Crunchygranola.nl > Recepten > Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden

(paleo, glutenvrij, vegan, koolhydraatarm en keto-proof)

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

De granola in zijn essentie...:

De essentie van iedere granola die zichzelf ‘Keto’ noemt is natuurlijk het relatief lage aantal netto koolhydraten. Wat mij steeds weer verbaast is dat een ingrediënt van Merk-X heel andere vet-eiwit-koolhydraat-verhoudingen kan hebben dan hetzelfde ingrediënt van Merk-Y.

Netto koolhydraten versus -eh- netto koolhydraten

Als we even focussen op de koolhydraten: je kunt lijnzaad vinden met slechts 1 gram netto koolhydraten per 100 gram, maar óók lijnzaad met 13,5 gram per 100 gram. Ander voorbeeld, amandelen: 3,9 gram tot 21,7 gram. Kokosmeel: 18,8 gram tot maar liefst 57,1 gram. Als je koolhydraatarm eet, dan zit je al snel goed met welk merk dan ook, maar wil je echt graag in ketose blijven en zo min mogelijk koolhydraten eten, dan zul je wat meer onderzoek moeten doen voor je iets koopt. Gelukkig is dat vrij eenvoudig via ’t internet, dus er is geen man overboord.

En de koolhydraten in déze granola dan?

Als ik je vertel dat deze ‘Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden’ slechts 3,9 gram netto koolhydraten per portie van 40 gram bevat, dan weet je nu dat je voor je eigen granola opnieuw de rekensom zal moeten maken. Overigens is mijn berekening niet gebaseerd op producten met het allerlaagste koolhydratenaandeel dat ik kon vinden. Het ene wat hoger, het ander wat lager, dus ja, ongeveer 3,9 gram, daar kun je wel op rekenen.

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden, met yoghurt

… en in zijn bijzonderheid:

Een goeie granola is een crunchy granola, zeg ik altijd. En ik zeg óok altijd dat een goeie granola fijn clustery is. Én ik zeg dat een goeie granola bij voorkeur uit pure ingrediënten bestaat (met natuurlijk een uitzondering voor de Birthday cake granola…). Dus als we granola bakken, dan liever zonder enige vorm van alternatieve zoetstof.

Waar komen de crunch, de clusters en het zoet dan vandaan?

In een ketogranolarecept gebruik ik dan ook liever geen dingen als xylitol of erythritol. Ik ben er helemaal niet op tegen hoor, maar ik heb liever dat de granola zonder dit soort ingrediënten óok gewoon lekker en crunchy en clustery is. En dat kan een uitdaging zijn als je geen gedroogd fruit, honing, ahornsiroop of iets alternatief zoets wilt gebruiken.

Maar er is natuurlijk altijd een oplossing! In dit recept gebruiken we zoetige noten, kokosvlokken en speculaaskruiden voor het zoete aspect. Voor de extra crunch malen we de noten en kokosvlokken en voegen we wat cacaonibs toe. En voor die mooie granolaclusters: amandelpasta en water zijn je vrienden.

Wil je desondanks tóch een zoetere granola? Voeg gewoon een zoetstof naar keus toe. Kan gewoon. Jouw granola, jouw keuze. Zeg ik ook altijd…

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden, gemalen noten

Het recept: Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden

print e-mail

Onderstaand ingrediëntenlijstje geeft een hele fijne granola. Maar variëren kan natuurlijk altijd. Ik heb wat variatietips voor je op een rijtje gezet.

Ingrediënten voor zo’n 300 gram granola:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Doe de pecannoten, pompoenpitten en kokosvlokken in je foodprocessor, hakmolen of high speed blender. Zet aan tot alles redelijk fijn gemalen is, maar niet helemaal tot meel. Zie de foto hierboven. (Let op met een high-speed blender, dat gaat heel-heel snel.)
  3. Hak de amandelen grof.
  4. Meng het pecannotenmengsel met de amandelen, cacaonibs, speculaaskruiden en een snufje zout in een grote kom.
  5. Voeg vervolgens de amandelpasta toe en meng goed tot de pasta helemaal opgenomen is in het mengsel. Dit werkt het makkelijkst met de bolle kant van een lepel maar je kunt ook gewoon met je handen kneden.
  6. Voeg daarna 2 el water toe en meng weer goed. Het duurt even tot het water helemaal opgenomen is. Het resultaat lijkt een beetje op een grof, maar wel kruimelig deeg, zie onderstaande foto.
  7. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan. Rul de granola eventueel een beetje op met je vingers voor een mooi effect, maar nodig is dat niet.
  8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 30 minuten.
  9. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken. (Er zit vocht in het granolamengsel dat allemaal moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.)
  10. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
  11. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden - ongebakken

Variaties voor de Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden:

Er valt voldoende te variëren binnen dit recept. Pas het aan naar eigen smaak, of naar wat je in je keukenkastje hebt staan.

Noten, pitten en zaden

Zo kun je in plaats van pecannoten, pompoenpitten en amandelen ook andere noten, pitten en zaden gebruiken. Macadamianoten, zonnebloempitten, sesamzaad en hazelnoten zijn bijvoorbeeld ook erg lekker in combinatie met de andere ingrediënten. En daarbij nog eens redelijk koolhydraatarm. De amandelpasta kun je eenvoudig vervangen door hazelnootpasta (van 100% hazelnoot).

Extra vezels? Lijnzaad!

Als je weinig koolhydraten eet kan het lastig zijn om je vezelinname op peil te houden. Met lijnzaad voeg je makkelijk wat extra vezels toe aan je granola. Hiervoor moet je het recept een beetje aanpassen. Dat doe je als volgt:

(Als je graag wilt profiteren van de gezonde omega 3-vetzuren van het lijnzaad kun je het beste de oventemperatuur vanaf het begin op 90ºC tot maximaal 100ºC zetten. De granola moet dan wel langer in de oven. Reken op zo’n 3 uur.)

Specerijen-swap

Ik gebruik speculaaskruiden gewoon het hele jaar door, niet alleen in de tijd dat Sinterklaas door het land waart. Maar misschien ben jij daar anders in? Kaneel, anijszaad, gemalen venkelzaad, gemalen gember of kardemom zijn een goed alternatief. Gebruik je gember of kardemom, halveer dan de hoeveelheid naar 1 theelepel voor het hele recept. Proef en voeg eventueel nog wat extra toe. Een combinatie van specerijen kan uiteraard ook heel goed.

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Deze ketogranola maakt samen met amandelmelk, een volle yoghurt of wat cottage cheese een heel fijn ontbijt. Kies je voor yoghurt neem dan bijvoorbeeld een dikke Griekse yoghurt, kokosyoghurt of de rauwmelkse yoghurt hangop van Raw Milk Company (te koop in biologische supermarkten).

Of als crunchy tussendoortje?

En natuurlijk is deze granola ook heel geschikt als snelle, crunchy snack. Als je koolhydraatarm of keto eet mis je misschien de krokante bite in je eten. Want daar zijn koolhydraten vaak de aangewezen bron voor. Deze crunchy keto granola brengt die bite weer helemaal terug!

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Eet je graag keto, koolhydraatarm, paleo, graanvrij, glutenvrij, of gewoon lekker, dan word je hier misschien ook wel enthousiast van:

> Kokos-vanillegranola met gojibessen
> Ketogranola met cacaoboter
> Keto-chocoladegranola met gojibessen

Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden - close-up