Crunchygranola.nl > Recepten > Cashew-sinaasappelgranola met cranberry's
Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!
Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
Er zijn van die smaakcombinaties die het in allerlei gerechten goed doen, maar eigenlijk helemaal niet zo bekend zijn. De combinatie van cashewnoten, sinaasappel en cranberry's is daar één van. Een fantastisch trio in allerhande salades, vegan cheesecake, koekjes én granola…
De uitdaging voor ieder Crunchy Granolarecept is om deze zo luxe en decadent mogelijk te laten smaken, terwijl er toch alleen maar gezonde ingrediënten gebruikt worden. Zodat je het gevoel van een weekendontbijt óok op je doordeweekse dag kunt ervaren.
De grootste moeilijkheid zit ’m meestal in de zoete component. Want de granola mag best een beetje zoetig smaken, dat is namelijk lekker, maar we willen tegelijkertijd dat het een voedzaam ontbijt oplevert, zonder fikse bloedsuikerspiegelpieken en -dalen. Daardoor heb je er de hele ochtend plezier van en hoef je niet na twee uur weer hongerig op zoek naar nieuw voedsel…
In deze granola komt het zoet uit een onverwachte hoek: de noten.
Cashewnoten en amandelen (vooral de blanke, het vlies van bruine amandelen is licht bitter) zijn van nature zoet. Daar maken we graag gebruik van. Het sinaasappelsap geeft natuurlijk een zoetje mee, maar een groot deel van het zoet komt uit de cashewnoten, cashewpasta, amandelmeel en amandelen. Al deze ingrediënten kun je in de biologische supermarkt vinden, maar de grotere reguliere supermarkt heeft het meestal ook in huis.
Ook zonder de gedroogde cranberry’s is dit een fijne granola, maar toch zou ik ze niet weglaten. Ze zorgen voor een fijn fris-zoet-zuur tintje en wat sappigheid. Een mooie aanvulling op de sinaasappel!
Het amandelmeel dient nog een extra doel in dit recept. De combinatie van het amandelmeel met het sap van de sinaasappel zorgt voor mooie grote granolaclusters. En dat is lekker! Je kunt hier bijvoorbeeld ook boekweitmeel voor gebruiken, maar dat geeft wel een heel andere smaak.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Eet deze granola met een dikke, volle (plantaardige) yoghurt of bijvoorbeeld met wat kefir. En het is natuurlijk extra lekker met stukjes verse sinaasappel!
Wil je je ontbijtje extra sinaasappelig, vervang de cranberry’s dan eens door gekonfijte sinaasappelschil. Dat kun je kopen in de biowinkel of online, maar óók zelf maken. Moeilijk is het niet, je bent er ook niet lang mee bezig, maar het proces neemt wel wat tijd in beslag. De tijd is nodig om de grootste bitterheid uit de schil te laten verdwijnen. Het enige dat je nodig hebt zijn biologische sinaasappels, suiker en water. Een goede stap-voor-stap handleiding vind je bijvoorbeeld bij Rutger Bakt.
Als je van fruitig-sappige cranberry’s houdt in je granola, dan kan ik je de volgende recepten van harte aanbevelen:
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s en de
> Klassieke havergranola met rozijnen. Vervang de rozijnen eenvoudigweg door cranberry’s.
En gebruik je graag amandelmeel om van die mooie grote granolaclusters te maken, kijk dan vooral even bij de
> PB&J granola, met pindakaas en aardbei of de
> Keto-chocoladegranola met gojibessen.