Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Boekweit

Boekweit

Wat is dat eigenlijk, boekweit?

Als we het hebben over boekweit als ingrediënt, dan hebben we het eigenlijk over boekweitzaad (of boekweitkorrels, zoals het ook wel eens genoemd wordt). Boekweit is de plant, boekweitzaad het zaadje van die plant. Het zaad wordt vaak op dezelfde manier gebruikt als granen. Maar het ís geen graan. Want granen zijn zaden van grassen en boekweit is nou eenmaal niet afkomstig van een gras. Het is dan ook een zogenaamd ‘pseudograan’. En daarmee is boekweit ook meteen volledig glutenvrij.

Boekweit wordt vaak gebruikt in gemalen vorm, als boekweitmeel, of als ‘kasha’, waarbij de boekweitkorrels geroosterd zijn. In Crunchy Granola recepten gebruiken we regelmatig de gepelde, ongemalen, ongeroosterde boekweitzaden en die geven een fantastisch goede crunch!

boekweit

Waar is boekweit te koop?

Voor biologische boekweit kun je terecht bij iedere willekeurige biologische supermarkt. Bij landelijke ketens als Odin en Ekoplaza vind je het zowel in de winkels zelf als in de webshop. Online kun je ook prima slagen bij bijvoorbeeld Pit&Pit (waar ze het boekweitkorrels noemen).
En je zult het eveneens in de grotere reguliere supermarkten kunnen vinden (of dan toch in ieder geval in de webshops daarvan) en in de webshop van De Notenshop van het merk ‘Smaakt’.

Niet te verwarren met:

Boekweit moet je niet verwarren met boekweitgrutten. Boekweitgrutten zijn weliswaar boekweitzaden, maar dan in een gebroken variant. Grutten geven een totaal andere structuur en daarmee een totaal andere ‘bite’ aan je granola dan boekweit. Maar soms wil je het éen, soms wil je het ander. Want boekweitgrutten zijn ook absoluut lekker in granola! Zo worden ze bijvoorbeeld heel succesvol ingezet in het recept voor Pindagranola met ‘salted honey’, om maar eens wat te noemen.

Waar je boekweit ook niet mee moet verwarren is ‘kasha’ (of ‘kasja’). Kasha is zoals gezegd geroosterde boekweit. En het roosteren doen we in dit geval gewoon tijdens het granola bakken zelf, dat hoeft niet vooraf te gebeuren.

Alternatieven voor boekweit:

Kun je geen boekweit of boekweitkorrels vinden, dan zou je tóch boekweitgrutten kunnen gebruiken in je granola. Maar zoals gezegd: dat geeft wel een heel ander effect. Ik zou er dan ook voor kiezen om bijvoorbeeld de helft van de boekweit te vervangen door boekweitgrutten en de andere helft door extra havervlokken.

Crunchy Granola recepten met boekweit:

Aan de slag met boekweit? Deze granola’s kan ik je met enthousiasme aanraden!
> Boekweit-cacaogranola met kokoschips
> Anijs-venkelgranola met maanzaad

Wat kun je nog meer met boekweit?

Je kunt nog een heleboel meer met boekweit! Zo kun je het ook goed in gekookte vorm gebruiken. Gewoon, als onderdeel van de warme maaltijd of om er een fijn warm ontbijtje mee te maken. Eigenlijk een beetje zoals je rijst of quinoa in kunt zetten op allerhande manieren.

Wat ook heel lekker is, is om van rauwe, geweekte boekweitkorrels een koude pap te maken met behulp van een blender of foodprocessor. Klinkt niet lekker? Is het wel! Zeker op een warme zomerdag, met vers fruit en noten. (Het internet geeft vele fantastische recepttips.. Zoek op rauwe boekweitpap en gij zult vinden!)