Crunchygranola.nl > Recepten > Hartige granola met pesto

Hartige granola met pesto

(glutenvrije hartige granola, suikervrij en vegan)

Hartige granola met tomaatjes uit de oven

De granola in zijn essentie...:

Zoete granola’s worden vaak bij het ontbijt of als tussendoortje gegeten, meestal met yoghurt. Maar is het niet mogelijk om eens een hartige variant te maken die je kunt combineren met zo’n beetje alle andere maaltijden? Jazeker wel!

Dit recept voor hartige granola met pesto bewijst het. Granola voor elk moment van de dag! Als snack bij de borrel, als crumble over een ovenschotel met kruidige tomaatjes of als crunchy topping op hartige pannenkoekjes met een volle, dikke yoghurt. Om maar eens wat te noemen… Meer inspiratie nodig? I’ve got you covered!

… en in zijn bijzonderheid:

Wat bijzonder is aan deze hartige granola is dat het volledig plantaardig is, maar tóch mooie grote granolabrokken, a.k.a. ‘clusters’ heeft. In recepten voor hartige granola’s wordt meestal eiwit gebruikt om dat voor elkaar te krijgen. En dat werkt heel goed, zeker. Maar mijn streven is om de Crunchy Granola recepten zoveel mogelijk plantaardig te houden (met een uitzondering voor de Birthday cake granola, want birthday cake, dat vraagt niet alleen om sprinkles en vanille, maar ook om boter…).

En deze hartige granola met pesto is dus zowaar helemaal plantaardig! Met dank aan boekweitmeel. Boekweit is geen graan en dus glutenvrij, maar ondanks het glutenvrije aspect heeft boekweitmeel toch een goede bindende werking, wat uitstekend van pas komt in dit recept.

Hartige granola met blini’s of kleine pannenkoekjes

Het recept: Hartige granola met pesto

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier), een kleine kom en een grote kom.

En zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Meng de grove havervlokken, pompoenpitten, zonnebloempitten en het sesamzaad in een grote kom.
  3. Meng het boekweit- en amandelmeel (of het extra boekweitmeel) samen met het zout in een kleine kom. Voeg het water toe, meng weer en voeg tot slot de olijfolie en de pesto toe. Meng alles door elkaar tot een redelijk dik beslag.
  4. Voeg het beslag toe aan het mengsel in de grote kom en roer alles door elkaar.
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier) en verdeel het mengsel hierover. Spreid uit in een platte laag, maar schuif alles wel strak tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen goede granolaclusters krijgt.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  7. Draai na 30 minuten de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken.
  8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven een beetje afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen.
    Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
  9. Haal de granola los met een spatel en breek in stukken.

Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Bonusrecept: tomaatjes uit de oven met crumble van hartige granola!

Deze granola is ideaal om snel een hartige crumble uit de oven tevoorschijn te toveren. Onderstaande crumble met kruidige tomaatjes kan ik je van harte aanbevelen!

Men neme, voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

En zo maak je de crumble:

  1. Verwarm de oven voor op 170ºC à 180ºC.
  2. Meng alle ingrediënten behalve de hartige granola door elkaar in een kom en doe over in een ovenschaal met een inhoud van 750 ml (bijvoorbeeld een rechthoekige ovenschaal van 13 x 18 cm).
  3. Bak de tomaatjes zo’n 20 à 25 minuten in de oven tot ze lekker pruttelen.
  4. Haal de schaal uit de oven, verdeel de hartige granola over de tomaatjes en schuif de schaal weer voor 5 minuten terug in de oven zodat de ‘crumble’ warm en knapperig wordt.

Serveer direct warm of eet later op kamertemperatuur (dan is het nog steeds lekker, maar niet meer knapperig).

Hartige granola met pesto, met tamari en met zongedroogde tomaatjes

Variaties op pesto

In plaats van pesto kun je in deze granola ook allerhande andere smaakmakers gebruiken.

Meng bijvoorbeeld 1½ à 2 el tamari of andere zoute sojasaus, eventueel samen met ¼ tl knoflookpoeder en een ¼ tl uienpoeder door het beslag.

Of snijd 10 zongedroogde tomaatjes op olie in dunne reepjes en meng die samen met 3 tl gedroogde italiaanse kruiden door het beslag.

En natuurlijk is er nog veel meer mogelijk! Kies de smaakmakers die je zelf lekker vindt. Voeg eventueel nog ½ tot 2 el water of olijfolie toe aan je beslag als het te droog is om goed gemengd te worden.

Hartige granola bij de borrel

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Je verwacht het misschien niet, maar deze hartige granola is goed te combineren met vele gerechten. Om maar eens wat te noemen:

Veelzijdigheid troef, nietwaar!

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Dit is niet de enige snackgranola op deze site. Spreekt het idee van een hartige granola bij de borrel je wel aan, kijk dan zeker even bij het recept voor
> Joppiegranola.

En als het je vooral te doen is om het ontbreken van een zoete component, zou het zomaar eens kunnen zijn dat je deze
> Ketogranola met cacaoboter wilt maken. (Die is lekker met een volle, stevige yoghurt, maar ook heel fijn om zo los uit het vuistje te eten!)

Hartige granola met yoghurt op witte tafel