Crunchygranola.nl > Recepten > Tijgernotengranola met aardbei en kokos-drizzle

Tijgernotengranola met aardbei en kokos-drizzle

(paleo, glutenvrij, graanvrij, vegan en AIP proof)

Tijgernotengranola

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Granola met slechts vier ingrediënten! Of vijf of zeven, allemaal goed...

Voor deze granola heb je eigenlijk genoeg aan vier ingrediënten. En dan heb ik olie, water en zout gewoon meegerekend…

Met tijgernotenmeel, olijfolie, water en zout maak je een supermakkelijke én lekkere granola cereal. Ik noem het granola cereal omdat we de granola de vorm van ontbijtgranen geven. Weer eens iets anders nietwaar?

Met wat amandelmeel of havermout erbij wordt het nog een tikkie lekkerder. En ronduit feestelijk maak je het met gevriesdroogde aardbei en gesmolten santen, waar je een snelle kokos drizzle mee maakt. Bijzonder feestelijk, terwijl je echt alleen maar gezonde ingrediënten gebruikt. Een win-win-situatie dus!

Deze tijgernotengranola is héel geschikt voor de paleo, glutenvrije of vegan eter. Daarbij is deze granola ook nog eens redelijk koolhydraatarm, als je de variant met amandelmeel maakt.

Tijgernotengranola

Waar kun je tijgernotenmeel kopen?

De hoofdrolspeler in deze granola is tijgernotenmeel. Of chufameel, moet ik eigenlijk zeggen. Want tijgernoten heten eigenlijk ‘chufa’s’. Chufa’s zijn glutenvrij van nature en smaken zoetig en een beetje nootachtig.

Als je meer over de chufa wilt weten, dan raad ik je aan om eens naar de site van ChufaFactory te gaan. Daar vind je er alles over.

In de supermarkt kun je helaas geen tijgernotenmeel vinden. Wel op andere plekken gelukkig! Online natuurlijk, bijvoorbeeld bij:

Verder kun je terecht bij Ekoplaza en Holland & Barrett.

En waar kun je gevriesdroogde aardbei, amandelmeel en santen vinden?

Amandelmeel kun je tegenwoordig in iedere grote supermarkt vinden. En natuurlijk online.

Misschien ben je nog niet bekend met gevriesdroogde aardbei en santen? Ik heb wat meer informatie voor je op de site. Met een toelichting op wat het is én waar je het kunt kopen. Klik hier voor gevriesdroogde aardbei en hier voor santen.

Tijgernotengranola

Vier granola-variaties

Je kunt goed variëren met dit recept. Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt, je eetvoorkeuren en de ingrediënten die je in huis hebt, kies je je favoriet.

4 ingrediënten: tijgernotenmeel, olijfolie, water en zout

Dit is de basis. Hier maak je al een hele fijne granola cereal mee.

5 ingrediënten: tijgernotenmeel, amandelmeel, olijfolie, water en zout

Als je een deel van het tijgernotenmeel vervangt door amandelmeel wordt je granola cereal net een tikkie knapperiger. Deze variant heeft mijn persoonlijke voorkeur, maar als je alleen met tijgernotenmeel wilt werken is dat ook echt een prima optie.

5 ingrediënten: tijgernotenmeel, havermout, olijfolie, water en zout

In plaats van amandelmeel kun je ook havermout toevoegen. Het geeft wat meer bite aan je granola. Het deeg is iets minder makkelijk te verwerken dan wanneer je tijgernoten- en/of amandelmeel gebruikt en je cereal wordt door de havervlokken uiteraard wat grover (zie onderstaande foto voor een vergelijking). Voordeel van deze variant is dat havermout goedkoper is dan tijgernotenmeel en amandelmeel. En de havermout geeft ook wat meer smaak. Het combineert uitstekend met tijgernotenmeel!

