Crunchygranola.nl > Recepten > Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
De essentie van iedere granola die zichzelf ‘Keto’ noemt is natuurlijk het relatief lage aantal netto koolhydraten. Wat mij steeds weer verbaast is dat een ingrediënt van Merk-X heel andere vet-eiwit-koolhydraat-verhoudingen kan hebben dan hetzelfde ingrediënt van Merk-Y.
Als we even focussen op de koolhydraten: je kunt lijnzaad vinden met slechts 1 gram netto koolhydraten per 100 gram, maar óók lijnzaad met 13,5 gram per 100 gram. Ander voorbeeld, amandelen: 3,9 gram tot 21,7 gram. Kokosmeel: 18,8 gram tot maar liefst 57,1 gram. Als je koolhydraatarm eet, dan zit je al snel goed met welk merk dan ook, maar wil je echt graag in ketose blijven en zo min mogelijk koolhydraten eten, dan zul je wat meer onderzoek moeten doen voor je iets koopt. Gelukkig is dat vrij eenvoudig via ’t internet, dus er is geen man overboord.
Als ik je vertel dat deze ‘Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden’ slechts 3,9 gram netto koolhydraten per portie van 40 gram bevat, dan weet je nu dat je voor je eigen granola opnieuw de rekensom zal moeten maken. Overigens is mijn berekening niet gebaseerd op producten met het allerlaagste koolhydratenaandeel dat ik kon vinden. Het ene wat hoger, het ander wat lager, dus ja, ongeveer 3,9 gram, daar kun je wel op rekenen.
Een goeie granola is een crunchy granola, zeg ik altijd. En ik zeg óok altijd dat een goeie granola fijn clustery is. Én ik zeg dat een goeie granola bij voorkeur uit pure ingrediënten bestaat (met natuurlijk een uitzondering voor de Birthday cake granola…). Dus als we granola bakken, dan liever zonder enige vorm van alternatieve zoetstof.
In een ketogranolarecept gebruik ik dan ook liever geen dingen als xylitol of erythritol. Ik ben er helemaal niet op tegen hoor, maar ik heb liever dat de granola zonder dit soort ingrediënten óok gewoon lekker en crunchy en clustery is. En dat kan een uitdaging zijn als je geen gedroogd fruit, honing, ahornsiroop of iets alternatief zoets wilt gebruiken.
Maar er is natuurlijk altijd een oplossing! In dit recept gebruiken we zoetige noten, kokosvlokken en speculaaskruiden voor het zoete aspect. Voor de extra crunch malen we de noten en kokosvlokken en voegen we wat cacaonibs toe. En voor die mooie granolaclusters: amandelpasta en water zijn je vrienden.
Wil je desondanks tóch een zoetere granola? Voeg gewoon een zoetstof naar keus toe. Kan gewoon. Jouw granola, jouw keuze. Zeg ik ook altijd…
Onderstaand ingrediëntenlijstje geeft een hele fijne granola. Maar variëren kan natuurlijk altijd. Ik heb wat variatietips voor je op een rijtje gezet.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Er valt voldoende te variëren binnen dit recept. Pas het aan naar eigen smaak, of naar wat je in je keukenkastje hebt staan.
Zo kun je in plaats van pecannoten, pompoenpitten en amandelen ook andere noten, pitten en zaden gebruiken. Macadamianoten, zonnebloempitten, sesamzaad en hazelnoten zijn bijvoorbeeld ook erg lekker in combinatie met de andere ingrediënten. En daarbij nog eens redelijk koolhydraatarm. De amandelpasta kun je eenvoudig vervangen door hazelnootpasta (van 100% hazelnoot).
Als je weinig koolhydraten eet kan het lastig zijn om je vezelinname op peil te houden. Met lijnzaad voeg je makkelijk wat extra vezels toe aan je granola. Hiervoor moet je het recept een beetje aanpassen. Dat doe je als volgt:
(Als je graag wilt profiteren van de gezonde omega 3-vetzuren van het lijnzaad kun je het beste de oventemperatuur vanaf het begin op 90ºC tot maximaal 100ºC zetten. De granola moet dan wel langer in de oven. Reken op zo’n 3 uur.)
Ik gebruik speculaaskruiden gewoon het hele jaar door, niet alleen in de tijd dat Sinterklaas door het land waart. Maar misschien ben jij daar anders in? Kaneel, anijszaad, gemalen venkelzaad, gemalen gember of kardemom zijn een goed alternatief. Gebruik je gember of kardemom, halveer dan de hoeveelheid naar 1 theelepel voor het hele recept. Proef en voeg eventueel nog wat extra toe. Een combinatie van specerijen kan uiteraard ook heel goed.
Deze ketogranola maakt samen met amandelmelk, een volle yoghurt of wat cottage cheese een heel fijn ontbijt. Kies je voor yoghurt neem dan bijvoorbeeld een dikke Griekse yoghurt, kokosyoghurt of de rauwmelkse yoghurt hangop van Raw Milk Company (te koop in biologische supermarkten).
En natuurlijk is deze granola ook heel geschikt als snelle, crunchy snack. Als je koolhydraatarm of keto eet mis je misschien de krokante bite in je eten. Want daar zijn koolhydraten vaak de aangewezen bron voor. Deze crunchy keto granola brengt die bite weer helemaal terug!
Eet je graag keto, koolhydraatarm, paleo, graanvrij, glutenvrij, of gewoon lekker, dan word je hier misschien ook wel enthousiast van:
> Kokos-vanillegranola met gojibessen
> Ketogranola met cacaoboter
> Keto-chocoladegranola met gojibessen