Crunchygranola.nl > Recepten > 'Hot honey' granola

'Hot honey' granola

met havervlokken, paranoten en zonnebloempitten

Hot honeygranola met cottage cheese en extra honing

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Hot honey, honing met sambal oelek

De granola in zijn essentie...:

Een zoet-pittige granola met de geweldige combinatie van honing en sambal. Je verwacht het misschien niet, maar honing en chilipepers vormen samen een heel bijzonder goedje dat werkelijk overal lekker bij is. Zélfs bij je ontbijt. Natuurlijk is deze granola lekker crunchy, met grote clusters. Want zo hebben we de granola het liefst.

Hot honeygranola met cottage cheese

… en in zijn bijzonderheid:

Het bijzondere aan deze granola is natuurlijk de hot honey, een verrukkelijke combinatie van honing en chilipeper. In Amerika al jaren populair, in Nederland binnenkort ook, daar ben ik van overtuigd! Want het is verslavend lekker… En past bij bij enórm veel gerechten!

En het is dus óok heel lekker in je granola.

In het oorspronkelijke recept voor hot honey worden chilipepers in een pot honing gestopt, zodat de pepers hun pittigheid afstaan aan de honing. Dat gaat sneller als je de honing licht verwarmt. Hoe je dat doet laat ik je hier zien. Op deze manier blijft de honing zijn goudgele, heldere kleur houden.

Voor de Hot honey granola maken we echter een supersnelle variant door simpelweg sambal oelek door vloeibare honing te roeren. Dit levert een mooie, dieprode en pittige honing op met heel veel smaak. Persoonlijk vind ik deze snelle variant zelfs lekkerder dan het origineel.

Hot honeygranola met cottage cheese

Het recept: 'Hot honey' granola (met honing en sambal)

print e-mail

In dit granolarecept gebruiken we 80 gram hot honey. We maken echter een pot vol van deze pittige honing, omdat het niet alleen lekker is in je granola, maar ook in tal van andere gerechten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om wat minder te maken.

Ingrediënten voor de hot honey:

Ingrediënten voor de Hot honey granola:

Verder nodig:

Zo maak je de hot honey:

Als je honing enigszins (of erg) gekristalliseerd is, maak deze dan eerst weer helemaal vloeibaar als volgt:

Honing verwarmen
Doe een laagje water van zo’n 2 centimeter in een steelpannetje. Zet de glazen (geen plastic!) pot met honing, zónder deksel, in het steelpannetje en breng het water tegen de kook aan. Het hoeft niet hard te bubbelen, de honingkristallen smelten al op lagere temperatuur. Roer af en toe. Verwarm de honing tot deze weer helemaal vloeibaar is. Zet het vuur uit en haal de pot uit de steelpan.

Ingrediënten mengen
Zo. Nu dat geregeld is, is het maken van de hot honey héel eenvoudig. Roer de sambal oelek door de honing, et voilà. Het resultaat is een prachtig warm-dieprode en pittige honing. Proef en voeg eventueel nog wat extra sambal toe als je dat lekker vindt. Voor de granola mag het best vrij pittig zijn, alle granolaingrediënten samen vlakken de pittigheid weer een beetje af.

Overigens: wil je liever een heldere, goudgele pittige honing, kijk dan vooral even hier hoe je dat kunt aanpakken.

Zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC à 125ºC.
 2. Hak de paranoten grof.
 3. Meng havervlokken, gehakte paranoten, zonnebloempitten, olijfolie, hot honey en zout in een grote kom.
 4. Proef de granola en voeg eventueel wat extra hot honey of sambal oelek toe.
 5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 40 à 45 minuten.
 7. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
 8. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Hot honeygranola met cottage cheese

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

De Hot honey granola is heerlijk als ontbijt met wat cottage cheese, een volle Griekse yoghurt, rauwmelkse kefir hangop (te koop bij de biologische supermarkt) of een plantaardige yoghurtvariant.

Net zo lekker, zo niet lekkerder, is het als je het combineert met een paar bolletjes vanille- of roomijs. Met wat extra hot honey erover gedruppeld maak je het helemaal af. Misschien niet zo geschikt als ontbijt, maar als zomerse snack of dessert des te meer!

Hot honeygranola, detail

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Een andere Crunchy Granola met een verrassende honing-combinatie is de

> Pindagranola met salted honey.
Houd je van salted caramel? Dan is salted honey ook een aanrader!

En ga je graag voor een beetje pit bij je ontbijt, probeer dan eens de

> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s.
Geen spicyness zoals van de chilipeper in de Hot honey granola, maar wel een krachtige, kruidige kick van de kruidnagel.

Hot honey, honing met sambal oelek op lepel

Liever goudgele 'hot honey'?

De eenvoudigste manier om hot honey te maken is door sambal (oelek) (of bijvoorbeeld wat sriracha) door heldere, vloeibare honing te mengen. Met een prachtig dieprode, pittige honing als resultaat.

Wil je liever een goudgele, heldere hot honey met een kick maken? Dat kan ook. Hiervoor heb je nodig:
  - 150 gr vloeibare, heldere honing
  - 2 à 3 gedroogde chilipepers

En zo maak je het:

 1. Hak de chilipepers grof.
 2. Verwarm de pepers samen met de honing au bain-marie gedurende een half uur. Laat niet koken, het hoeft alleen verwarmd te worden, zodat de chilipepers hun ‘pit’ afgeven.
 3. Haal de honing van de warmtebron en zeef de chilipepers uit je hot honey met behulp van een (thee)zeefje. Bewaar in een glazen potje met een goed te sluiten deksel. De hot honey kun je zonder problemen een paar weken bewaren in de keukenkast.

En de smaak?

Je hebt bij deze goudgele variant wel de kick van de chilipeper, maar niet de smaak, zoals bij de sambal-variant wél het geval is. Bij deze hot honey proef je in eerste instantie de honing en pas achteraf komt de kick van de chilipeper door. Dit is anders dan bij de variant van hot honey met sambal, daar is de smaak van de zoete honing helemaal vervlochten met de smaak van de pittige sambal. Ik heb zelf de voorkeur voor de sambal-variant, maar ontdek vooral wat jou het lekkerst lijkt!

Wat kun je nog meer met 'hot honey'?

Het heeft me verbaasd hoeveel gerechten helemaal opleven met een beetje hot honey. Het lijkt wel of het overál goed bij past. Veel beter dan alléén honing of alléén sambal. Dit is echt een gevalletje ‘1 + 1 = 3’. Nee, ik overdrijf niet…

Om je op weg te helpen in je combineer-denk-proces geef ik je vast wat tips:

Zit er iets voor je bij?

Hot honeygranola op bakplaat