Crunchygranola.nl > Recepten > Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje

Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje

(glutenvrij en vegan)

Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje en kefir hangop

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!
Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Deze granola is fantastisch: hij is gezond én lekker. Jawel, ik weet het, dat wordt wel vaker gezegd van granolarecepten op het internet. En ook ík schaar de recepten op deze site onder die noemer. Maar voor deze Crunchy Granola gaan we nog een stapje verder. Nog gezonder, nog lekkerder. Hoe dan? Ik leg het je uit.

Maar eerst even: wat is een ‘Puur Westerwolds tintje’?

Misschien moet ik je eerst vertellen waar het ‘Puur Westerwolds tintje’ vandaan komt… De inspiratie voor deze granola deed ik op tijdens een weekend in Puur Westerwolde, in Zuidoost-Groningen.

Eén van de evenementen die daar regelmatig georganiseerd wordt is ‘Twee dagen met Rineke’. En Rineke, dat is Rineke Dijkinga. Zij weet bijzonder veel over de wisselwerking tussen het eten dat je eet en het welzijn van je brein, je darmen, je hormoonhuishouding. Je algehele welzijn, zogezegd. Ze organiseert regelmatig deze ‘Twee dagen met Rineke’ in Westerwolde, waarin zij haar kennis deelt via lezingen, workshops, wandelingen en goed, errug goed eten.

(Als je je ook aan wilt melden voor zo’n weekend, informatie hierover vind je op deze pagina. En voor de goede orde: ik word niet gesponsord om dit alles met jullie te delen. Het is puur en alleen mijn eigen enthousiasme dat hier spreekt.)

De oorsprong van de Crunchy Granola-principes

Veel van mijn kennis over voeding heb ik in de afgelopen jaren vergaard via de boeken en de site van Rineke. Verschillende principes die ik voor de Crunchy Granolarecepten hanteer komen daar vandaan. Zoals het bakken op lage temperatuur, het gebruik van biologische ingrediënten en de aard van de ingrediënten. Dus geen glutenhoudende granen, veel vezels, geen snelle koolhydraten, veel goede vetten en meer eiwitten. Om maar wat te noemen.

Maar ook het uitgangspunt ‘gezonde voeding moet vooral ook lekker zijn’ is er één uit de boeken. Gezond staat geenszins gelijk aan smakeloos, saai, ‘mwah’. Gezond eten kan echt-echt-echt lekker zijn!

En dan nu dus nog een stapje beter

Tijdens de ‘Twee dagen met Rineke’ in Puur Westerwolde werd ik geïnspireerd om nóg een stapje verder te gaan. De basis was altijd al ‘gezond en lekker’. Maar nu voegen we er nog wat elementen aan toe die de granola nog gezonder en ook nog lekkerder maken. Ik zal het even toelichten…

Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje by the spoonful

… en in zijn bijzonderheid:

Een ál te uitgebreide toelichting over de gezondheidsvoordelen van de granola-onderdelen gaat voor hier wat te ver. Crunchygranola.nl is tenslotte een receptensite en daarbij: een voedingsdeskundige ben ik niet. Maar de highlights wil ik je niet onthouden.

Allereerst: wat is eigenlijk ‘gezond’?

Laten we het eenvoudig houden: gezonde voeding is voeding die geen negatieve invloed heeft op je lichaam en juist een positieve bijdrage levert aan het voeden van je lijf. De bereidingswijze van deze granola en alle ingrediënten die we er voor gebruiken dragen hier aan bij.

Goede vetten en zelfs omega 3’s

Met deze granola krijg je een goede portie gezonde vetten binnen met de hazelnoten, walnoten en het lijnzaad. De walnoten en het lijnzaad voorzien je zelfs van de broodnodige omega 3-vetzuren. Verhit je deze vetten boven de 100ºC, dan blijft er echter niet zoveel meer over van de gezondheidsvoordelen. Daarom bakken we de granola op nog lagere temperatuur dan we al gewend zijn, zo tussen de 90ºC en de 100ºC.

Walnoten en lijnzaad worden vanwege het aandeel aan omega 3-vetzuren snel oud en muf. Om dat proces te vertragen kun je ze het best in de koelkast bewaren. Walnoten uit een zakje dat al een half jaar ergens achter in een kast ligt zijn niet meer lekker. Gebruik dus vooral goeie, verse noten.

