Crunchygranola.nl > Recepten > Walnootgranola met kruidnagel en cranberry's

Walnootgranola met kruidnagel en cranberry's

(glutenvrije en vegan granola)

Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s

De granola in zijn essentie...:

Een kruidige granola, met perfect op elkaar afgestemde ingrediënten. Bij veel granola's kun je nog wel eens wat ingrediënten inwisselen voor andere. Maar in dit geval denk ik: 'Dat zou zonde zijn!'. De juiste crunch, de juiste mix van smaken. Misschien denk je dat de kruidnagel te overheersend zal zijn? Nee hoor! Samen met de walnoten, kaneel, tahin en cranberry's valt het allemaal netjes op zijn plek.

… en in zijn bijzonderheid:

In deze granola wordt uit de ’noten-pitten-zaden-categorie’ alléen maar de walnoot gebruikt. Dat is niet voor niets. De walnoot doet het qua smaak zó goed bij de aardsige tahin en de kruidige kruidnagel! Die wilde ik dan ook de volle aandacht geven in dit recept.

Belangrijk is dat je verse walnoten gebruikt en niet een restpartijtje uit een zakje dat je nog ergens achterin een keukenlaatje vond. De gezonde vetten in deze noten worden snel ranzig. Dat gaat ten koste van de gezondheid van de noot en uiteraard ook van de smaak. Als je je walnoten in een goed afgesloten bakje in de koelkast opbergt kun je ze lang bewaren. Dus als je niet het hele zakje in één keer opmaakt is er geen man overboord.

In dit kader is het ook van belang dat je je granola op niet te hoge temperatuur bakt. Dat is geen probleem. Want voor het allerbeste crunchy-granola-resultaat zijn we toch al gewend de oven niet te hard aan te zwengelen. Komt dat even goed uit…

Het recept: Walnootgranola met kruidnagel en cranberry's

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:
een sterke kleine blender (of een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Maak eerst de dadelpasta:*

 1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
 2. Giet het water af, doe de dadels samen met een paar snuffen zout in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Je kunt dit ook doen met een sterke staafmixer met hakmolen of in een hoge, smalle kom.)

En dan de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC.
 2. Breek de walnoten in grove stukken.
 3. Meng de grove havervlokken, boekweitgrutten, walnoten, kaneel en kruidnagel in een grote kom.
 4. Voeg de tahin en de dadelpasta toe en meng alles goed door elkaar. Dat kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
 5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Verspreid in een platte laag, maar schuif alles wel tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken.
 8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat het vocht kan verdampen.
 9. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt. Meng de cranberry’s door je granola en klaar ben je!
  Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 115 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1,5 à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s - met biet-kers-pruim-gembersmoothiebowl

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Natuurlijk is deze granola lekker met een volle, dikke yoghurt. Of met plantaardige melk.

Maar écht hélemaal lekker is het met een fris-zoete smoothie van rode biet en rood fruit. Zoals deze bijvoorbeeld:

Fan van walnoten en tahin in je granola?

Als je van walnoten en tahin houdt en een fruitige granola weet te waarderen, kan ik je de Tahin-banaangranola met walnoten zeker aanraden!

Bonusrecept! Rode, fris-zoete smoothiebowl.

Men neme, voor 2 kleine porties of 1 grote:

Blend alle ingrediënten tot een dikke smoothie. Voeg zoveel water toe als nodig is voor de voor jou perfecte smoothiedikte.

Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s close-up