Crunchygranola.nl > Recepten > Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Sinaasappel, kardemom en dadel, wat een geweldig trio is dat! Het zou een fantastische nieuwe Tony Chocolonely-smaak kunnen zijn, maar hier gebruiken we dit trio natuurlijk in een Crunchy Granola recept…
In deze granola gebruiken we niet het vruchtvlees of het sap, maar de schil van de sinaasappel. In het oranje deel van de schil bevind zich de meest geconcentreerde sinaasappelsmaak. Ik gebruik graag gedroogde, biologische sinaasappelrasp. Dat is online te koop, maar ook in biologische supermarkten. Uiteraard kun je zelf de schil van een biologische sinaasappel raspen, maar mijn ervaring is dat die zelfgeraspte schil een minder sterke smaak heeft dan de gedroogde variant uit de winkel.
Een andere goeie optie om te gebruiken is sinaasappelextract.
Ik heb ontdekt dat tijgernotenmeel een heel fijn granola-ingrediënt is. Tijgernoten zijn geen noten, het zijn kleine knolletjes, die uitstekend gemalen kunnen worden tot een meel. Tijgernotenmeel is vezelrijk, zoetig en notig van smaak én glutenvrij. Het is een wat exotisch ingrediënt, maar gelukkig is het steeds makkelijker te vinden in winkels en online.
De gepofte quinoa in dit recept zorgt er voor dat de granola crunchy en luchtig wordt. Als je alleen tijgernotenmeel zou gebruiken wordt de granola vrij compact en hard.
Het tijgernotenmeel en de gepofte quinao vormen samen dus een goede granolabasis en maakt de granola ook nog eens helemaal glutenvrij en graanvrij.
Als je op zoek gaat naar tijgernotenmeel, sinaasappelrasp of sinaasappelextract: ik heb een handig lijstje voor je gemaakt met winkels en webshops waar je terecht kunt.
Het lijken veel stappen, maar dat valt reuze mee! In feite is het een kwestie van alle ingrediënten mengen in de foodprocessor. Ik geef wat extra tips voor de werkwijze om het beste resultaat te krijgen.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip:
Je granola zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Al het vocht zou verdampt moeten zijn. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot.
Ik geef je een drietal lijstjes, voor tijgernotenmeel, sinaasappelrasp en sinaasappelextract. Ik heb geen voorkeur voor de ene of de andere winkel, de lijstjes staan dan ook in willekeurige volgorde.
En je zou het ook bij grote online drogisten kunnen proberen, daar vind je vaak tijgernotenmeel van het merk Mattisson.
Verder kun je terecht in de winkels van Ekoplaza en Holland & Barrett.
Ik gebruik zelf het liefst de gedroogde, geraspte sinaasappelschil van het merk Biovegan. Dit is in biologische winkels te koop. En je kunt het bijvoorbeeld ook vinden bij:
Puur & Fit heeft ‘sinaasappelschil granulaat’ van het eigen merk in het assortiment en Baktotaal verkoopt gemalen gedroogde sinaasappelschil van het merk Mill & Mortar.
Bij biologische winkels (zoals de Ekoplaza) en ook bij biologische winkels online (zoals de Biologische Toko) kun je sinaasappelextract van het merk Cook vinden.
Nielsen-Massey heeft ook goede sinaasappelextract in het assortiment. Onder andere te koop bij Baktotaal en Kookwinkel Oldenhof
Dit is géén uitputtend lijstje, uiteraard. Er zijn ook andere web- en gewone winkels die glutenvrije en/of biologische producten verkopen waar je tijgernotenmeel of sinaasappelrasp of sinaasappelextract kunt vinden.
Op de foto’s zie je de Sinaasappel-kardemomgranola geserveerd met dikke, biologische Griekse yoghurt. En dat is, naar mijn bescheiden mening, ook meteen de állerlekkerste combinatie voor een goed ontbijt.
Maar je kunt het ook prima eten met een andere (vegan) yoghurt, kwark of skyr. Ik raad het je af om de granola met welke melkvariant dan ook te nuttigen. De crunchy clusters worden dan al snel zacht door het vele vocht. En dat is zonde, want de knapperigheid draagt ook bij aan de smaakbeleving.
Zoals vrijwel elke granola is ook deze variant prima als snack. Wanneer je maar wilt, granola kan altijd.
Als tijgernotenmeel je wel bevalt, als granola-ingrediënt, kijk dan vooral even bij de
> Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan (paleo, glutenvrij en vegan)
Cacaonibs, bananenchips en gepofte quinoa maken deze granola heerlijk crunchy.
of de
> Tijgernotengranola met aardbei en kokos (paleo, glutenvrij en vegan).
Deze granola is net zo lekker fris-fruitig als de Sinaasappel-kardemomgranola. Met knapperige gevriesdroogde aardbei en een drizzle van santen (ook wel bekend als kokospasta of creamed coconut).