kraamcadeau. Maar het is ook een lekker alternatief voor de traditionele suikerboon of doopsuiker. Granola maken is wel iets meer werk dan suikerbonen kopen, maar het goede nieuws: deze granola is wel supersnel in elkaar te draaien!

En verder is deze muisjesgranola natuurlijk ook heel lekker om gewoon bij ontbijt, dessert of koffie te verorberen (lekker met cake en room, voor als je eens zin hebt in wat anders dan de klassieke beschuit met muisjes…).

… en in zijn bijzonderheid:

Deze granola is natuurlijk vooral bijzonder vanwege z’n specifieke ‘Hoera-er-is-een-nieuw-mensje-geboren!’-thema.

Maar ik (als rechtgeaard granola-bak-fan) vind dat deze granola er net zo goed uitspringt vanwege het gebruik van boekweitmeel* om grote brokken granola te maken (a.k.a. granolaclusters). Clusters in granola krijg je door het gebruik van honing, stroop, dadelpasta, notenpasta of eiwit. Of een combinatie daarvan. Maar als je al deze ingrediënten eigenlijk niet wilt gebruiken, wat doe je dan om je clusters te clusteren?

Dan gebruik je dus bijvoorbeeld boekweitmeel*. Gezond, glutenvrij, redelijk neutraal van smaak en met zeer goede papieren qua bindeigenschappen. Met het boekweitmeel maak je snel een dik beslag waarmee je de granola als het ware aan elkaar bindt tot grote knapperige granolaclusters. Het werkt fantastisch kan ik je vertellen. En niet alleen in deze specifieke granola. Dus als je eens zin hebt in wat geëxperimenteer met je granolasmaken, houdt ongeveer de verhoudingen voor het beslag aan zoals in het recept beschreven staat en ga je gang!

Granola met roze en blauwe muisjes

Het recept: Crunchy granola met roze of blauwe muisjes

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier), een kleine kom en een grote kom.

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
 2. Hak de pecannoten grof.
 3. Meng de grove havervlokken en pecannoten in een grote kom. (De muisjes nog even niet!)
 4. Meng het boekweitmeel met het zout en vervolgens het water tot een dik beslag. Voeg dan de olijfolie, de ahornsiroop en het venkelzaad toe en meng alles tot een (nog steeds redelijk dik) beslag.
 5. Doe het boekweitmengsel bij de ingrediënten in de grote kom en meng goed door elkaar.
 6. Meng als aller-allerlaatste de muisjes door de granola, net voor je de granola in de oven schuift, om te voorkomen dat de muisjes kleur afgeven. (Vooral bij de blauwe muisjes gebeurt dat snel.)
 7. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel de granola hierover. Spreid uit in een platte laag, maar schuif alles wel strak tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
 8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 9. Draai na 30 minuten de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 minuten bakken.
 10. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen.
 11. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek in stukken.

Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

* Boekweitmeel is prima te vinden in biologische supermarkten en de wat grotere reguliere supermarkten. Gebruik je liever geen boekweitmeel, dan kun je waarschijnlijk ook gewone tarwebloem gebruiken. Ik heb het niet geprobeerd, maar theoretisch zou het geen probleem moeten zijn. Bloem heeft een wat minder uitgesproken smaak dan boekweitmeel, het zou me niets verbazen als de granola daardoor nog iets zoeter wordt. Nog even voor de volledigheid: deze granola is glutenvrij, maar als je bloem gebruikt is dat natuurlijk niet meer het geval.

Granola met roze en blauwe muisjes

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze muisjes-granola is heel lekker met een kommetje dikke yoghurt of milde kwark bij het ontbijt. Ook lekker: met (plantaardige) melk (vooral als je fan bent van anijsmelk!)

Of eet het met ijs…

Wil je het extra feestelijk, combineer de granola dan eens met een paar bolletjes roomijs voor een geweldig dessert.

… of met cake en mascarponeroom!

Net als de Birthday cake granola is deze Crunchy granola met roze of blauwe muisjes er-rug-goed op een plak cake met (mascarpone)room! Voor als je iets anders wilt serveren aan je kraambezoek dan een beschuit met muisjes. Benieuwd hoe zo’n versnapering eruit zou kunnen zien? Kijk dan even bij de Birthday cake granola. Verderop op die pagina geef ik je advies voor de mascarponeroom. Maar je kunt natuurlijk ook prima kant-en-klaar opgeklopte slagroom gebruiken. Want eerlijk is eerlijk: dat is een stuk sneller en makkelijker.

(En over snel en makkelijk gesproken: misschien is het wel een goed idee om de granola van tevoren te maken. Want in de kraamtijd zijn er vermoedelijk andere dingen waar je je tijd aan wilt besteden dan het bakken van granola’s… Gelukkig blijft de granola zeker een paar weken goed nadat je hem helemaal knapperig uit de oven hebt gehaald.)

Granola met roze en blauwe muisjes

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Dé smaakmakers in deze granola zijn natuurlijk het anijs- en venkelzaad. Goed nieuws voor als je van deze warm-zoet-kruidige smaak houdt, want de

> Anijs-venkelgranola met maanzaad

is óok een hele fijne granola. Zonder zoet, dus een goede tegenhanger voor deze zoete feestgranola. Voor de wat gewonere dagen, zeg maar.

En ga je voor het feestelijke aspect, dan zou ik zeker eens de

> Birthday cake granola

proberen!

Granola met roze en blauwe muisjes