Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Cacaoboter

Cacaoboter

Wat is dat eigenlijk, cacaoboter?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Plus nog wat andere ingrediënten, maar de cacaoboon is de basis. En cacaoboter is het vet dat uit de cacaoboon wordt gewonnen. Ik citeer maar even Wikipedia hier, want waarom moeilijk doen als een ander al helder voor je heeft samengevat hoe cacaoboter ontstaat:

‘Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder.’

Voor het maken van pure en melkchocolade wordt zowel cacaoboter als cacaopoeder gebruikt, voor witte chocolade alleen de cacaoboter. Cacaoboter is dus essentieel voor het maken van alle chocolade.

Cacaoboter ruikt heerlijk! Als chocolade. Niet zo gek nee. Soms wordt het ontgeurd (net als bij kokosolie vaak gebeurt) en daarmee verliest het ook z’n subtiele chocoladesmaak. Zonde, zou ik zeggen. Want het voegt echt iets toe aan je lekkernijen. Koop als het even kan biologische, rauwe cacaoboter, daar zitten nog de beste goede stofjes en de meeste smaak in. Gelukkig is dat op veel plekken te krijgen. Ga je het niet alleen smelten, maar wat meer verhitten, zoals bijvoorbeeld bij het bakken van granola’s, dan zal de geur en smaak minder sterk worden en het gehalte aan goede stofjes neemt dan ook af. Het is in dat geval ook minder belangrijk om specifiek rauwe cacaoboter in te slaan.

cacaoboter

Waar is cacaoboter te koop?

Biologische cacaoboter is op veel plekken te koop, zowel in de winkel als online. Zo kun je terecht bij natuurvoedingswinkels als Ekoplaza, maar ook bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.

Cacaoboter kopen via het internet

Verder kun je online prima slagen bij onder andere Pit&Pit, De Notenshop, Baktotaal of Puur Mieke. En je zult het eveneens in online drogisterijen kunnen vinden. Zoals bijvoorbeeld bij Vitatheek of De Online Drogist.

Biologisch en raw

Niet al deze opties zijn biologisch, en niet al deze cacaoboters zijn raw. Als je dat belangrijk vindt, let er dan even goed op. Biologische en raw cacaoboter is wel een stuk prijziger dan de niet biologische en raw variant.

Schijfjes versus brokken

Verder is het handig om te letten op het formaat van de cacaoboter. Ik vind het zelf heel fijn om te werken met kleine schijfjes van allemaal ongeveer hetzelfde formaat, zoals je ook op de foto ziet. Dat weegt makkelijk af en dan smelt het allemaal ongeveer even snel bij het verwerken. Maar noodzakelijk is dat geenszins en je kunt ook prima aan de slag met de cacaoboter die je in brokken koopt.

Niet te verwarren met:

Cacaoboter is niet hetzelfde als cacaomassa. Cacaomassa is namelijk de cacaoboter én het cacaopoeder van de cacaoboon.

Cacaoboter versus kokosolie

Het is duidelijk dat cacaoboter ook niet hetzelfde is als kokosolie. In sommige recepten kun je het één echter wel uitwisselen met het ander. Ik zeg ‘soms’, want dat is niet altijd het geval. Wanneer wel en wanneer niet? En waarom is dat dan? Tja, dat heeft vooral met smelt- en stollingstemperaturen te maken. En daar is een heleboel over te zeggen. Om te beschrijven hoe dat werkt gaat voor hier te ver. En heel eerlijk: dat kunnen anderen ook beter dan ik. Mijn expertise ligt bij granola’s bakken….

Kokosolie of ander vet vervangen door cacaoboter in je granola

In granolarecepten die om kokosolie vragen kun je dit zonder probleem één op één vervangen door cacaoboter. En dit geldt ook voor recepten met roomboter of olijf- of zonnebloemolie. Cacaoboter is hard bij kamertemperatuur en begint te smelten vanaf 35 à 36ºC. Als het na het bakken weer afkoelt, zal de cacaoboter weer harder worden. Dit is natuurlijk een perfecte eigenschap voor granola’s, zo ontstaan er makkelijker goeie clusters in je granola.

Als je cacaoboter gebruikt kan het handig zijn om je bakplaat met granola na het bakken en afkoelen tot kamertemperatuur even in de koelkast te schuiven. Cacaoboter smelt snel, maar stollen gaat dan weer vrij langzaam, is mijn ervaring bij het granolabakken.

Alternatieven voor cacaoboter:

Gebruik je cacaoboter om chocolade te maken, dan is dat een essentieel onderdeel dat je niet kunt vervangen. (Er zijn genoeg recepten te vinden met kokosolie, maar de smaak zal anders zijn en je chocolade heeft een ander mondgevoel en ‘smeltgedrag’.)

Maar in je granolabaksels is vervanging wél goed mogelijk. Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter. En dit geldt andersom ook. Heb je geen cacaoboter in huis en wil je wél snel aan de bak, gebruik dan kokosolie of roomboter. Het resultaat zal een tikkie anders zijn misschien, maar desalniettemin heel goed!

Crunchy Granola recepten met cacaoboter:

Aan de slag met cacaoboter in je granola? Tot op heden staan er twee granolarecepten op de site waar cacaoboter in gebruikt wordt, maar dat zijn dan ook wel meteen hele goeie! En dat zijn deze:
> Ketogranola met cacaoboter
> Keto-chocoladegranola met gojibessen

In andere Crunchy Granola’s kun je het ook gebruiken. Zo wordt in het recept voor de
> Birthday cake granola
roomboter gebruikt, maar dat zou je zonder problemen kunnen vervangen door cacaoboter. Handig als je liever een volledig plantaardige granola wilt bakken.

En ook de
> Anijs-venkelgranola met maanzaad
leent zich heel goed voor een wissel. De olijfolie kun je prima vervangen door gesmolten cacaoboter.

Wat kun je nog meer met cacaoboter?

Wat je nog meer kunt met cacaoboter? Chocolade maken! Uiteraard. Zoekt op het internet en gij zult verschillende recepten vinden.

Maar er zijn meer manieren om het te gebruiken.

Recept: Bulletproof Golden Milk!

Wat óok lekker is: een combinatie van bulletproof koffie en golden milk.

Ik noem het dan ook de ‘Bulletproof Golden milk’. De cacaoboter zorgt voor een fantastisch volle, romige schuimkraag en een subtiele cacaosmaak. De cacaoboter smelt in de warme melk, maar de temperatuur blijft laag genoeg om de heerlijke cacaogeur en -smaak te behouden.

Men neme, voor 1 flink glas:

En je maakt het eenvoudig als volgt:

  1. Warm de melk op in een steelpannetje tot het bijna kookt.
  2. Doe de melk over in een blender.
  3. Voeg de specerijen en de cacaoboter toe.
  4. Blend de Bulletproof Golden Milk gedurende een halve à één minuut.

Enjoy!