Op lage temperatuur en langer bakken

Je granola op lage temperatuur en langer bakken heeft nog andere voordelen. Zo wordt het bakproces zelf er een stuk makkelijker van. Je hoeft de granola niet tussendoor om te scheppen om verbranden te voorkomen, want op lage temperatuur zal je dat niet gebeuren. Verbrande granola is overigens niet alleen niet lekker, het is ook een stuk minder gezond vanwege de omzetting van gezonde stofjes in minder goede stofjes.

Een ander voordeeel van het niet hoeven omscheppen: je granolaclusters blijven mooi groot. En grote clusters, die zijn lekker…

Langer bakken en op lagere temperatuur zorgt ervoor dat je granola bijzonder crunchy wordt, maar niet knetterhard of veel te donker.

Specerijen geven niet alleen smaak aan je eten, iedere specerij heeft op zijn eigen wijze een positief effect op je gezondheid. En dat geldt overigens ook voor kruiden. Dus welke granola of wat je ook maakt, verwerk er vooral flink wat specerijen of kruiden in. (Het klinkt misschien wat gek, kruiden in je granola, maar het kan echt heel goed! Granola met rozemarijn en pure chocolade is bijvoorbeeld erg lekker. En dat geldt ook voor hartige granola.)

De smaakmakers in deze Puur Westerwoldse granola zijn vooral het anijs- en venkelzaad. En daar gebruiken we lekker veel van. De kardemom en kaneel maken het helemaal af. Dus ja, extra specerijen maakt deze granola zowel lekkerder als gezonder.

Zoet, maar met een minder grote invloed op je bloedsuikerspiegel

In veel recepten op deze site worden dadels gebruikt om de granola te zoeten. Dat is al een stap vooruit ten opzichte van suiker of geraffineerde siropen. Dadels bevatten vezels en alle voedingsstoffen die de vrucht van nature in zich heeft. Hierdoor heeft het ook minder impact op je bloedsuikerspiegel. De pruimen en vijgen in deze granola doen het wat dat betreft nóg een beetje beter. Ze zijn minder zoet dan dadels, maar de gebruikte specerijen die ik zojuist noemde versterken de zoete smaak, zodat deze granola toch echt wel een fijn zoetje heeft. Niet te zoet, maar gewoon lekker.

Extra vezels

Noten en volkoren haver bevatten vezels die goed zijn voor je spijsvertering en helpen je bloedsuikerspiegel minder snel te laten stijgen als je iets eet. Dat heeft positieve gevolgen voor je energieniveau en zelfs voor álle processen in je lijf. En het lijnzaad in deze granola is wat vezels betreft helemaal een topper. Ook de gedroogde pruimen en vijgen dragen gaarne bij aan het vezelgehalte.

‘Naakte’ havermout

Naast grove havervlokken en havermout bestaat er ook nog zoiets als ‘naakte havermout’. Dat is in feite ‘gewoon havermout’, maar dan gemaakt van een havervariant waarbij de korrels spontaan zelf het kaf van het koren scheiden. Hierdoor hoeft het kaf niet machinaal van de korrels gepeld te worden (wat de gebruikelijke werkwijze is bij het verwerken van haver), en zo blijver er meer voedingsstoffen over. Deze granola kun je prima met gewone havermout maken, maar heb je zin in een stapje extra, dan kun je op zoek gaan naar naakte havermout. Bonusvoordeel: het heeft ook nog eens meer smaak dan de meeste huis-tuin-en-keuken-havermout. In Nederland is het te koop van het merk Puur Rineke, biologisch en wel. Je vindt het onder andere bij The Green Chapter en Puur & Fit en soms ook bij biologische supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Lekker lokaal?

Met uitzondering van het kaneel en de kardemom gedijen alle ingrediënten op Hollandse bodem. Een lekker-lokale granola dus.

In de praktijk is het wat lastig om alle ingrediënten daadwerkelijk uit Nederland te krijgen als je aangewezen bent op de reguliere verkoopkanalen. Maar de naakte havermout waar we het net over hadden is bijvoorbeeld al afkomstig uit het noorden van het land. En wie weet ken je wel iemand met een walnotenboom in de tuin, die je in ruil voor een zakje versgebakken granola dolgraag van een zak walnoten wil voorzien. Of misschien heb je een rij hazelaars in je straat staan om zelf je hazelnoten onder vandaan te rapen…?

