Crunchygranola.nl > Recepten > Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan

Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan

(paleo, glutenvrij, graanvrij en vegan)

Tijgernotengranola

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

De granola in zijn essentie...:

Dit granolarecept is voor iedere fan van crunchy, lichtzoete, maar zeker ook gezonde granola. Mét grote clusters. Ook als je glutenvrij en helemaal graanvrij wilt eten is dit ontbijtrecept een prima keus. Het basisingrediënt is tijgernotenmeel. Met z'n nootachtige smaak en natuurlijke zoetheid is dit een heel goede toevoeging aan je granola-bak-repertoire.

Tijgernotengranola

… en in zijn bijzonderheid:

In deze granola draait het allemaal om het tijgernotenmeel. Of chufameel, moet ik eigenlijk zeggen. Want ’tijgernoten’ heten eigenlijk ‘chufa’s’.

Als je meer over de chufa wilt weten, dan raad ik je aan om eens naar de site van ChufaFactory te gaan. Daar vind je er alles over.

De reden dat we in dit granolarecept tijgernoten gebruiken is niet alleen omdat ik graag weer eens een volledig graanvrije granola wilde maken (dus zelfs zonder havervlokken), maar ook vanwege de smaak, de bindingskracht en de goede vezels en voedingsstoffen. En de chufa en bananenchips in het recept zorgen voor zoveel zoetheid dat extra zoet toevoegen werkelijk niet nodig is. Sterker nog: deze Crunchy Granola is ook zónder de bananenchips heerlijk. Wil je minder suiker gebruiken of graag koolhydraatarm eten, probeer dit ontbijtrecept dan eens zonder banaan. (Voeg dan ietsje minder water toe.)

In dit recept gebruiken we meel gemaakt van de tijgernoot, maar ook gehakte, gepelde tijgernoten of tijgernotenschaafsel kun je heel goed gebruiken in allerhande granola’s!

In de supermarkt kun je helaas geen tijgernotenmeel vinden. Wel op andere plekken gelukkig! Natuurlijk online, bijvoorbeeld bij:

Verder kun je terecht bij Ekoplaza en Holland & Barrett.

Tijgernotengranola

Het recept: Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan

print e-mail

Ingrediënten voor de tijgernotengranola:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Doe de bananenchips in je foodprocessor, hakmolen of high speed blender. Zet aan tot de bananenchips tot gruis gemalen zijn of in kleine stukjes gehakt. Het resultaat is afhankelijk van welk keukenapparaat je gebruikt. Zowel gruis als kleine stukjes zijn prima.
  3. Meng de gemalen bananenchips met het tijgernotenmeel, het amandelschaafsel, de gepofte quinoa, cacaonibs en zout in een grote kom.
  4. Voeg vervolgens het water en de olie toe en meng goed. Dit kan met een lepel of spatel, maar het allerhandigst werkt het om gewoon met je handen te kneden. Het resultaat van deze mengactie lijkt op een soort koekjesdeeg. (Je kunt er ook daadwerkelijk heel goed koekjes van bakken!)
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan. Rul de granola een beetje op met je vingers voor een mooi effect, maar nodig is dat niet.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 45 minuten.
  7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 60 minuten bakken. (Er zit veel vocht in het granolamengsel dat allemaal moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.)
  8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
  9. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Tijgernotengranola

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze tijgernotengranola is lekker met (plantaardige) melk of een dikke, volle yoghurt, zoals Griekse yoghurt, kokosyoghurt of rauwmelkse yoghurt hangop (van Raw Milk Company, te koop in biologische supermarkten).

Als je de granola in grote brokken breekt, zijn deze granolabites ook heel goed en makkelijk als tussendoortje, thuis of on the road.

Tijgernotengranola

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Eet je graag paleo, graanvrij of glutenvrij, dan heb ik nog meer fijne granolarecepten voor je:
> Carrot cake granola
> Ultieme snelle ontbijtmix.

Maar ook de koolhydraatarme granola’s zijn een goede optie! Zie bijvoorbeeld de:
> Ketogranola met cacaoboter
> Kokos-vanillegranola met gojibessen
> Keto-chocoladegranola met gojibessen.

Tijgernotengranola