Crunchygranola.nl > Recepten > Pinda-kaneelgranola met cacaonibs

Pinda-kaneelgranola met cacaonibs

(glutenvrij, vegan en zonder noten)

Pinda-kaneelgranola met cacaonibs op een chocolade smoothiebowl

De granola in zijn essentie...:

Pinda’s en chocolade, die gaan natuurlijk altijd goed samen! Zeker wanneer ze, zoals hier, gecombineerd worden met de karamel-achtig-smakende medjouldadels. In deze granola geen cacaopoeder of chocoladestukjes, maar cacaonibs: in stukjes gebroken cacaoboon. De echte pure cacaosmaak dus. De cacaonibs zijn enthousiaste sfeermakers. Ze geven naast een goede crunch ook een fijn bittertje aan het eind, een passende tegenhanger voor de zoete dadels en kaneel.

… en in zijn bijzonderheid:

Bijzondere toevoeging aan deze Crunchy Granola zijn de boekweitgrutten, die samen met de cacaonibs zorgen voor die echte crunchy-ness. Een geweldige combinatie met de wat zachtere pinda’s!

Het recept: Pinda-kaneelgranola met cacaonibs

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een sterke kleine blender (of eventueel een goede staafmixer) en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Maak eerst de dadelpasta:

  1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
  2. Giet het water af, doe de dadels samen met het zeezout in de blender en pureer tot een dikke pasta ontstaat. (Eventueel kan je dit ook met een staafmixer in een hoge, smalle kom doen.)

En dan de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 120ºC.
  2. Hak een deel van de pinda’s heel grof (iets meer dan de helft) en de rest van de pinda’s heel fijn.
  3. Meng de havervlokken, boekweitgrutten, gehakte pinda’s, cacaonibs en kaneel in een grote kom.
  4. Voeg de pindakaas en dadelpasta toe en meng alles goed door elkaar. De dadelpasta en pindakaas zijn vrij stevig zijn, dus het kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed.
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Druk het goed bij elkaar, zodat je later grote brokken granola krijgt. Ruw de bovenkant eventueel een beetje op met een lepel. Dat ziet er mooi uit als de granola klaar is, maar noodzakelijk is het geenszins.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 1 uur bakken.
  8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje.
  9. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Past uitstekend bij:

Een chocolade smoothiebowl met banaan, cacao, kaneel. En voeg eventueel nog wat gestoomde en vervolgens ingevroren stukjes bloemkool of pompoen toe aan de blender. De groenten geven naast vezels en voedingsstoffen ook zachte romigheid en extra volume aan je smoothiebowl. En ja: meer smoothiebowl = beter. Uiteraard.. Vooral de pompoen geeft daarbij ook nog een lekkere, zoetige smaak aan je smoothie.

Pinda-kaneelgranola met cacaonibs: de clusters!