Nu dan. Genoeg gekletst! Het is tijd voor het recept

 Ingrediënten voor de Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje

Het recept: Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje

print e-mail

Onderstaand ingrediëntenlijstje geeft een hele fijne granola. Maar variëren kan natuurlijk altijd. Ik heb wat variatietips voor je op een rijtje gezet.

Ingrediënten:

Verder nodig:

Maak eerst de pruimen-vijgenpuree:*

  1. Doe de pruimen en vijgen in de hittebestendige kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat het fruit goed zacht wordt.
  2. Giet het water af, doe de vijgen en pruimen in de blender (of één van de andere genoemde apparaten) en pureer tot een dikke pasta ontstaat.
    (Overigens: maak vooral een beetje extra! Deze fruitpuree is ook heel lekker in een schaaltje yoghurt of warme havermout, om maar wat te noemen.)

En zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 90ºC à 100ºC (laat de temperatuur niet hoger worden!)**.
  2. Hak de walnoten en hazelnoten grof.
  3. Meng de havermout, noten, lijnzaad, alle specerijen en het zout in een grote kom.
  4. Meng de hazelnootpasta en de pruimen-vijgenpuree door de droge ingrediënten in de grote kom. Dat kan even een werkje zijn. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel, dat werkt heel goed. Meng net zo lang tot het mengsel in goeie granolaclusters aan elkaar blijft plakken.
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel hierover in een platte laag en druk alles een beetje tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen mooie granolaclusters krijgt.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola gedurende 3 uur.
  7. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip ***.)
  8. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Geen geschikt apparaat om je fruit mee te pureren? Als je geen apparaat bezit om je pruimen en vijgen mee te pureren, zou kant-en-klare pruimenpuree of -moes of dadelpasta een alternatief kunnen zijn. Dat is wel even zoeken. Je hebt de beste kans van slagen in de grotere biologische supermarkt of natuurlijk online. Zoek naar pasta, puree of moes met alleen maar fruit en eventueel water in het ingrediëntenlijstje. (Verkooptips voor dadelpasta vind je hier.)

Als de pasta of puree heel stevig is, voeg dan 1 à 2 eetlepels water toe om het los te roeren. Meer is niet nodig!

** Of gebruik een droogoven: Ik gebruik een oven om de granola te bakken. Heb je een droogoven, gebruik die dan vooral! Dat geeft net zo’n goed resultaat en zal, hoewel deze langer aan zal staan, uiteindelijk minder stroom gebruiken. Om toch wat energiezuiniger te bakken zonder droogoven zorg ik er altijd voor dat ik meerdere platen granola tegelijk in de oven bak. Aangezien de granola’s meer dan drie weken goed knapperig blijven in een goed afgesloten pot kan dat ook prima.

*** Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een half uurtje extra in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje van bovenaf bezien

Variaties op het recept:

Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje en kefir hangop

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Natuurlijk is deze granola lekker met melk, plantaardige melk, kokosyoghurt, volle Griekse yoghurt of wat cottage cheese.

Maar om je ontbijt extra lekker en nog een beetje gezonder te maken kun je ook kiezen voor rauwmelkse zuivel. Hangop van rauwmelkse Kefir of yoghurt van RauwPower bijvoorbeeld. Je kunt het kopen bij biologische supermarkten.

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

> Appelgranola met vijgen en hazelnoten
De smaken in deze Puur Westerwoldse granola vind je gedeeltelijk terug in de Appelgranola met vijgen en hazelnoten. Om de granola te zoeten gebruiken we echter rinse appelstroop of appel-perenstroop. Daarmee sla je de stap van het zelf pureren van gedroogd fruit over.

> Anijs-venkelgranola met maanzaad
Als je van de verwarmende specerijen houdt in deze granola, probeer dan zeker eens de Anijs-venkelgranola met maanzaad. Het venkel- en anijszaad geven het een zoetig tintje, maar verder is deze granola heerlijk ongezoet.

Crunchy granola met een Puur Westerwolds tintje in detail