Crunchygranola.nl > Recepten > Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel

(glutenvrij, graanvrij, notenvrij, zuivelvrij en vegan)

Close-up van Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel in een schaaltje met Griekse yoghurt

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel in een schaaltje met Griekse yoghurt

Sinaasappel, kardemom en dadel

Sinaasappel, kardemom en dadel, wat een geweldig trio is dat! Het zou een fantastische nieuwe Tony Chocolonely-smaak kunnen zijn, maar hier gebruiken we dit trio natuurlijk in een Crunchy Granola recept…

In deze granola gebruiken we niet het vruchtvlees of het sap, maar de schil van de sinaasappel. In het oranje deel van de schil bevind zich de meest geconcentreerde sinaasappelsmaak. Ik gebruik graag gedroogde, biologische sinaasappelrasp. Dat is online te koop, maar ook in biologische supermarkten. Uiteraard kun je zelf de schil van een biologische sinaasappel raspen, maar mijn ervaring is dat die zelfgeraspte schil een minder sterke smaak heeft dan de gedroogde variant uit de winkel.

Een andere goeie optie om te gebruiken is sinaasappelextract.

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel in een glazen weckpot

Glutenvrij en graanvrij

Ik heb ontdekt dat tijgernotenmeel een heel fijn granola-ingrediënt is. Tijgernoten zijn geen noten, het zijn kleine knolletjes, die uitstekend gemalen kunnen worden tot een meel. Tijgernotenmeel is vezelrijk, zoetig en notig van smaak én glutenvrij. Het is een wat exotisch ingrediënt, maar gelukkig is het steeds makkelijker te vinden in winkels en online.

De gepofte quinoa in dit recept zorgt er voor dat de granola crunchy en luchtig wordt. Als je alleen tijgernotenmeel zou gebruiken wordt de granola vrij compact en hard.

Het tijgernotenmeel en de gepofte quinao vormen samen dus een goede granolabasis en maakt de granola ook nog eens helemaal glutenvrij en graanvrij.

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel in de maak

Sinaasapel-kardemomgranola met tijgernotenmeel

print e-mail

Als je op zoek gaat naar tijgernotenmeel, sinaasappelrasp of sinaasappelextract: ik heb een handig lijstje voor je gemaakt met winkels en webshops waar je terecht kunt.

Ingrediënten voor ruim 400 gram granola (op volgorde van gebruik):

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

Het lijken veel stappen, maar dat valt reuze mee! In feite is het een kwestie van alle ingrediënten mengen in de foodprocessor. Ik geef wat extra tips voor de werkwijze om het beste resultaat te krijgen.

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Voeg tijgernotenmeel, kokosrasp (of kokosvlokken), sinaasappelrasp (of sinaasappelextract), kardemom en zout toe aan de kom van de foodprocessor.
  3. Gebruik je kokosvlokken in plaats van kokosrasp? Laat de foodprocessor dan even draaien om de vlokken in kleinere stukjes te breken.
  4. Voeg vervolgens één voor één de gehalveerde dadels toe, terwijl de foodprocessor blijft draaien. Voeg de volgende dadelhelft toe als de vorige redelijk goed verdeeld is door het mengsel. Ga door tot de dadels goed verdeeld zijn.
  5. Laat de foodprocessor draaien en voeg lepel voor lepel de olie en het water toe. Laat draaien tot je een smeuïge, dikke, plakkerige substantie hebt. Geef het eventueel een paar minuten de tijd. Het mengsel moet aan elkaar blijven plakken als je er wat van tussen je vingers knijpt.
  6. Laat de foodprocessor nog steeds draaien als je de pompoenpitten toevoegt. Maal de pompoenpitten tot grove stukken. Dit duurt maar kort! Laat niet langer draaien dan nodig.
  7. Zet de foodprocessor uit en doe het mengsel over in een kom.
  8. Voeg de gepofte quinoa toe en meng door het mengsel. Bij voorkeur met je handen. Kneed het even goed door zodat het echt goed samenkomt (zie bovenstaande foto).
  9. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan (zie foto onder het recept).
  10. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 30 minuten.
  11. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens weer 30 minuten bakken.
  12. Draai de granola voorzichtig om met een grote spatel (probeer zoveel mogelijk aan één stuk te houden) en laat nog 30 minuten bakken. (Er zit vocht in het granolamengsel dat moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.)
  13. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
  14. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip:
Je granola zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Al het vocht zou verdampt moeten zijn. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot.

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel op een bakplaat

Waar koop je tijgernotenmeel en sinaasappelrasp of -extract?

Ik geef je een drietal lijstjes, voor tijgernotenmeel, sinaasappelrasp en sinaasappelextract. Ik heb geen voorkeur voor de ene of de andere winkel, de lijstjes staan dan ook in willekeurige volgorde.

Tijgernotenmeel (chufameel) kun je o.a. kopen bij

En je zou het ook bij grote online drogisten kunnen proberen, daar vind je vaak tijgernotenmeel van het merk Mattisson.

Verder kun je terecht in de winkels van Ekoplaza en Holland & Barrett.

Sinaasappelrasp (gedroogde, geraspte sinaasappelschil) kopen

Ik gebruik zelf het liefst de gedroogde, geraspte sinaasappelschil van het merk Biovegan. Dit is in biologische winkels te koop. En je kunt het bijvoorbeeld vinden bij:

En Puur & Fit heeft ‘sinaasappelschil granulaat’ van het eigen merk in het assortiment.

Sinaasappelextract (sinaasappelaroma) kopen

Bij biologische winkels (zoals de Ekoplaza) en ook bij biologische winkels online (zoals de Biologische Toko) kun je sinaasappelextract van het merk Cook vinden. Cook noemt het ‘sinaasappelaroma’.

Nielsen-Massey heeft ook goede sinaasappelextract in het assortiment. Onder andere te koop bij Baktotaal en Kookwinkel Oldenhof

Dit is géén uitputtend lijstje, uiteraard. Er zijn ook andere web- en gewone winkels die glutenvrije en/of biologische producten verkopen waar je tijgernotenmeel of sinaasappelrasp of sinaasappelextract kunt vinden.

Close-up van Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel in een weckpot

Hoe eet je deze granola?

Op de foto’s zie je de Sinaasappel-kardemomgranola geserveerd met dikke, biologische Griekse yoghurt. En dat is, naar mijn bescheiden mening, ook meteen de állerlekkerste combinatie voor een goed ontbijt.

Maar je kunt het ook prima eten met een andere (vegan) yoghurt, kwark of skyr. Ik raad het je af om de granola met welke melkvariant dan ook te nuttigen. De crunchy clusters worden dan al snel zacht door het vele vocht. En dat is zonde, want de knapperigheid draagt ook bij aan de smaakbeleving.

Zoals vrijwel elke granola is ook deze variant prima als snack. Wanneer je maar wilt, granola kan altijd.

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel in een pot in birdview

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Als tijgernotenmeel je wel bevalt, als granola-ingrediënt, kijk dan vooral even bij de

> Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan (paleo, glutenvrij en vegan)
Cacaonibs, bananenchips en gepofte quinoa maken deze granola heerlijk crunchy.

of de

> Tijgernotengranola met aardbei en kokos (paleo, glutenvrij en vegan).
Deze granola is net zo lekker fris-fruitig als de Sinaasappel-kardemomgranola. Met knapperige gevriesdroogde aardbei en een drizzle van santen (ook wel bekend als kokospasta of creamed coconut).

Sinaasappel-kardemomgranola met tijgernotenmeel op een lepel met yoghurt