Crunchygranola.nl > Over de granola's > Bereiding

Bereiding

Oventemperatuur...

Alle Crunchy Granola’s worden op lage temperatuur gebakken, niet hoger dan 130ºC. Dit heeft verschillende redenen. Heel belangrijk: je granola zal niet verbranden. Vooral de noten en pitten kunnen snel verbranden als je op hogere temperatuur bakt. Te hard gebakken noten zijn niet alleen niet lekker, maar ook minder gezond. De gezondheid van de vetten en eiwitten in de noten wordt erdoor teniet gedaan.

... en oventijd

Het gevolg van de lagere oventemperatuur is dat de bereiding langer zal duren. Maar óok dat je tussendoor de granola niet hoeft om te scheppen en er praktisch geen omkijken naar hebt. Dat is makkelijk, en bovendien zorgt het ervoor dat de granola ook de gelegenheid krijgt om mooie grote zogeheten ‘clusters’ te vormen. Niet onbelangrijk. Met tussentijds omscheppen zal dat minder het geval zijn.

De meeste Crunchy Granola’s worden eerst 30 minuten op 125ºC à 130ºC gebakken en vervolgens nog drie kwartier tot een uur op 90ºC. Dus eerst 30 minuten even een goede bak-boost en daarna wordt de granola als het ware uitgedroogd waardoor het flink krokant en crunchy wordt. De granola is daardoor ook langer houdbaar is. Ja, drie weken houdt ‘t het makkelijk uit in een goed afgesloten pot (een weckpot is ideaal).

Er zijn een paar granolarecepten op deze site met wat lagere temperaturen of kortere baktijden (zoals de Pindagranola met ‘salted honey’, de Anijs-venkelgranola met maanzaad of de Ketogranola met cacaoboter). Als dat het geval is staat dat duidelijk aangegeven in het recept.

Bakken met een siliconen bakmat

Als je een siliconen bakmat hebt, is het een goed idee om die te gebruiken. Dit geeft een beter bakresultaat dan bakpapier. Hoe het werkt? Ik heb geen idee… Maar bakpapier heeft de neiging om vochtig te worden (door het vocht in de granola) en een siliconen bakmat heeft dat niet. De granola wordt daardoor sneller droog en crunchy.

Makkelijk en snel

Iedere Crunchy Granola is makkelijk en snel in elkaar te draaien. Het is een kwestie van ingrediënten bij elkaar doen, mengen, op een bakplaat leggen en rustig laten bakken. En soms moeten ingrediënten even gesmolten worden voor je ze kunt gebruiken.

In een aantal recepten wordt dadelpasta gebruikt. En dat is makkelijk zelf te maken, maar zelf maken kost natuurlijk wel wat extra tijd. Heb je daar geen zin in: dadelpasta is ook kant en klaar te koop. Hoe je dadelpasta maakt of waar je het kunt kopen en hoe je het kunt gebruiken lees je op de pagina met extra informatie over de dadelpasta.

Mengen

Het mengen van ingrediënten is natuurlijk niet heel ingewikkeld, maar met deze tips gaat het mengproces nog een tikje makkelijker:

Het daadwerkelijke mengen met de lepel kan overigens best even een pittig klusje zijn aangezien de dadel- en notenpasta’s die gebruikt worden aan de stevige kant zijn. Het granolamengsel mengen met de achterkant van een stevige lepel gaat heel goed.