6 of 7 ingrediënten: met gevriesdroogde aardbei en santen

Met bovenstaande varianten heb je een goede basis te pakken waar je bij het ontbijt nog allerlei andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Noten, ge(vries)droogd fruit, cacaonibs, you name it…

Maar extra feestelijk en lekker maak je de granola met stukjes gevriesdroogde aardbei en een kokos drizzle waar je alleen maar santen voor nodig hebt (ook wel bekend als kokospasta of creamed coconut). En bovendien ziet het er prachtig uit…

Tijgernotengranola

Tijgernotengranola met (of zonder) aardbei en kokos-drizzle

print e-mail

Ingrediënten voor de granola cereal:

Optioneel voor de aardbei-kokostopping:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
 2. Meng alle ingrediënten voor de granola cereal in een grote kom door elkaar tot een deegbal. Met een lepel werkt prima, maar je kunt ook je handen gebruiken.
 3. Leg de deegbal op de siliconen bakmat (of bakpapier) en vorm het tot een dikke rechthoek. Leg er een vel bakpapier op en rol het deeg met de deegroller uit tot een rechthoekige, dunne plak van zo’n 2 à 3 mm hoogte. Verwijder het bovenste bakpapier en snijd met een mes vierkantjes in het deeg (zie de foto hierboven) Laat de vierkantjes aan elkaar.
 4. Leg de bakmat op de bakplaat, schuif in de oven en laat de granola zo’n 45 tot 60 minuten bakken.
 5. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola cereal in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
 6. Smelt daarna de santen au bain-marie.
 7. Breek ondertussen de gevriesdroogde aardbei in wat kleinere stukjes en strooi gelijkmatig over de granola.
 8. Roer de santen door tot een goed egaal mengsel en laat vervolgens afkoelen tot het wat minder vloeibaar is. Dat zorgt voor een gelijkmatiger drizzle.
 9. Doe de santen over in een plastic zakje, knip van éen hoek een héél klein puntje af en maak mooie drizzles over de granola (zie de foto hieronder).
 10. Laat de santen helemaal afkoelen. Het werkt het beste om de bakplaat in de koelkast te schuiven, dan blijft de gevriesdroogde aardbei lekker knapperig. (Als je gevriesdroogd fruit lang aan de lucht blootstelt neemt het het vocht uit de lucht op, waardoor het snel zijn knapperigheid verliest.)
 11. Breek de granola cereal in stukjes en bewaar het in een luchtdichte pot op kamertemperatuur. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip:
Je granola zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Tijgernotengranola

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze tijgernotengranola maakt samen met een milde, dikke yoghurt een fantastisch ontbijt. Je kunt alle varianten yoghurt gebruiken die je wilt. Griekse yoghurt, kokosyoghurt, amandelyoghurt, hangop, rauwmelkse yoghurt, noem maar op. Ook een milde kwark is een goeie optie.

Als je de variant zónder aardbei en kokos hebt gemaakt kun je er allerhande extra’s aan toevoegen. Erg lekker is uiteraard de combinatie met gevriesdroogd fruit en kokosyoghurt of kokosvlokken. Maar ook allerhande noten, (gedroogd) fruit, pitten en cacaonibs zijn er lekker bij.

Tijgernotengranola

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Een andere feestelijke granola is natuurlijk de
> Birthday cake granola, met gevriesdroogd fruit, witte chocolade, gepofte quinoa en sprinkles. Of maak de
> Pistachegranola met advocaat. Extra feestelijk als je die serveert met een witte chocolademousse, frambozen en advocaat. Een geweldig dessert!

Zoek je een granola waar santen de hoofdrol in speelt, kijk dan even bij het recept voor de
> Kokos-vanillegranola met gojibessen (koolhydraatarm en vegan).

En zoek je een meer klassieke granola met tijgernotenmeel, klik dan vooral even door naar de
> Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan (paleo, glutenvrij en vegan).

Tijgernotengranola